Cookies in a jar

Cookies in a jar: Havrekjeks med sjokolade og nøtter

Deilig, spiselig julegave som er perfekt å lage sammen med barna

Hjortegryte med grov potetstappe

Hjortegryte med grov potetstappe

Jeg har fått overveldende respons på denne gryten etter jeg la den ut på bloggen. Folk har lagd den til lørdagsmiddag, til finere anledninger og store selskaper. Dra innom din lokale slakter og unn deg et godt stykke hjortekjøtt.

Pinneis fra Mias mat

Pinneis med mango og pasjonsfrukt

Jeg spiser store mengder is i løpet av en sommersesong, og derfor lager jeg ofte pinneis av ren frukt eller smoothie.

Linn Stokstad

Kickstart – Handleliste

OBS! Rettelse til bokaDet står dessverre feil meny på side 41 i første opplag av boka. Riktig meny kan du laste ned her. Handlelisten baserer seg på: Én i husstanden spiser menyen gjennom hele dagen. Middagen lages til 4 personer (med unntak av Gado Gado side 80, Sampiwok side 90, Pokebowl side 92 og Vietnamesiske sommerruller […]

Koking av bønner

Koke bønner – perfekt resultat hver gang

Det er på tide at vi begynner å behandle bønner på samme måte som de andre proteinene vi bruker timevis på å tilberede!

Gjærbaskst med gjærstarter

Hvordan fungerer en gjærstarter?

Slik fungerer en gjærstarter.

Kjøkkenkniver

Slik bruker du kjøkkenkniven

Hvordan bruke kjøkkenkniven riktig? Her er en kort guide til valg av kjøkkenkniv, bruk av kjøkkenkniv og riktig skjæreteknikk. Hvordan velge kjøkkenkniv Velg først og fremst en kniv med litt lengde, men som også er god å holde i. Da har du en kniv du kan bruke til stort sett alt du trenger på kjøkkenet. […]

Julie Ilona Balas

Julies handleguide

Dette er min handleguide for Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Alt jeg lager er råvaredrevet, og jeg synes det er gøy å bygge en rett rundt det jeg finner av råvarer den dagen. Jeg elsker å dra på råvarejakt, spesielt for å finne grønnsaker som smaker ekstra godt og oppdage ny ost, spekemat og […]

Essensielt kjøkkenutstyr

I boka mi gir jeg tips til hvilket utstyr alle kan ha nytte og glede av å ha på kjøkkenet. Under har vi samlet noen alternativer fra ulike butikker som ikke burde koste skjorta: Blender Med en god blender kan du blant annet knuse is, kjøre supper glatte, vispe krem, elte brøddeig, lage peanøttsmør og […]

Mealprepp

Slik prepper du kostholdet for et nytt og sunnere år!

Ved å lære deg hvordan du forbereder flere måltider på en gang, kan dette være året du faktisk klarer å følge nyttårsforsettet om å leve sunnere. Stikkordet er matprepp, metoden som tar verden med storm.

Koriandersjokolade fra boken Sunn sjokolade

Trygg sjokolade

Kjøpesjokolade – velg med omhu Når man skal kjøpe en sjokoladeplate på butikken er det flere ting man bør ta hensyn til. Hvor mørk eller lys er sjokoladen? Er den søtet med sukker eller andre søtstoffer? Inneholder den melk eller nøtter? Er den økologisk? Er den Fairtrade? Skal du være veldig nøye kan også type […]

Hvit sjokolade panna cotta

Panna cotta er italiensk og betyr, direkte oversatt, kokt fløte. det høres enkelt ut, og det er enkelt. Men fy så godt! Oppskriften er fra boka Uten gluten av Birgit Kolboe og Anja Skjævestad. Denne oppskriften har vært med Anja i mange år. Den sto blant annet på menyen da hun var opp til fagprøven […]

Vegansk majones på fem minutter

Vegansk majones lager du selv på fem minutter. Rør gjerne inn litt finhakket hvitløk for aioli. Chipotlepulver er også veldig godt for den som ønsker en litt mer spicy majones. Du trenger: 1 ss dijonsennep 1 dæsj eddik 1 dl soyamelk salt og hvit pepper 3 dl solsikkeolje Slik gjør du: Ha alle ingrediensene utenom […]

Glutenfritt havrebrød

Glutenfritt brød er ofte små og litt tørre. Dette er stort, saftig og forsterket med smakfulle og næringsrike frø og kjerner.   Til 1 stort brød trenger du:  1 dl linfrø 2 dl kokende vann 500 g cottage cheese 5 stk egg 300 g glutenfrie havregryn 1 dl gresskarkjerner 1 dl solsikkekjerner 2 ts bakepulver […]

Vegansk sjokolademousse – ferdig på ti minutter!

Vegansk sjokolademousse er faktisk veldig enkelt. I tillegg er den allergivennlig da den er fri for både melk og egg. Denne sjokolademoussen er ikke bare verdens enkleste, den er akkurat sånn som den skal være: luftig og med en herlig smak av sjokolade. Sjokolademoussen passer også utmerket som fyll til kaker og spesielt cupcakes. Den […]

Forord til Uten gluten

Under arbeidet med Uten gluten ble det skrevet et fint forord til boken av Dag E. Tjersland som selv er kokk, restauratør og kokebokforfatter. Dessverre fikk vi ikke plass til forordet i boken, men du får det her.

Drikke til asiatisk mat

Et tradisjonelt østasiatisk måltid består av flere retter som kommer på bordet samtidig. I Thailand og Kina er det vanlig å drikke vann til maten – og skal det være ekte kinesisk, bør vannet være varmt. Vietnameserne dropper drikke helt. I Vietnam dekkes væskebehovet ved at en av måltidets retter er en lett og leskende […]

Wok er kult, men …

En wok egner seg egentlig ganske dårlig til våre elektriske koketopper. Den er laget for gassbluss der flammene kan slikke oppover på siden av woken. For det store flertallet av oss som ikke lager mat på gass, er en stekepanne med sin store kontaktflate mot varmekilden langt bedre egnet til å oppnå den høye temperaturen […]

Vidunderlige Vietnam

En togreise gjennom Vietnam er ikke for de utålmodige. Den smalsporede jernbanelinjen mellom Ho Chi Minh-byen i sør og Hanoi i nord ble bygget av den franske kolonimakten for over 130 år siden, og selv om diesellokomotiver har erstattet datidens dampdrevne, tar det fortsatt halvannet døgn å tilbakelegge den 160 mil lange strekningen. Det er […]

Psykologiske aspekter ved lavfodmap-dietten

  Når folk blir introdusert for lavfodmap-dietten for første gang og oppdager at matvarer som hvete og løk står på listen over råvarer som bør begrenses, er gjerne den første responsen sjokk etterfulgt av skuffelse, frustrasjon og ofte et sug etter de forbudte matvarene. Men de positive følelsene som følger av at man klarer å […]

FODMAPer, IBS og lavFODMAP

Hva er irritabel tarmsyndrom (IBS)? Én av syv nordmenn lider av IBS, en sekkebetegnelse som beskriver en rekke kroniske symptomer på fordøyelsesbesvær. Diagnosen gis vanligvis etter at mer alvorlige lidelser som cøliaki er utelukket. Det finnes fortsatt ingen fullgode svar på hvorfor noen mennesker sliter med de utmattende virkningene av IBS, men det er sterke […]

Pinner til besvær

Å spise med pinner fra en flat tallerken er lettere sagt enn gjort, og de flate brukes da også kun som serveringsfat i Kina. Maten spises fra små boller. Forsyn deg med ris, hent godsakene fra serveringsfatet og legg dem på toppen av risen. Løft bollen ved å legge tommelen på kanten av bollen og […]

Kylling gong bao

Vi har forenklet oppskriften noe. Originalen inneholder et par ingredienser få har i skapet, og som ikke nødvendigvis passer inn i en glutenfri hverdag. I Sichuan bruker de chin-kiang-eddik. Den er mørkebrun, aromatisk og basert på ris. De ekte er dyre, glutenfrie og vanskelig å få tak i, mens de rimelige kan være skumle. Balsamico […]

Kina er mer enn Hong Kong

Kina er på størrelse med Europa og har en mangslungen geografi og et variert klima. Tar vi så med i betraktningen at det finnes halvannen milliard kinesere, og at nesten 150 millioner av dem tilhører en av de 55 anerkjente minoritetene, er det bare å konkludere med at det ikke finnes ett kinesisk kjøkken, men […]

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0