Hjortegryte med grov potetstappe

Smakebiter Vennemat

| 2 kommentarer til Hjortegryte med grov potetstappe

Vennemat – til klubb, selskap og andre hyggelige sammenkomster
Dette innlegget hører til boken Vennemat av Ida Marie Aamot Storbakken

Over 90 oppskrifter som vil imponere gjestene dine, hver gang.

Les mer

Jeg har fått overveldende respons på denne gryten etter jeg la den ut på bloggen. Folk har lagd den til lørdagsmiddag, til finere anledninger og store selskaper. Dra innom din lokale slakter og unn deg et godt stykke hjortekjøtt. Viltkraft finnes i velassorterte dagligvarebutikker og i noen slakterbutikker.

Ingredienser:

Porsjoner: 4 – 1,5 time

800 g bog av hjort
1 ts hel sort pepper
1 ts tørket einebær
5 stilker timian
2 hvitløksfedd
300 g sopp (sjampinjong, kantareller og aromasopp)
3 gulrøtter
½ sellerirot (ca. 200 g)
10 delikatesseløk/småløk
eller 1 stor løk
maldonsalt
olje til steking

Saus:
7 ½ dl viltkraft
2 ss tomatpuré
2 ss meierismør
2 ss hvetemel
1 ½ dl kremfløte
3 ss seterrømme
4 skiver brunost
1 ss tyttebærsyltetøy

Grov potetstappe:
1 kg amandinepoteter
150 g seterrømme
2 ss grov sennep
50 g meierismør
salt og pepper
100 g bacon i terninger
en liten bunt gressløk

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i 5 × 5 cm store terninger. Knus pepperkornene og einebærene, finhakk timianen og hvitløken, og bland det godt sammen med kjøttbitene og et par gode klyper maldonsalt.

Varm opp en stekepanne med olje, og brun kjøttbitene, gjerne i flere omganger på høy varme. Legg kjøttet over i en gryte sammen med tomatpureen og sukkeret, og la det frese på høy varme et par minutter for å få vekk litt av den bitre smaken i tomatpureen. Tilsett viltkraften, og la det hele småkoke under lokk til kjøttet er mørt, 30–60 minutter.

Lag den grove potetstappen. Følg fremgangsmåten på side .

Rens soppen, skrell gulrøttene og selleriroten, og skjær alt i grove biter. Delikatesseløken kuttes i to og svis i en tørr stekepanne med snittflaten ned til de får en brent stekeskorpe. Stek deretter soppen i en varm stekepanne med litt olje, salt og pepper.

Når kjøttet er mørt, kan du smelte smøret i en romslig gryte. Tilsett hvete­melet, og la det steke til det blir lysebrunt før du tilsetter kraften som kjøttet har kokt i. Rør med visp for å få vekk klumper. La sausen småkoke i 10 minutter før du tilsetter kremfløten, rotgrønnsakene, den stekte soppen, delikatesseløkene og kjøttet. La alt koke til grønnsakene er møre, ca. 10 minutter.

Rør til slutt inn seterrømmen, tyttebærsyltetøyet og brunosten. Smak til med salt og kvernet sort pepper.

Dette kan du gjøre klart i forveien:
Skjær, stek og kok kjøttet til det er mørt. Ta kjøttet ut av kraften, avkjøl på kjøkkenbenken, dekk til, og sett kaldt. Kutt grønnsakene, stek delikatesseløken og soppen. Da gjenstår det bare å lage sausen, tilsette kjøttet og grønnsakene som forklart i de to siste stegene i fremgangsmåten.

2 kommentarer på «Hjortegryte med grov potetstappe»

  • Anita

    sier:

    Heia😊😊 Kan jeg bruke elgkjøtt😊

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Anita,

      Ja, du kan bytte med elgkjøtt. Bare bruk et stykningsdel som er beregnet for gryter (ikke indre eller ytrefilet liksom).

      Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0