Julies handleguide

| 1 kommentar til Julies handleguide

Spis sammen
Dette innlegget hører til boken Spis sammen av Julie Ilona Balas

Elsker du fargerik, digg og ujålete mat med mye smak, og drømmer du om å invitere venner hjem på mat litt oftere?

Les mer

Dette er min handleguide for Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Alt jeg lager er råvaredrevet, og jeg synes det er gøy å bygge en rett rundt det jeg finner av råvarer den dagen. Jeg elsker å dra på råvarejakt, spesielt for å finne grønnsaker som smaker ekstra godt og oppdage ny ost, spekemat og annen snacks. Min favoritt- hobby er å handle på Bondens marked, i spesialbutikker og på gårdsutsalg. Ikke sjel- den må jeg og kona/venner snu når vi er ute på biltur, fordi vi har kjørt forbi et lite bakeri eller utsalg.

Det er vanskelig å forklare hvorfor, men jeg bare liker råvarer jeg vet har fått litt ekstra kjærlighet. Jeg vil mye heller støtte småskalaprodusenter enn de store daglig- varekjedene. Jeg vil vite hvor maten kommer fra, og at den er produsert på en bra måte. Dessverre er det ikke alltid slik i livet at man kan handle en råvare her og en råvare der. Jeg har rett og slett ikke nok tid og penger – det er definitivt dyrere. Derfor handler jeg både i dagligvarebutikker i nærheten av der jeg bor og på nettet, men jeg velger å kjøpe øko- logisk eller kortreist også der.

Jeg har bodd i Oslo hele mitt voksne liv, og her ligger alle mine favorittsteder for mathandel. Jeg har også fått litt hjelp fra venner rundt omkring i landet som har oversikt over de beste butikkene der de – og kanskje du – bor.

De fleste store byer har REKO-ringer med direkte handel fra produsentene, og på flere små steder finnes også Bondens marked. I tillegg er det mulig å bli medlem i et kooperativ eller et andelsbruk. I Oslo har vi den nettbaserte løsningen dyrket.no, som jeg bruker en god del.

 

Oslo

Ille Brød:

Som sagt: Uten tvil det beste brødet i byen. Brødene har vilt god surdeigsmak og er bakt på økologisk mel. Jeg ELSKER formbrødet deres, selv om friformbrødene unektelig ser vakrere ut. Disse brødene har så god holdbarhet. Pleier å fryse ned ferdigoppkuttet brød som en gave til meg selv i fryseren. Samler opp skalkene og lager krutonger.

Indre Oslo matforedling:

Indre Oslo matforedling lager uspedde rå pølser og langtidslagret spekemat med lite salt i kjelleren til en gammel tvangsarbeidsanstalt i Oslos verste nabolag. Det gir maten sjel og mye smak, som de selv skriver. En helt rå bedrift, som lager helt rå produkter av dyr som har hatt det godt.

Gamle Oslo delikatesser:

En bitteliten og superkoselig delikatessebutikk i Gamlebyen som selger et lite utvalg norske og importerte oster, spekemat, godt tilbehør og lokaldyrket spesialsopp (!). Her inne er det plass til en av gangen, og selv om det er lite finner jeg alltid noe nytt og spennende her.

A Food:

Gigantisk supermarked med alle mulige asiatiske importvarer. Det er som å gå inn i et helt annen univers. Her shopper jeg ordentlig soyasaus, fiskesaus, urter i bunt, nudler og andre ting man måtte trenge fra Asia.

Fromagerie:

En av flere favorittsteder å handle ost. Ligger i en travel gate på Majorstua jeg prøver å unngå, men de klarer å lokke meg inn i ny og ne. Ostedisken bugner av kjente og mer ukjente oster. Man får alltid masse smaksprøver! De selger også fransk smør, økologiske egg, spekemat og mye mer.

Galopin:

En annen ostefavoritt. Galopin ligger inne i Mathallen. Her selger de dog stort sett bare franske oster og varer. Jeg går hit når jeg savner Paris eller alpene. Kjøp deres hjemmelagede rilette! De har også bra fransk sennep, sylteagurk og ikke minst andeconfit! Her selger de også en episk andebaguette man kan ta med seg i hånda.

Via Italia:

Når jeg først er i Mathallen, må jeg innom Via Italia. Her selger de økologiske varer som hjemmelaget pasta, ost, spekemat, burrata, pesto, olivenolje og alt man måtte trenge fra Italia.

Vulkan fisk:

Ligger også i Mathallen. Enormt utvalg fisk og sjømat, og veldig god kompetanse. Her lærer jeg alltid noe nytt. Drar som regel innom hvis jeg er i nærheten, og ser hva slags digg fisk de har i disken. Liker å starte der, og så finne ut resten av måltidet etter at hovedråvaren er handlet inn.

Smaken av Italia:

Dette italienske supermarkedet ligger i Vulkan-senteret, og har et gigantisk utvalg pasta! Her finner man virkelig alle typer. De selger også tomatprodukter, oliven, ost, spekemat og søte ting.

Laksen fisk & vilt:

På Bjølsen finner du en koselig, liten nabolagsfiskehandel. Du finner ikke samme bugnende utvalg som hos de større aktørene, men det tar de igjen på sjarmen. De selger også et utvalg delikatesseprodukter, viltkjøtt og ferdige retter til å ta med hjem.

Fiskeriet:

En nydelig, liten fiskebutikk i sentrum. Her får man tak i all slags fisk og skalldyr, samt deres egenproduserte fiskemat. Veldig gode fiskekaker og paté.

Fiskebåtene på Rådhusplassen:

Dette er mitt beste tips til morgenfugler. For tidlig om morgenen legger nemlig de forskjellige fiskebåtene i Oslofjorden til ved Rådhusbrygga og selger unna fangsten sin til det er utsolgt. Her får man kjøpt så ferske reker at de fortsatt er varme, sjøkreps og annen sesongfangst. Det blir tidlig utsolgt! De har sin egen Facebookside man kan følge med på.

Gutta fra Havet:

En fiskebutikk litt utenfor byen, i Sandvika. Men den må med i guiden min. I tillegg til et helt vilt utvalg av fisk og skalldyr finner man nemlig deres egen fantastiske ponzusaus og andre japanske råvarer. Og et mer klassisk utvalg av delikatesser. Handler her på vei ut av byen til hytta, men det er også mulig å få varer levert herfra og hjem hvis man ikke bor helt i nærheten.

Frogner Special:

Det er vanskelig å gå inn her uten å bruke masse penger, så jeg prøver å ikke gjøre det så ofte. Dette er Norges eldste ostebutikk, og i tillegg til ost selger de et stort utvalg andre delikatesser. Her har de virkelig alt fra hele verdens kriker og kroker.

Fjelberg fisk & vilt:

Rett ved siden av Frogner Special, finner du Fjelberg. I tillegg til alt fra havet, er de spesialisert på viltkjøtt.

Ekte vare:

Økologisk kafé og dagligvarehandel på Sagene. De har et skikkelig bra utvalg kortreiste varer, mye er løsvekt og «zero waste».

Mølleren Sylvia:

En superkoselig liten butikk med økologiske tørrvarer i løsvekt. De selger også syrnede meieriprodukter, egg, brød og miljøvennlige produkter til kropp og hjem. Ligger litt gjemt i en bakgate i Homansbyen.

Lille Tøyen Kolonial:

Kafé og kolonial i Oslos koseligste område, Lille Tøyen. Her selger de et lite, men bra utvalg økologiske råvarer. Grønnsaker, kjøttvarer, meieriprodukter, is og drikkevarer. De lager også en innmari god pizza!

Maschmanns matmarked:

Det er umulig å gå inn her uten å blakke seg, så dere er herved advart. Men av og til er det verdt det, for her finner man virkelig det beste av det beste. De har byens ryddigste fiskedisk, og er flinke til å merke hva som er villfanget. Bugnende frukt- og grønnsaksdisk hvor man får lyst til å kjøpe alt. De selger de beste spanske mandlene, portugisiske sardinene og mye, mye mer. De har også sitt eget bakeri. Ligger på Skøyen.

Lokal Harbitz torg:

Ikke langt unna Maschmanns matmarked, finner du Lokal Harbitz plass på Hoff. De selger økologiske grønnsaker, ferske egg, ferske pølser, spekemat, kreps og østers – alt fra lokale leverandører. Delikatessedisken og svalrommet er fylt med ferske og lokale råvarer. I tillegg til butikk har de en kafé og restaurant. De har også en avdeling på Hamar.

Gutta på Haugen:

Hvor skal jeg begynne, Gutta på Haugen (St.Hanshaugen) har det aller meste man måtte trenge av delikatesser og spesialvarer. Men det er dyrt. Legger ikke storhandelen hit, men dropper innom for en ost, gode poteter og litt spekemat.

Winther ysteri:

På Aker Brygge har det dukket opp et ysteri. Her lager de blant annet sin egen burrata av norsk melk! De har et imponerende utvalg norske oster og andre lokale delikatesser, men også helt fantastisk pizza.

Strøm Larsen:

Oslos eldste slakter, lokalisert på Torshov. Her får man tak i alle mulige stykningsdeler, gode kraftbein, hjemmelagede pølser og mye mer. Jeg bodde rett over veien fra dem før, og pleide å stikke innom for en dansk frikadelle i farta. De er så gode! Handler all julematen her, køen er verdt det.

Annis pølsemakeri:

En annen slakter det absolutt er verdt å nevne i handleguiden er Annis pølsemakeri. Opprinnelig fra Ringebu, men nå har de to avdelinger i Oslo også – i Oslobukta og Mathallen. Her får man kjøpt både vanlige og uvanlige stykningsdeler, tørrmodnet kjøtt, og deres egne pølser og pålegg.

Havens:

En velkuratert delikatessebutikk på Fagerborg. Her finner du de fineste, økologiske grønnsakene, kvalitetshermetikk, bra tørrvarer, bakervarer og mye mer.

Kolibri kolonial:

Midt på idylliske damplassen ligger det en hyggelig kolonial med et stort utvalg spesialvarer. De har også ferdige middagsretter hver dag.

Juels 33 kolonial:

På Frogner ligger det en helt fantastisk butikk som kombinerer både lokale råvarer, delikatesser og et eksotisk utvalg av varer. Her får man virkelig alt.

 

Bergen

Colonialen slakt:

Slakterutsalg med kjøtt fra bønder på Vestlandet. De selger pølser, patéer, pålegg, middagsretter og mye mer snadder.

Colonialen fetevaren:

Her får du nydelige oster og spekemat. De får daglig levert scones og surdeigbrød fra eget bakeri.

Møllendal fetevare:

Kafé og restaurant med en fetevarebutikk. Her finner du ost, spekemat og kvalitetsråvarer produsert av små norske bønder.

Litleré mat:

Kafé, restaurant og vinbar med egen delikatessebutikk. Her finner du et stort utvalg norske og importerte oster, bakervarer, kjøtt, sjokolade og mye mer man kan kjøpe med seg hjem fra deres to avdelinger.

Kvamme kolonial og fetevare

God gammeldags delikatessebutikk fra 1899. Her finner du alt fra tradisjonsmat som raspeballer til klassiske delikatesser, eller fetevarer som de kaller det i Bergen. De har egen avdeling for fisk og sjømat, kjøtt og ost.

Krabbekongen:

Omreisende utsalg med krabber og annen sjømat hver fredag og lørdag. Følg med på Facebooksiden deres hvor de dukker opp.

Råvarene:

Zero waste-kolonial hvor du kan handle husholdningsartikler i løsvekt.

Homlagarden:

Har ikke eget utsalgssted, men må bare tipse om en fantastisk produsent som driver med kalkun og kylling i svært idylliske omgivelser. Her har dyra det godt, og det merkes på smaken. Heldigvis får vi tak i disse produktene via COOP i hele landet, og andre lokale utsalgssteder.

 

Trondheim

Rågo:

Abonnementstjeneste på lokale delikatesser og friske grønnsaker fra Frosta. Kortreist og minimalt med emballasje.

Rotvoll landhandel:

Her finner du et stort utvalg økologiske og biodynamiske dagligvarer, brød fra eget bakeri, saft og syltetøy fra eget safteri og urtete, krydder og grønnsaker fra deres egen gård.

Etikken:

Selger forskjellige økologiske varer og tørrvarer i løsvekt.

Fiskehandler’n på Heimdal:

De lokales favoritt for fersk fisk og sjømat.

Ravnkloa

Idyllisk fiskehandel på brygga i sentrum, har eksistert i mange hundre år.

Vinbaren på Britannia:

Her finner du et stort utvalg lokale produkter, ost, spekemat og andre delikatesser å ta med seg hjem.

 

Stavanger

Økologiske dagligvarer:

En spesialbutikk for økologisk mat og miljøvennlige husholdningsartikler med to forskjellige avdelinger. Her finner du det meste av dagligvarer og lokalproduserte råvarer. Eggene kommer fra økologiske høner fra Jæren, og økologisk saft fra Safteriet blir produsert vegg i vegg.

A. Idsøe:

Klassisk kjøtt- og pølseforretning som produserer gamle klassikere som lungemos og blodpudding, og med et berømt utvalg røkte pølser. De selger også andre delikatessevarer som pasta, olje, krydder, tomater med mer, så her får man virkelig tak i alt man måtte trenge.

Ostehuset:

Et innmari stort utvalg ost fra både fra inn- og utland. Her finner du blant annet de digge og prisvinnende ostene fra Stavanger ysteri, Fønix og Konrad. De har flere avdelinger og utsalg.

Fisketorget:

Restaurant med en velfylt fiskedisk. Her finner du dagsferske råvarer fra lokale leverandører, basseng med levende sjøkreps, hjemmelagde silderetter og mer godt fra havet!

 

Kristiansand

Reinhartsen i Lillemarkens:

Fiskehandel med et stort utvalg andre delikatessevarer som ost, spekemat, tang-krydder, eplejuice fra lokale Boen gård, ferskt brød og mye mer. De har også en fiskedisk på Fiskebrygga.

Fiskebrygga:

Rett og slett et veldig idyllisk fiskeutsalg med flere forskjellige aktører. Her finner du nytrukket fisk, ferske reker, levende hummer, de deiligste fiskekaker og annen fiskemat. Er alltid innom Fiskebrygga når jeg er hjemme i Kristiansand, og savner et slikt sted i Oslo.

Kaffe og pasta:

En superkoselig, liten butikk med typiske italienske varer, fersk parmesan, massevis av kaffe og sjarm.

Sans og smak:

Økologisk butikk hvor du finner alt du måtte trenge av økologiske dagligvarer, vaskemidler med mer.

Slakter Frivoll:

Byens eneste slakter, med to avdelinger. Jeg er oppvokst med pølser herfra, og i jula lager de et helt spesielt godt nellikflesk som brødrene mine og jeg sikkert spiser en kilo hver av.

 

Tromsø:

Helmersen:

Delikatessebutikken Helmersen i storgata var et lite hull i veggen med en bugnende ostedisk, men pusset opp og mangedoblet størrelsen på lokalet for et par år siden for å gjøre plass til spiseplasser. Den bugnende ostedisken er heldigvis fortsatt med – og har et godt utvalg import og norske klassikere som Kraftkar og Munkeby, og i tillegg fører de et lite, men godt utvalg olivenolje, ansjos, pasta og andre gode ting. Til når du savner Italia. Man kan også drikke masse digg vin her!

Dragøy på Kystens hus:

De beste fisk- og skalldyrproduktene i byen får du i fiskedisken hos familiedrevne Dragøy på Kystens Hus. I tillegg kan du få med deg de beste, varme fiskekakene eller en fiskeburger i labben. Dragøy har også utsalgssted på Jekta.

Eide Handel:

Er en sånn magisk butikk som nesten ikke finnes lenger. Du må over til Kvaløya, men den lille bilturen er absolutt verdt det. I tillegg til masse fine importvarer og gøy mikrobrygg har de en helt suveren ferskvaredisk med lokale spesialiteter som alpelam, godt utvalg reinkjøtt osv. De røyker også egen fisk, lager en del “ferdigmiddager” (alt fra fiskekaker til eget grillkrydder) og fiskedisken er verdt et besøk i seg selv. I grønnsaksavdelingen finner du også spesialiteter som gulløyepotet og Målselvnepe i sesong – og de har verdens gøyeste utvalg hermetikk.

Alanya import i Storgata:

Den beste uavhengige grønnsakssjappa for alle typer tørre bønner og linser, samt ferske urter. Godt asiatisk utvalg.

Søstrene Ingebrigtsen:

Slakter som har et lite, men godt utvalg av lokalt kjøtt, og er veldig behjelpelige med tips om stell av kjøtt og gir deg gjerne tilberedningstips. Du kan også få deg en pølse på vei ut døra!

 

Andre perler rundt omkring i Norge:

Tjøme kolonial

Hadeland landhandel

En kommentar «Julies handleguide»

 • Elisabeth Mahler Engelsen

  sier:

  Flott å få tilgang til en liste over stedr å handle i våre største byer. For Bergen savner jeg derimot noen.
  I Bergen har vi en økologisk dagligvarebutikk som heter Reindyrka.

  Homlagarden, som nevnes, selger også sine varer gjennom reko-ringene vi har i Bergen.

  Mvh Elisabeth Mahler Engelsen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0