Hvordan fungerer en gjærstarter?

Mat Mat til familien Smakebiter

| Skriv en kommentar

Mat til familien
Dette innlegget hører til boken Mat til familien av Siv Weisten

«Terningkast 12 på en Terning! Det er vel og bra med alt som ligger på nett, men både jeg og ungdommen synes det er gøy å lage mat fra en fysisk kokebok:) Det er bare å kjøpe folkens! En av tidenes beste kokebøker for oss med tidsklemme som ikke bare vil servere toro» – Tonje

Les mer

Alle erfarne bakere har sine triks for å sikre seg det perfekte resultatet. Noen sverger til fersk gjær. Andre til japanske bakemetoder. Selv har jeg prøvd ut det meste, men det jeg får aller best resultat med er gjærstarter.

Slik fungerer en gjærstarter

Det er også en av de tingene jeg oftest får spørsmål om i mine kanaler. Her til lands er ikke denne bakemetoden så utbredt. Ser du derimot på amerikanske matsider, finner du nesten ikke en gjærbakstoppskrift uten.

Å bake er kjemi

Det dannes en rekke prosesser og reaksjoner når man blander sammen de ulike ingrediensene til en gjærdeig. Fascinerende for matnerder som meg. Totalt uinteressant for de fleste andre. Dere vil jo bare bake luftige boller og brød! Og det skal dere få gjøre, så jeg skal fatte meg i korthet.

Hvordan kickstarte gjæringsprosessen?

Ved å blande lunken væske, sukker og gjær kickstarter du gjæringsprosessen. En vanlig brødoppskrift baserer seg på at gjæren skal vokse (ese) basert på stivelsen i hvetemelet og ofte litt sukker i deigen. Gjær trenger dette for å vokse, så det er derfor grovbrød ofte blir tørrere og flatere – gjæren får rett og slett ikke nok karbohydrater å vokse på, da grovt mel inneholder færre karbohydrater.

Sukker er en effektiv form for karbohydrat. Og ved å gi gjæren fri tilgang til en gitt sukkerart (sukker, honning, sirup eller liknende) i lunken væske før du blander det inn med resten av ingrediensene, får gjæren lyst på mer. Den starter gjæringsprosessen allerede før du begynner å bake, og trives enda bedre i deigen din ettersom den allerede er satt i gang. Dette resulterer i et saftigere, luftigere og mer holdbart bakverk. Metoden har revolusjonert bakingen både for meg og for mange av Mat Til Familiens følgere. Så å si alt jeg baker blir vellykket etter at jeg begynte med dette. Bakeoppskriftene i denne boken baserer seg derfor på denne metoden. Du kan selvfølgelig velge å bake på tradisjonelt vis i stedet, men for best resultat anbefaler jeg deg å følge fremgangsmåten i oppskriftene.

Mat til Familien
Det er mange års erfaring med matlaging til og med familien som ligger bak både bruken av gjærstarter og hele boka «Mat til familien».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0