Spar tid i en hektisk hverdag

Mat

| Skriv en kommentar

Mat du blir glad av (2. utgave)
Dette innlegget hører til boken Mat du blir glad av av Rolf-Anders Vollan

Dette er en kokebok som passer for alle. Rolf-Anders Vollan, kjent fra bloggen Det glade kjøkken har lagt særlig vekt på at det skal brukes enkle ingredienser som du kan finne i enhver dagligvarebutikk.

Les mer

Å lage sunne, enkle og varierte hverdagsmiddager kan være en utfordring, spesielt når ettermiddagen allerede er fullpakket av ulike aktiviteter. De fleste oppskriftene i denne kokeboken er tilpasset deg som er i tidsklemma, og i tillegg får du tips til smarte grep, slik at du kan spare enda mer tid i hverdagen.

Sett opp ukemenyer
Du har sikkert hørt det før, men det er veldig tidsbesparende å sette opp ukemenyer. Sett av litt tid hver helg til å utarbeide en ukemeny for den kommende uken, og la gjerne barn og samboer komme med innspill til noen av dagene. Da er det enklere å servere mat som faller i smak hos alle. Selv forsøker jeg bestandig å ha minst to fiskemåltider og én kjøttfri middag hver uke. Resten av dagene forsøker jeg å fylle opp med kylling, svin og rødt kjøtt, samtidig som jeg prøver å utnytte råvarer som er i sesong.

I denne boken har jeg satt opp flere forslag til ukemenyer som jeg håper kan være til inspirasjon for deg (se side 206).

Foreta større og sjeldnere innkjøp
Legger du opp til færre og heller større innkjøp, blir det vanskeligere å gjøre mange impulskjøp, og det sparer deg også for mye tid i hverdagen. Det er ikke til å unngå at det tar 15–20 minutter å handle, selv om du bare skal en kjapp tur innom dagligvarehandelen på vei fra jobb eller trening. Den tiden kan du i stedet bruke til å lage og spise middagen.

Les oppskriften først
Det er bestandig lurt å lese gjennom oppskriften før du går i gang med matlagingen. Det gjelder både om du følger mine og andres oppskrifter. Ikke bare minsker det risikoen for feil, men du kan også jobbe mer effektivt på kjøkkenet.

Skjær opp grønnsaker på forhånd
Enkelte grønnsaker, som gulrot, løk, paprika og stangselleri, kan fint skjæres opp kvelden i forveien eller om morgenen, så slipper du å bruke så mye tid på det etter skole eller jobb. Det kan være en god idé å vente med å skjære opp urter, frukt og grønt som misfarges, til du begynner med selve matlagingen. Noen grønnsaker kan bli litt slappe, men skal du eksempelvis lage en gryterett, har det ikke så mye å si.

Bruk fryste eller ferdig oppskårne grønnsaker
Visste du at fryste grønnsaker ofte kan være mer næringsrike enn friske om vinteren? Selv om konsistensen på fryste, oppskårne grønnsaker ikke blir den samme som på friske, er det en del tid å spare.

Matprepping
Matprepping har vært en greie i mange år nå. Det går ut på at man eksempelvis hver søndag lager en større batch eller flere middager, som fordeles i porsjoner utover uken. Ofte dreier det seg om salater eller middager som lett kan varmes opp i en mikrobølgeovn eller tilsvarende.

Én oppskrift – to middager
Jeg er tilhenger av å la middagsrestene få et nytt liv. Min erfaring er at man ofte ikke bruker noe særlig mer tid på å lage en litt større porsjon. Restene kaster jeg naturligvis ikke, men jeg tar små grep for å lage en helt ny rett som kan spises senere i uken. Bare tenk på hvordan man tidligere brukte kokt fisk til å lage enten fiskegrateng eller plukkfisk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0