Nyttige tips og triks for matlaging med airfryer

Den store airfryerkokeboka Mat Smakebiter

| Skriv en kommentar

Den store airfryerkokeboka
Dette innlegget hører til boken Den store airfryerkokeboka av Trude Eide Straume

Lær om alle muligheter, tips og triks for matlaging i din airfryer, og få tilgang til en ny verden av herlige frokoster, middager og velfortjente festmåltider.

Les mer

Bruk av olje/fett i selve airfryeren
En airfryer krever i utgangspunktet lite eller ingen olje, men noen ganger er det praktisk med bitte litt for å oppnå best resultat. Spray, bruk en pensel, eller ha olje på et papir og bruk det til å smøre bunnen/risten du skal ha mat på, slik at det ikke setter seg fast – slik du ville gjort om du skulle stekt maten i stekeovnen eller i en panne.

Bruk av olje/fett på mat i airfryeren
Bruk lite olje på maten du skal airfrye. Det er svært lite mat som krever olje, men det trengs for å få krydder til å feste seg og noen ganger for å få en sprøere utside. Fet mat som laks/ørret, kjøttdeig, koteletter, burgere osv., kan stekes helt uten olje hvis du ønsker det. Fiskepinner og andre frosne panerte fiskeretter bør stekes helt uten olje for å få en sprø skorpe. Fettfattig mat som torsk, grønnsaker, kyllingfilet, hjemmelagde pommes frites osv., bruker jeg å ha på litt olje for smakens skyld, men også for at maten ikke skal bli tørrstekt. Noen ganger kan det også være smart å tilsette ekstra olje halvveis i steketiden for enda sprøere utside.

Forvarming av airfryer
Det er strengt tatt ikke nødvendig å forvarme en airfryer, men det kan spare deg noen minutter i matlagingen, og resultatet kan bli bedre. Det blir det samme som å varme en panne før du skal steke en biff eller annet kjøtt: Stekeskorpen blir jo som regel bedre. På samme måte kan det være bra med en varm kurv, hvor du vil høre at kjøttet begynner å frese når du legger det oppi. Å forvarme en airfryer til maks. temperatur på 200 °C tar kun noen minutter.

Bruk av aluminiumsfolie og bakepapir i airfryer
Det er ingenting i veien for å bruke bakepapir/muffinsformer og aluminiumsfolie i en airfryer. Men du skal være forsiktig når du steker vektmessig lett mat, for papiret og maten kan da fly opp i varmeelementene og brenne. Svidd bakepapir (been there, done that) ødelegger moroa og kan i verste fall ta fyr. Bakepapir i kurven ved baking og steking av fet fisk og kjøtt kan være lurt. Både for å unngå stekeos, men også for å slippe å vaske airfryeren. Folie kan brettes og bøyes og brukes til å lage skillevegg eller legges i kurven for å unngå søl. Vær obs på at bruk av papir/folie er på eget ansvar, da noen av produsentene fraråder dette.

Airfryeren blåser så kraftig at ost og lignende detter av maten
Det finnes mange airfryere som blåser så kraftig at lett mat flyr av, og kan havne opp i varmeelementene. Andre airfryere holder maten på plass selv om luften sirkuleres. Har du en hardtblåsende airfryer, skal du få noen triks her:

Ostesmørbrød/pizza: Forvarm airfryeren. Sett så maten inni, og slå av varmen. La maten stå i 1–2 minutter med skuffen lukket. Osten vil da ha satt seg såpass at du igjen kan sette på fryeren og steke uten at osten flyr bort.

Grønnkål, kikerter, hjemmelaget potetgull osv.: Bruk snack-lokk, grønnsaksristene eller lag et lokk av aluminiumsfolie (som du selvfølgelig må kle godt rundt), og lag små hull, sånn at luften kommer til fra alle kanter.

Du kan bruke tannpirkere for å feste osteskiver på ostesmørbrød o.l. for å unngå at osten blåses av.

Ikke overfyll kurven, og sjekk maten underveis
Det er mange airfryer-modeller ute på markedet med varierende stekeeffekt og ulik størrelse. Noen airfryere steker jevnere og bedre enn andre, og noen krever at du skal riste/snu maten halvveis i steketiden.

Som ved all annen matlaging er det viktig å åpne skuffen for å sjekke hvordan maten ser ut underveis. Rist om nødvendig, minst en gang eller mer om du fyller den godt opp, eksempelvis hvis du legger kyllinglår tett i tett. Da blir det lettere å oppnå et best mulig resultat.

Steker du grønnsaker, poteter, kyllingvinger osv., er det uansett lurt å riste halvveis i steketiden eller oftere for mest mulig jevn steking på alle sider. For mer delikat og skjør mat, som fisk, panert mat og lignende, bør du aldri legge den
lagvis. Da blir det fort søl.

Altså: Selv om oppskriften tilsier en spesifikk tid og temperatur, bør du likevel kontrollere maten underveis. Spesielt de første gangene. Øvelse gjør mester.

Det samme gjelder for deg som allerede har god erfaring, og har investert i en ny air- fryer. De opererer ulikt, selv om de i utgangpunktet gjør nøyaktig den samme jobben.

Bruk av tilbehør i airfryer
Det finnes heldigvis noen produsenter som har tatt høyde for å lage tilleggsutstyr som er tilpasset den enkelte airfryer. Men du får også kjøpt tilbehørspakker med flere deler som passer til alle airfryere som er 4,5 l eller mer. Du kan ta i bruk det du allerede har, eller investere i noe som du kan bruke til mer enn bare i airfryer:

  • Silikonformer
  • Kake- og paiformer
  • Ildfaste former / stekeformer
  • Mindre brødformer
  • Keramikkskåler og -boller

Det som kan være lurt, er å ta mål på innsiden av din airfryer-kurv før du går til innkjøp av former, slik at du ikke kommer hjem med en form som ikke passer.

Det finnes et stort utvalg til en rimelig penge i mange butikker, og du har garantert noe i kjøkkenskapene allerede. Bruker du ildfaste former i airfryeren, noe du gjerne gjør når du baker, steker gratenger, varmer opp middagsrester osv., må du ofte legge til et par ekstra minutters steketid.

Bruk av vann i airfryer
Noen fyller vann i bunnen av airfryeren for å unngå stekeos, andre for å dampe maten. Selv bruker jeg litt vann i bunnen når jeg airfryer hel kylling, stek og andre store kjøttstykker, også fordi jeg liker å bruke stekesjyen i sausen.

Rengjøring av airfryer
Se alltid bruksanvisning som følger med din airfryer. Noen tåler oppvaskmaskin, men ikke alle. Jeg har to måter jeg liker å rengjøre på. Maskinen bør være helt avkjølt før du starter, slik at du ikke risikerer å skade belegget til kurven.

Alternativ 1: Fyll beholderen med varmt vann, og ha i såpevann. La det virke i 10–12 minutter. Slå ut vannet og skyll maskinen godt i varmt vann. Er det fremdeles matrester/fettbelegg, bruk en svamp eller kost til å fjerne restene. Tørk delene godt. Du kan også la airfryeren tørke delene selv: Sett alle delene på plass, skru maskinen på 150 °C og la den gå i 5–10 minutter.

Alternativ 2: Fyll beholderen litt over halvveis med varmt såpevann. Sett beholderen tilbake i maskinen. Sett den på 200 °C i 15–20 minutter. Ta ut beholderen, og tøm ut vannet. Vask maskinen innvendig med en varm klut. Er det fremdeles fett rundt elementene, kan du spraye med såpe og la den stå i ytterligere 10 minutter før du vasker bort såperestene med en varm klut. Er det vanskelig å komme til, kan du skrubbe med en tannbørste eller lignende. Sett til slutt alle deler på plass igjen, og la den tørke selv på 150 °C i 5–10 minutter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0