Close

Er det LavFODMAP?

 

MatvareFodmapInfo
AgavenektarHøy – fruktose
AgurkLav
Amarant: melHøy – oligos
Amarant: puffetModerat – GOS og fruktanerOpptil 10 g regnes som lavt. 20 g regnes som moderat.
Ananas: ferskLav – fruktanerInntak over 200 g regnes som moderat.
Ananas: tørketModerat – fruktanerOpptil 25 g regnes som moderat. 50 g regnes som høyt.
AppelsinLav
AprikosHøy – fruktaner og GOS
Aprikos: tørketHøy – fruktaner og GOSOpptil 14 g (2 stk) regnes som moderat, 28 g (4 stk) regnes som høyt.
ArtisjokkHøy – fruktaner
Artisjokk, hermetiskModerat – fruktoseOpptil 28 g regnes som lavt. 56 g regnes som moderat.
AspargesModerat – GOS og fruktoseOpptil 15 g (1 stk) regnes som moderat. 30 g (2 stk) regnes som høyt.
AubergineLav – polyol-sorbitolOpptil 41 g regnes som lavt. 182 g regnes som høyt.
AvokadoModerat – polyol-sorbitolMindre enn 20 g regnes som lavt, og opptil 40 g som moderat. 80 g regnes som høyt.
BabyspinatLav
BalsamicoeddikModerat – fruktoseOpptil 21 g (1 ss) regnes som lavt, opptil 42 g (2 ss) regnes som moderat.
BambusskuddLav
Bambusskudd, hermetisertLav
BananHøy – GOS
Banan, minibanan / eplebanan / babybananLav/moderat – fruktoseOvermoden regnes som moderat ved inntak av 84 g og høy ved inntak av 112 g
Banan: kokebananLav
Banan: tørket (20 g)Lav – fruktanerOpptil 20 g (10 stk) regnes som lavt, inntak over 20 stk regnes som høyt.
BarbequesausLavOpptil 42 g (2ss) regnes som lavt. Obs: sjekk ingredienslisten for eventuelle Fodmaps.
BasilikumLav
Biff, storfe eller svinLav
Biola: laktosefriLav
Bladbete/sølvbeteLav
Bok choy / Pak choyLav
BokhveteflakLav
BokhvetegrynLav
BokhvetekjernerModerat – fruktanerOpptil 27 gram regnes som lavt, 54 gram per måltid regnes som moderat.
BokhvetekornLav
BokhvetemelLav
Brennevin/sprit: RomLav
Brennevin/sprit: TequilaLav
Brennevin/sprit: VodkaLav
Brennevin/sprit: WhiskeyLav
BrokkoliLav– fruktaner, GOS og polyol-sorbitolOpptil 270 g regnes som lavt (kun brokkolihodet)
Brus: Coca ColaLavOBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet.
Brus: Fanta, Solo, og lignendeLavOBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet.
Brus: Farris, BrisLavOBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet.
Brus: MozellHøy – fruktoseOBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet.
Brus: Pepsi Max, Cola light, Cola zero, Tab extra, og lignendeLav
Brød: glutenfritt (flerkorn)Lav/moderat – fruktose1 skive regnes som lavt, 1,5 skiver regnes som moderat, 2 skiver regnes som høyt.
Brød: glutenfritt (rikt på fiber)Lav/moderat – fruktose1 skive regnes som lavt, 2 skiver regnes som moderat-fodmap.
Brød: glutenfritt (sammalt)LavOpptil 2 skiver (64 g) regnes som lavt.
Brød: sammalt, hveteHøy – fruktaner
Brød: surdeig av 100% speltLav
Brød: vanlig type (hvete)Høy – fruktaner1 skive regnes som høyt.
BuljongHøy – fruktaner
ByggHøy – GOS og fruktaner
ByggmaltHøy
Bær: bjørnebærHøy – polyol-sorbitol25 g (5 stk) regnes som høyt.
Bær: blåbærLav – fruktanerOver 60 g (40 stk) regnes som høyt.
Bær: boysenbærModerat – fruktoseOpptil 12 g (5 stk) regnes som moderat. 24g (10 stk) regnes som høyt.
Bær: bringebærLav – fruktanerInntak over 20 stk (90g) regnes som høyt.
Bær: gojibærModerat – fruktanerOpptil 12 g (1 ss) regnes som moderat. 24 g (2ss) regnes som høyt.
Bær: jordbærLav
Bær: kirsebærHøy – fruktose og polyol-sorbitolOpptil 21 g (3 stk) regnes som moderat. 42 g (6 stk) regnes som høyt.
Bær: rips, tørketHøy – fruktaner1 ss regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat og 2 ss regnes som høyt.
Bær: tranebær, tørketLav/moderat – fruktaner1 ss (13 g) regnes som lavt, 2 ss (26g) regnes som moderat.
Bønner: aspargesbønnerLav
Bønner: bondebønnerHøy – fruktose
Bønner: borlottibønnerHøy – fruktaner og GOS
Bønner: delikatessebønnerHøy – fruktaner og GOS
Bønner: edamame, frosne soyabønnerLav
Bønner: kidneybønnerHøy – fruktaner og GOS
Bønner: limabønnerHøy – fruktaner og GOS
Bønner: soyabønnerHøy – fruktaner og GOS
Bønner: tomatbønnerHøy – GOS, fruktaner og fruktose
BønnespirerLav
Chili: alle fargerLav – fruktaner, GOS og capsaicinOpptil 28 g (11cm) regnes som lavt, 50 g regnes som høyt.
Chilisaus / søtLav
Chips/potetgull: Bacongull (Maarud)Høy – fruktaner
Chips/potetgull: Baconsvor (Maarud)Lav
Chips/potetgull: Potetskruer (Maarud)Høy – fruktaner
Chips/potetgull: tortillachipsLav
Chips/potetgull: tortillachips, Mucho cheese & chili (Maarud)Høy – fruktaner
Chips/potetgull: vanlig saltLav
Choy sumLav
CiderModerat/høy – fruktoseCider er ofte fremstilt av bær som inneholder formaps.
CornflakesModerat – fruktanerOpptil 15 g regnes som lavt, 30 g regnes som moderat.
Cornflakes: glutenfriLav
Cottage cheeseLav
Couscous av hveteHøy – fruktaner
Couscous av ris og maisHøy – fruktaner
Curry paste: grønn (Santa Maria)Høy – fruktanerInneholder hvitløk, løk.
Curry paste: rød (Santa Maria)Høy – fruktanerInneholder hvitløk, løk.
DadlerHøy – fruktaner
Dolmio, sausHøy – fruktanerInneholder løk og hvitløk.
DragefruktLav
DruerLav
DurianLav
Eddik: eplesidereddikLav
Eddik: hvitvinseddikLav
Eddik: riseddikLav
Eddik: risvineddikLav
EggLav
Eggesalat (Delikat)Høy – fruktanerInneholder purre.
EndivieLav
Eple: alle sorterHøy – polyol-sorbitol og fruktose
Eple: tørketHøy – polyol-sorbitol og fruktose
ErterModerat – GOSOpptil 18 g regnes som moderat. 36 g regnes som høyt.
Erter, grønne, frosneModerat – GOSOpptil 18 g regnes som moderat. 36 g regnes som høyt.
EspressoLav
FalukorvHøy – fruktanerInneholder løk.
FenalårLav
Fennikel: bladLav – Polyol-mannitol og sorbitolOpptil 12 g regnes som lavt, 96 g regnes som høyt.
Fennikel: stilkLav – Polyol-mannitolOpptil 49 g regnes som lavt, 100 g regnes som høyt.
FerskenHøy – polyol-sorbitol og mannitol
FikenHøy – fruktose
Fiken: tørketHøy – fruktaner
FiskLavUkrydret. Alt av rene fiskeprodukter inneholder ikke fodmap.
Fiskesaus (Fish sauce)Lav
Fond: kyllingfond (Maggi, Touch of Taste)Lav(buljong/kraft).
Fond: oksefond (Maggi)Lav(buljong/kraft).
Frø: ChiafrøLav
Frø: LinfrøLav/høy – fruktaner og galaktaner1 ss regnes som lavt. Over 3 ss regnes som høyt.
Frø: SesamfrøLav
Frø: SolsikkefrøLav
Frø: ValmuefrøLav
GalangalLav
GinLav
GranatepleModerat – fruktanerOpptil 38 g regnes som lavt, 52 g regnes som moderat, 76 g (1 liten/0,5 kopp frø) regnes som høyt.
GrapefruktModerat – fruktanerOpptil 104 g (1/2 stk medium) regnes som moderat. 207 g (1 hel medium størrelse) regnes som høyt.
Gresskar: flaskegresskar (butternut)Moderat – mannitol og GOSOpptil 30 g regnes som lavt, 60 g regnes som moderat.
Gresskar: japansk, hokkaidoLav
GressløkLav
Grønne erterModerat – fruktaner og GOSOpptil 18 g regnes som moderat.
Grøt: risgrøt/risengrynsgrøtHøy – laktose
Grøt: risgrøt/risengrynsgrøt, laktosefri (Toro, Fjordland)Lav
Grøt: rømmegrøt, ferdiglaget (Toro, Fjordland)Høy – laktose
Guava: modenLav
Guava: umodenHøy – fruktose
GulrotLav
Hamburgerdressing (Idun)Lav
HavregrynModerat – GOS og fruktanerOpptil 23 g regnes som lavt, opptil 47 g regnes som moderat.
HavrekliLav/høy – fruktaner og GOSOpptil 22 g (2 ss) regnes som lav, 5 ss regnes som høyt.
Hirse, hirsemel, kjernerLav
HonningHøy – fruktose
HummusHøy – fruktaner og GOSOpptil 1 ss regnes som moderat fodmap, over 1 ss regnes som høyt.
HveteHøy – fruktaner
HvitløkHøy – fruktaner
IngefærLav
Iskrem: laktosefri (Diplom-is)LavInneholder laktoseprodukter, men er tilsatt laktaseenzym.
Iskrem: vanligHøy – laktose
Johannesbrødkjernemel (carob powder)Lav/moderat – fruktaner1 toppet ss (6 g) regnes som lavt, 1,5 ss er moderat, over 12 g regnes som høyt.
JordskokkHøy – fruktaner og fruktose
Juice: appelsinjuice (fra konsentrat)Høy – fruktose
Juice: appelsinjuice (ikke fra konsentrat)Moderat – fruktoseMer enn 2 dl er regnet som høyt.
Juice: eplejuiceHøy – polyol-sorbitol og fruktose
Juice: tomatbasert grønnsaksjuiceLavOpptil 2 dl per måltid regnes som lavt. Pass på at det ikke er eple innblandet.
Juice: tranebærjuiceLav
Juice: tropisk juiceHøy – fruktose og polyol-sorbitol
Kaffe: koffeinLav
Kaffe: koffeinfriLav
Kaffe: pulverkaffeLav
Kaffe: traktekaffeLav
KaffefløteHøy – laktose
KaffirlimebladerLav
KakaopulverLav
Kake (Freia O'boy Sjokoladekake)Lav
Kalkunfilet: naturell (Prior)Høy – fruktanerInneholder hvitløk.
Kalkunfilet: røkt (Prior)Høy – fruktanerInneholder hvitløk.
KassavaModerat – GOSOpptil 69 g regnes som lavt, opptil 104 gram regnes som moderat og 139 g regnes som høyt.
Kaviar (Mills original)Lav
KefirHøy – laktose
Kesam (med/uten smak)Høy – laktose
Kesam: mager kesam, laktosefriLav
Ketchup (First Price, Idun original, Idun uten sukker)Lav
Ketchup (Heinz)Høy – fruktanerInneholder selleri og løk/hvitløk i kryddertilsetning.
Ketchup (Idun red hot chili)Høy – fruktaner og mannitolInneholder løk og selleri.
Kikerter: hermetiskeModerat – GOSOpptil 42 g regnes som lavt. 84 g regnes som moderat (GOS).
KiwiLav
Kjerner: GresskarkjernerLav
Kjerner: PinjekjernerLavInntak over 8 ss regnes som høyt (fruktaner).
Kjerner: SolsikkekjernerLav
KjøttLavAlt av rene kjøttprodukter inneholder ikke fodmap.
KlementinLav
Kokos: ferskLav – polyol-sorbitolOpptil 48 g regnes som lavt. 96 g regnes som moderat.
Kokos: tørketModerat – polyol-sorbitolOpptil 18 g regnes som lavt. 37 g regnes som moderat.
Kokosvann: fersk eller fra boksModerat – fruktaner og polyol-sorbitolOpptil 1 dl regnes som lavt, 1,6 dl regnes som moderat, 2,5 dl regnes som høyt.
KorianderLav
KorinterModerat – fruktanerOpptil 13 g (1 ss) regnes som lavt. 26 g (2 ss) regnes som høyt.
KrabbeLav
KremfløteHøy – laktose
Kremfløte: laktosefriLav
Kreolsk kyllingsalatHøy – fruktanerInneholder hvitløk.
KrepsLav
Kruskakli/hvetekliHøy – fruktaner
Krydder: biffkrydder (Cemo gourmet, Herbario tango spice, Santa Maria chicken & steak, Toro argentinsk biff)Høy – fruktaner
Krydder: biffkrydder (Hindu)Høy – fruktaner og mannitol
Krydder: grillkrydder (Toro, Rema 1000, Knorr)Høy – fruktaner
Krydder: karri (Hindu, Santa Maria, Toro)Lav
Krydder: piffikrydder (Toro)Høy – fruktaner
Krydder: pizzakrydder (Toro)Lav
Krydder: provencekrydder (Toro)Lav
Krydder: sennepsfrøLav
Krydder: tandoorikrydder (Toro tandoori masala)Høy – fruktaner
Kylling: uten tilsatt krydderLav
Kål: blomkålHøy – polyol-mannitol
Kål: grønnkålLav
Kål: hodekålLav – sorbitolOver 150 g regnes som høyt.
Kål: rosenkålModerat – fruktanerOpptil 38 gram (2 stk) regnes som lavt. 6 stk regnes som høyt.
Kål: rødLav – fruktaner og GOSOver 142 g regnes som høyt.
Kål: savoykålModerat – fruktanerOpptil 35 g regnes som lavt, opptil 51 g regnes som moderat, 70 g regnes som høyt.
Kålrabi, kålrotLav – sorbitolOver 100 g regnes som moderat.
Laktitol E 966Høy – galaktose og sorbitolSukkeralkohol, kunstig dissakarid med lakserende virkning.
LaktuloseHøy – galaktose og fruktoseSukkeralkohol, kunstig dissakarid med lakserende virkning.
Lam: ukrydretLav
Lasagneplater: glutenfriLav
LeverposteiHøy – fruktaner og laktoseInneholder løk, hvitløk, hvetemel, melk.
Leverpostei (Stabburet)Moderat – fruktanerInneholder litt hvetemel.
LimesaftLav
Linser: grønne (kokte)Lav/moderat – GOS og fruktanerOpptil 23 g regnes som lavt, 46 g regnes som moderat.
Linser: hermetiskeLav
Linser: røde (kokte)Lav/moderat – GOSOpptil 23 g regnes som lavt, 46 g regnes som moderat.
LonganModerat – polyol-sorbitolOpptil 15 g regnes som lavt, opptil 30 g regnes som moderat.
Lupin/lupinmelHøy – oligos
Lychee/LitchiModerat – polyol-sorbitolOpptil 52 gram (5 stk) regnes som moderat, opptil 104 gram (10 stk) regnes som høyt.
Løk: gulHøy – fruktaner
Løk: hermetisertHøy – fruktose
Løk: sjalottløkHøy – fruktaner
MaisModerat – GOS og polyol-sorbitolOpptil 43 g (1/2 kolbe) regnes som lavt. 65g – moderat. 85 g (1 stk kolbe) regnes som høyt.
MaismelLav
Majones: ekte/lett (Mills)Lav
Makrell i tomatLav
Maltitol E 965Høy – polyol-sorbitolSukkeralkohol.
MandarinLav
MandlerLav/høy – GOS og fruktanerOpptil 10 stk regnes som lavt, 20 stk regnes som høyt.
MangoHøy – fruktose
Mango: tørketHøy – fruktaner
MangochutneyHøy – fruktose
Mannitol E 421Høy – fruktoseSukkeralkohol, lakserende virkning.
Margarin: alle typer uten tilsatt krydderLav
Margarin: flytende, alle typer uten tilsatt krydderLav
Margarin: lett, alle typer uten tilsatt krydderLav
Margarin: uten salt og melk (Melange)Lav
MatfløteHøy – laktose
Matfløte: laktosefriLav
Mel: soyaHøy – fruktaner og GOS
Mel: quinoaLav
Mel: rismelLav
Mel: rugHøy – fruktaner og GOS
Melblanding (Semper glutenfri fin mix, Toro lys glutenfri)Lav
MelisLav
Melk: geitemelkHøy – laktose
Melk: havremelkModerat/høyOpptil 3 dl regnes som moderat fodmap.
Melk: hempmelkLav
Melk: kjernemelkHøy – laktose
Melk: kokosmelkLav
Melk: kumelkHøy – laktose
Melk: kumelk, laktosefriLav
Melk: kumelk, laktoseredusertLav/moderatInneholder svært lite laktose, prøv deg frem.
Melk: mandelmelkLav
Melk: rismelkLavLavt opptil 2 dl per måltid.
Melk: soyamelk (laget av soyabønner)Høy – GOS
Melk: soyamelk (laget av soyaprotein)Lav
Melk: vikingmelkHøy – laktose
MelkepulverHøy – laktose
Melon: cantaloupeLav – fruktanerInntak over 125 g regnes som moderat.
Melon: honningmelonLav – fruktoseOpptil 90 g regnes som lavt, 135 g regnes som høyt.
Melon: vannmelonHøy – fruktose, fruktaner og polyol-mannitolOpptil 72 g regnes som moderat, 143 g regnes som høyt.
MisopastaLavLav inntil 12 g per måltid.
MisosuppeHøyInneholder som regel løk og sopp
NektarinHøy – fruktaner og polyol-sorbitol
Nori (sjøgress)Lav
Nudler: hvetenudlerHøy
Nudler: risnudlerLav
Nudler: sobanudlerLav
Nøtter: cashewnøtterHøy – GOS og fruktaner
Nøtter: hasselnøtterLav/moderat – GOS og fruktanerOpptil 10 stk regnes som lavt, 20 stk regnes som moderat, > 100 regnes som høyt.
Nøtter: kastanjenøtter, ristetLav/moderat – fruktaner og galaktanerOpptil 10 stk (84 g) regnes som lavt. Over 134 g regnes som moderat.
Nøtter: macadamianøtterLav
Nøtter: paranøtterLavInntak over 13 nøtter regnes som moderat (GOS).
Nøtter: peanøtterLav
Nøtter: pekannøtterLavInntak over 40 stk (100g) regnes som moderat (fruktaner).
Nøtter: pistasjnøtterHøy – fruktaner og GOS
Nøtter: valnøtterLavInntak over 35 stk (135g) regnes som moderat (fruktaner).
Nøtter: wasabiLav
OkraLav – fruktanerOpptil 60 g regnes som lavt, 100g regnes som høyt.
OkserullHøy – fruktanerInneholder løk.
Oliven: svarte/grønneLav
Olje: avokado-oljeLav
Olje: kokosoljeLav
Olje: maisoljeLav
Olje: olivenoljeLav
Olje: peanøttoljeLav
Olje: rapsoljeLav
Olje: risoljeLav
Olje: sesamoljeLav
Olje: solsikkeoljeLav
Olje: soyaoljeLav
Ost: blåmuggostLav
Ost: brieLav
Ost: brunostHøy – laktose
Ost: camembertLav
Ost: cheddarLav
Ost: chevreLav
Ost: edamerLav
Ost: fetaost (i blokk)Lav
Ost: geitostHøy – laktose
Ost: geitost (hvit)Lav
Ost: halloumiLav/moderatOpptil 50 g (2 skiver) regens som lav. Over 50 g regnes som moderat (laktose)
Ost: havartiLav
Ost: hvitost/gulostLavHarde typer
Ost: kremostModerat – laktoseOpptil 81 g regnes som moderat.
Ost: kremost laktosefriLav
Ost: mozzarellaLav
Ost: parmesanLav
Ost: pecorinoLav
Ost: RicottaLav/moderatOpptil 40 g (2ss) regnes som lav. Over 40 g regnes som moderat (laktose)
Ost: sveitser (emmentaler)Lav
PalmesukkerLav
PapayaLav
Papaya: tørketModerat – fruktanerOpptil 10 g (2 stk) regnes som moderat. 15 g (3 stk) regnes som høyt.
Paprika (alle farger)Lav
PasjonsfruktLav – fruktanerInntak over 100 g (5 stk) regnes som moderat.
Pasta: glutenfriLavInntak over 3,5 dl kokt pasta regnes som høyt (fruktaner).
Pasta: hveteModerat – fruktanerOpptil 74 g regnes som lavt. 101 g regnes som moderat. 148 g regnes som høyt.
PastinakkLav
PeanøttsmørLav
PersimmonHøy – fruktaner
PestoModerat – fruktaner1/2 ss regnes som lav fodmap. Mer enn 1 ss regnes som moderat. OBS: fodmapinnholdet varierer ved ferdigproduserte pestoer.
Pesto: Helios økologisk grønn pestoLav
Pizza (Grandiosa original)Høy – fruktaner og GOS
PlommeHøy – fruktaner og GOS
PolentaLav
Polydextrose E 1200Høy – polyol-sorbitolLøselig fiber.
Popcorn: mikropopLav
Popcorn: poppet (Maarud)Lav
PotetLav
PrimHøy – laktose
Puffet risLav/moderat – fruktanerOpptil 15 g regnes som lavt, 30 g regnes som moderat.
Purreløk: grønn delLav – polyol-mannitolOpptil 28 g regnes som lavt, 85 g regnes som høyt.
Purreløk: hvit delHøy – fruktaner
PæreHøy – fruktose og polyol-sorbitol
Pære: tørketHøy – fruktose og polyol-sorbitol
Quinoa-pastaLav
Quinoa: svarte/røde/hviteLav
QuinoaflakLav
RabarbraLav
RambutanModerat – fruktanerOpptil 2 stykk per måltid regnes som lavt. 4 stk regnes som moderat.
ReddikLav
RekerLav
RicottaLav/moderat – laktoseOpptil 40 g (2ss) regnes som lavt. 80 g regnes som moderat.
Ris: basmatiLav
Ris: brunLav
Ris: hvitLav
RisflakLav
Riskaker (salt)Lav
RiskliModerat – fruktaner og fruktoseMindre enn 16 g regnes som lavt. Over 60 gram regnes som høyt.
RoastbiffLav
RosinerModerat – fruktaner1 ss regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat, 2 ss regnes som høyt.
RosmarinLav
RuccolaLav
RusbrusHøy
Røbeter, glassHøy – fruktaner og GOSOpptil 20 g (2 skiver) er lavt. 41 g (4 skiver) er høyt.
Rødbeter: råHøy – fruktaner og GOSOpptil 20 g (2 skiver) er lavt. 41 g (4 skiver) er høyt.
RødbetesalatModerat – fruktaner og GOSAvhengig av hvor mye en spiser.
Rødkål: fermentertLav – fruktanerOpptil 70 g regnes som lavt, 140 g regnes som moderat
RødløkHøy – fruktaner
Rømme: laktosefriLav
Rømme: lettrømme, ekstra lett rømmeHøy – laktose
Rømme: lettrømme, laktosefriLav
Rømme: seterrømmeHøy – laktose
RårørsukkerLav
Saft: Fun lightLav
Saft: ZERohLav
SalamiHøy – fruktanerInneholder hvitløk.
Salater, grønne salatbladLavAlle bladsalater.
SalatløkHøy – fruktaner
Sambal oelekLavOBS: Sjekk ingrediensliste for hvitløk og løk
ScampiLav
SellerirotLav
Selleristilk, stangselleriLav/moderat – mannitolOpptil 12 g (5 cm) regnes som lavt, 19 g regnes som moderat. Inntak over 12 cm stilk regnes som høyt.
Sennep: DijonLav
Sennep: Idun originalLav
ServelatHøy – fruktanerInneholder løk, kan inneholde melk.
Sikoriblader (endive)Lav
Sirup: agavesirup (brun/lys)Høy – fruktose og fruktaner
Sirup: lønnesirupLav
Sirup: rismaltLav
SitronLav
SitrongressLav
Sjampinjong: fersk (champignon)Moderat – polyol-mannitol og fruktanerOpptil 10 g (1/2 ss) regnes som moderat. 37 g regnes som høyt.
Sjampinjong: hermetisk (champignon)Lav – polyol-mannitolOpptil 110 g regnes som lavt. 200 g regnes som høyt.
Sjokolade: hvitModerat – laktoseOpptil 30 g regnes som moderat.
Sjokolade: hvitModerat – laktose
Sjokolade: hvit, laktoserfriLav
Sjokolade: kokesjokolade / mørk sjokoladeLav*Kokesjokolade med et kakaoinnhold på 70% eller mer regnes som lav.
Sjokolade: laktosefriLav
Sjokolade: melkesjokoladeModerat – laktoseOpptil 30 gram per måltid regnes som moderat.
Sjokolade: mørk (70% kakao)Lav
Sjokoladepålegg: NugattiModerat – laktoseOpptil 30 g regnes som moderat.
Sjokoladepålegg: SjokadeLav
SkalldyrLav
Skinke, koktLav
Smør: alle typer uten tilsatt krydderLav
SoppHøy – fruktaner og GOS
Sopp: tørketHøy – polyol-mannitolOpptil 2 stk (7g) regnes som lavt, 4 stk (15 g) regnes som høyt
Sorbitol E 420HøySukkeralkohol, store deler kommer ufordøy til tykktarm, bidrar til gassdannelse og diarè.
Soyasaus: glutenfriLav
Soyasaus: vanligLav
Spagetti: vanlig type (hvete)Lav/moderat/høy – fruktanerOpptil 74 g ferdig kokt spagetti regnes som lavt, 100 g ferdig kokt regnes som moderat, 150 g ferdig kokt regnes som høyt.
SpekeskinkeLav
Spinat / BabyspinatLav – fruktanerOver 143 g regnes som moderat.
SplitterterHøy – fruktaner og GOS
SquashLav – fruktanerOpptil 66 g regnes som lavt, 100 g regnes som høyt.
StjernefruktLav
Sukker: bruntLav
Sukker: farinLav
Sukker: hvittLav
Sukker: perlesukkerLav
Sukker: rørsukkerLav
Sukker: råsukkerLav
Sukker: sukroseLav
SukkeralkoholHøySukrin, sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose
Sukkererter: flateHøy – fruktaner, GOS og polyol-mannitol
Sukkererter: rundeHøy – fruktose
SukrinLav/moderatSukrin er omdiskutert når det gjelder fodmap-innhold da det er et sukkeralkohol. Sukkeralkoholer tåles vanligvis ikke ved IBS. Følg med på oppdatering.
Sukrin GoldHøy
Surkål: fermentertModerat – polyol-mannitolOpptil 20 g regnes som lavt, 65 g regnes som moderat, 130 g regnes som høyt.
Sursøt saus (sweet and sour)Lav
Svin: uten tilsatt krydderLav
SviskerHøy – fruktaner og polyol-sorbitol
SvolværposteiLav
SylteagurkLav
Søtningsstoff: BjørkesøtHøy – xylitol og polyol
Søtningsstoff: SteviaLav
Søtningsstoff: Acesulfam KLav
Søtningsstoff: AspartamLav
Søtningsstoff: CyklamatLav
Søtningsstoff: SakkarinLav
Søtningsstoff: SukraloseLav
SøtpotetLav/moderat/høy – mannitolOpptil 70 g ferdig tilberedt søtpotet regnes som lavt, 107 g regnes som moderat, 140 g regnes som høyt.
Tahini, sesampastaModerat/høy – fruktaner1 ss regnes som lavt, 1,5 ss som moderat og over dette som høyt.
TamarilloHøy – fruktose
TapiokastivelseLav
Te: chai (svak)LavMonash definerer svak chai som lav, og sterk som høy.
Te: fennikelHøy – fruktaner
Te: grønn teLav
Te: hvit teLav
Te: kamille/camomilleHøy – fruktaner
Te: løvetannHøy – fruktanerMonash definerer svak løvetannste som lav, og sterk som høy.
Te: oolongHøy
Te: peppermynteLav
Te: svart te (svak)LavMonash definerer svak svart te som lav, og sterk som moderat.
Te: urte/herbal (svak)ModeratMonash definerer svak urte/herbal-te som moderat, og sterk som høy.
TeriyakisausLav/høyKan finnes med både lavt og høyt fodmapinnhold. Sjekk ingredienslisten.
TimianLav
Tofu: fastLav
Tofu: silkeModerat – fruktaner og GOSOpptil 75 g regnes som moderat, 150 g regnes som høyt.
TomatLav
Tomat: cherryModerat – fruktanerOpptil 68 g (4 stk) regnes som lavt, 222 g (13 stk) regnes som moderat
Tomat: hermetiskLav – fruktoseOver 115 g regnes som moderat.
Tomat: romaModerat – fruktanerOpptil 46 g (1 stk) regnes som lavt, 250 g (5,5 stk) regnes som moderat
Tomat: soltørketModerat – fruktoseOpptil 8 g regnes som lavt. 16 g regnes som moderat og 20 g regnes som høyt.
TomatpurèLav
Tomatsuppe (Toro glutenfri)Lav
TzatsikiHøy – fruktaner og fruktose
VaniljesausHøy – laktose
VaniljesukkerLav
VannLav
VannkastanjerLav/moderatOpptil 55 g regnes som lavt, 333 g regnes som moderat (fruktaner)
Vin: dessertvinHøy
Vin: hvitLav
Vin: musserende (brut nature)Lav
Vin: rødvinLav
Vin: søtvinLavOpptil 1,5 dl regnes som lavt.
VossafårLav
Vårløk: grønn delLav
Vårløk: hvit delHøy – fruktaner
WorcestershiresausLav
YamLav – fruktanerOver 286 g regnes som moderat.
YoghurtHøy – laktose
Yoghurt: gresk yoghurt, laktosefriLav
Yoghurt: laktosefri (med smak)LavObs: må inneholde lavfodmap bær
Yoghurt: naturell, laktosefriLav
ØlLav
ØsterssausLav

Sist oppdatert 23. mars 2017


Testet matvarer for FODMAPs?

Denne lavFODMAP-listen er en oversettelse av listen fra Monash Universitys FODMAP app. Listen inneholder også noen flere norske matvarer hvor innholdsfortegnelsen er undersøkt og avklart i forhold til innhold av FODMAPS. Ernæringsfysiolog Helene Tønset har kvalitetssikret arbeidet.

Tips oss gjerne hvis du vet om flere FODMAP-frie matvarer! Vi er tilgjengelige på hei@friskforlag.no og Facebook.

Lag snarvei til denne siden på din mobil