Sist oppdatert 18. januar 2022
Matvare | Fodmap | Info |
---|---|---|
Agar, gelatin for veganere | Lav | |
Agavenektar / sirup | Lav/Høy – fruktose | Inntil 1 ts (5g) regnes som lavt, 1 ss (21 g) regnes som høyt. |
Agurk | Lav | |
Alfaalfa spirer | Lav | Inntil 75 g regnes som lavt, 180 g regnes som moderat. |
Alkohol: Cognac | Ikke testet for fodmaps | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Gin | Lav | 30 ml regnes som lavt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Rom | Moderat/Høy - fruktose | Inntil 10 ml regnes som moderat, 30 ml regnes som høyt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Tequila | Ikke testet for fodmaps | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Vodka | Lav | 30 ml regnes som lavt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Whiskey | Lav | 30 ml regnes som lavt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Alkohol: Øl | Lav | 1 flaske (375 ml) regnes som lavt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Amarant: puffet | Lav/Høy– GOS og fruktaner | Inntil 10 g regnes som lavt. 30 g regnes som høyt. |
Ananas: fersk | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 140 g regnes som lavt, inntak over 200 g regnes som moderat. |
Ananas: tørket | Moderat/Høy– fruktaner | Inntil 25 g regnes som moderat. 50 g regnes som høyt. |
Appelsin | Lav | 130 g regnes som lavt |
Aprikos | Lav/Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | Inntil 1 ss regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat, 2 aprikoser rengnes som høyt |
Aprikos: tørket | Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | 30 g (4 stk) regnes som høyt. |
Artisjokk, fersk | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 15 g regnes som lavt, 18 g regnes som moderat, 75 g regnes som høyt. |
Artisjokk, hermetisk | Lav/Moderat – fruktose | Inntil 75 g regnes som lavt. 160 g regnes som moderat. |
Asparges | Lav/Høy – GOS og fruktose | Inntil 7 g regnes som lavt, 15 g (1 stk) regnes som moderat. 75 g (5 stk) regnes som høyt. |
Aubergine | Lav/Høy – polyol-sorbitol | Inntil 75 g regnes som lavt, 182 g regnes som moderat og 260 g regnes som høyt. |
Avokado | Lav/Høy – polyol-sorbitol | Inntil 30 g regnes som lavt, 45 g som moderat, 80 g regnes som høyt. |
Babyspinat | Lav/Moderat | Inntil 75 g regnes som lavt, 150 g regnes som moderat. |
Bacon | Lav | |
Balsamicoeddik | Lav/Moderat – fruktose | Inntil 21 g (1 ss) regnes som lavt, 42 g (2 ss) regnes som moderat. |
Bakepulver | Lav | |
Bambusskudd | Lav | 75 g regnes som lavt |
Bambusskudd, hermetisert | Lav | 84 g regnes som lavt |
Banan, moden | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 35 g regnes som lavt, 45 g regnes som moderat og 112 g regnes som høyt. |
Banan, mindre moden, grønngul | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 100 g regnes som lavt, 110 g regnes som moderat |
Banan: tørket / chips | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 30 g (15 stk) regnes som lavt, inntak over 34 g (17 stk) regnes som moderat, 40g (20 stk) regnes som høyt. |
Bar: muslibasert med frukt | Høy – fruktaner | *Sjekk ingrediensliste for fodmapinnhold. |
Bar: energibar | Høy* | *Sjekk ingrediensliste for fodmapinnhold. |
Barbequesaus | Lav | Inntil 42 g (2ss) regnes som lavt. Obs: sjekk ingredienslisten for eventuelle Fodmaps. |
Basilikum | Lav | |
Belgfrukt: Bønner: aspargesbønner | Lav/Høy – Sorbitol | Inntil 75 g (15 stk) regnes som lavt, 125 g (25 stk) regnes som moderat, 175 g (35 stk) regnes som høyt. |
Belgfrukt: Bønner: bondebønner | Høy – fruktose | 44 g regnes som høyt |
Belgfrukt: Bønner: borlottibønner, hermetiske | Høy – fruktaner og GOS | 46 g regnes som høyt |
Belgfrukt: Bønner: delikatessebønner, Haricotbønner | Høy – GOS | 44 g regnes som høyt |
Belgfrukt: Bønner: edamame, frosne soyabønner | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 90 g regnes som lavt, 210 g regnes som moderat. |
Belgfrukt: Bønner: kidneybønner | Høy – fruktaner og GOS | 48 g regnes som høyt |
Belgfrukt: Bønner: limabønner | Lav/Moderat/ Høy – fruktaner og GOS | Inntil 39 g regnes som lavt, 54 g regnes som moderat og 79 g som høyt. |
Belgfrukt: Bønner: meterbønner | Lav | 75 g regnes som lavt. |
Belgfrukt: Bønner: soyabønner, kokt | Høy – fruktaner og GOS | 43 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Bønner: svarte, hermetiske | Lav/Høy – GOS | Inntil 40 g regnes som lavt, 52 g regnes som moderat og 210 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Bønner: svarte, kokte | Lav/Høy – GOS og fruktaner | Inntil 40 g regnes som lavt, 45 g regnes som moderat og 105 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Bønner: tomatbønner | Lav/Høy – GOS, fruktaner og fruktose | Inntil 10 g regnes som lavt, 15 g regnes som moderat og 91 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Erter | Moderat/Høy – GOS | Inntil 15 g regnes som lavt, 18 g regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Erter, grønne, frosne | Moderat/Høy – GOS | Inntil 15 g regnes som lavt, 18 g regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Erter, hermetiske | Moderat/Høy – GOS | Inntil 45 g regnes som lavt, 55 g regnes som moderat, 75 g regnes som høyt. |
Belgfrukt: Kikerter, hermetiske | Lav/Moderat – GOS | Inntil 42 g regnes som lavt. 84 g regnes som moderat. |
Belgfrukt: Kikert, spirer | Høy – GOS | 3 ss regnes som høyt. |
Belgfrukt: Linser: grønne (kokte) | Lav/Moderat – GOS | Inntil 23 g regnes som lavt, 46 g regnes som moderat. |
Belgfrukt: Linser: hermetiske | Lav | 46 g i et måltid regnes som lavt. |
Belgfrukt: Linser: røde (kokte) | Lav/Moderat – GOS | Inntil 23 g regnes som lavt, 46 g regnes som moderat. |
Biff, storfe eller svin | Lav | 125 g regnes som lavt |
Biola | Høy* – laktose | *Biola inneholder melkesyrebakterier som kan være bra for magen. Biola sammen med annen mat vil kunne være bedre enn å drikke ren biola. |
Biola: laktosefri | Lav | Biola inneholder melkesyrebakterier som kan være bra for magen. |
Bladbete/sølvbete | Lav | 75 g regnes som lavt |
Blodpudding / blodpølse | Ikke testet for fodmaps | Inneholder noe bygg/hvete og melk |
Blåskjell | Lav | |
Blåskjellsuppe | Lav/Høy | Kan inneholde løk, hvitløk. Laktose dersom den er kremet. |
Bok choy / Pak choy | Lav/Høy – sorbitol | Inntil 75 g regnes som lavt, 115 g regnes som moderat og 150 g regnes som høyt. |
Bokhveteflak | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 120 g regnes som lavt, 360 g regnes som moderat. |
Bokhvetegryn / korn | Lav | 135 g regnes som lavt |
Bokhvetekjerner | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 27 gram regnes som lavt, 54 gram per måltid regnes som moderat. |
Brokkoli med stilk | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 75 g regnes som lavt, 270 g regnes som moderat, 350 g som høyt. |
Brokkoli, hode | Lav/Høy – fruktose | Inntil 75 g regnes som lavt, 240 g regnes som moderat, 270 g som høyt. |
Brokkoli, stilk | Lav/Høy – fruktose | Inntil 45 g regnes som lavt, 50 g regnes som moderat, 75 g som høyt. |
Brokkolini, hele | Lav/Høy – fruktose | 45 g regnes som lavt, over 90 g regnes som høyt. |
Brokkolini, hode | Lav/Høy – fruktose | 45 g regnes som lavt, over 90 g regnes som høyt. |
Brokkolini, stilk | Lav/Høy | Inntil 90 g regnes som lavt, 320 g regnes som moderat, 350 g som høyt. |
Brus: Coca Cola* | Lav | OBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet. |
Brus: Fanta, Solo, og lignende* | Lav | OBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet. |
Brus: Farris, Bris* | Lav | OBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet. |
Brus: Mozell* | Høy – fruktose | OBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet. |
Brus: Pepsi Max, Cola light, Cola zero, Tab extra, og lignende* | Lav | OBS: Noen kan reagere på kullsyre som gir oppblåsthet. |
Brød, fint lyst, type loff | Høy – fruktaner | 1 skive regnes som høyt. |
Brød: glutenfritt, generelt | Lav/Høy* | *Mange glutenfrie brød har lavt innhold av fodmaps da en skive er testet, men sjekk ut inngredienslisten da de kan ha ulikt innhold fra produsent til produsent. |
Brød: glutenfritt Schär, flerkornbrød | Lav | 1 skive regnes som lavt |
Brød: glutenfritt Schär, loff | Lav | 1 skive regnes som lavt |
Brød: glutenfritt fullkorn/grovbrød | Lav | Inntil 2 skiver (64 g) regnes som lavt. OBS: sjekk inngredienslisten for fodmaps. |
Brød: naan | Høy – GOD og fruktaner | 100 g brød regnes som høyt |
Brød: rug | Høy – fruktaner, fruktose og GOS | 1/2 brødskive har høyt innhold |
Brød: surdeig av 100% spelt | Lav* | *Kun testet amerikansk og australsk type |
Brød: vanlig type (hvete) | Høy – fruktaner | 1 skive regnes som høyt. |
Bukkehornkløver | Lav | 16 g regnes som lavt |
Buljong | Høy | Buljong inneholder som regel løk, hvitløk |
Bygg, gryn, flak, mel | Høy – GOS og fruktaner | |
Bær: bjørnebær | Moderat/Høy – polyol-sorbitol | 1 stk regnes som moderat, 22 stk regnes som høyt. |
Bær: blåbær | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 40 g regnes som lavt, 50 g regnes som moderat, 125 g regnes som høyt. |
Bær: boysenbær | Lav/Moderat – fruktose | Inntil 12 g (5 stk) regnes som lavt. 24g (10 stk) regnes som moderat. |
Bær: bringebær | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 30 stk regnes som lavt, 35 stk regnes som moderat, inntak over 68 stk (135g) regnes som høyt. |
Bær: gojibær, tørket | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 10 g (1 ss) regnes som lavt. 15 g regnes som moderat, 24 g (2ss) regnes som høyt. |
Bær: jordbær | Lav | 150 g regnes som lavt |
Bær: kirsebær | Høy – fruktose og polyol-sorbitol | Inntil 20 g (2 stk) regnes som lavt, 25 g (3 stk) regnes som moderat, 150 g (20 stk) regnes som høyt. |
Bær: rips, tørket | Lav/Høy – fruktaner | 1 ss regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat og 2 ss regnes som høyt. |
Bær: tranebær, tørket | Lav/Høy – fruktaner | 1 ss (15 g) regnes som lavt, 1,5 ss (23 g) regnes som moderat, 2 ss (30) g regnes som høyt. |
Bær: tyttebær * | Ikke testet for fodmaps | Er ikke testet. |
Bær: solbær | Ikke testet for fodmaps | Er ikke testet. |
Bønnespirer | Lav | 75 g regnes som lavt |
Chayote (grønnsak) | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 75 g regnes som lavt, 120 g regnes som moderat og 150 g regnes som høyt. |
Chili: rød | Lav – fruktaner og capsaicin | Inntil 28 g (11cm) regnes som lavt, 35 g regnes som høyt. |
Chili: grønn | Lav | 28 g regnes som lavt |
Chiliflak | Lav – fruktaner og capsaicin | Inntil 28 g regnes som lavt, 50 g regnes som høyt. |
Chilisaus / søt | Lav | OBS: se på ingredienslisten at den ikke inneholder Fodmaps |
Chips/potetgull: Bacongull (Maarud) | Høy – fruktaner | |
Chips/potetgull: Baconsvor (Maarud) | Lav | |
Chips: Doritos (nachochips) : Sweet Chilli Pepper flavour | Høy – fruktaner | Inneholder hvete, løk og hvitløk. |
Chips/potetgull: Potetskruer (Maarud) | Høy – fruktaner | |
Chips/potetgull: saltstenger | Lav | 24 g regnes som lavt |
Chips/potetgull: tortillachips / nachochips | Lav | OBS: se på ingredienslisten at den ikke inneholder Fodmaps |
Chips/potetgull: tortillachips med smak | Høy – fruktaner | Inneholder som regel løk og hvitløk |
Chips/potetgull: vanlig salt | Lav | |
Choy sum | Lav | 75 g regnes som lavt |
Cornflakes | Lav/Moderat – fruktaner | Inntil 15 g per måltid regnes som lavt, 30 g regnes som moderat. |
Cornflakes: glutenfri | Lav | |
Cottage cheese | Lav/Moderat – laktose | 40 g regnes som lavt, 60 regnes som moderat. |
Couscous av hvete | Høy – fruktaner | 77 g regnes som høyt |
Couscous av mais (glutenfri) | Lav | 78 g regnes som lavt |
Creme Fraiche | Høy – laktose | |
Creme Fraiche, laktosefri | Lav | |
Curry paste: grønn (Santa Maria) | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk, løk. |
Curry paste: rød (Santa Maria) | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk, løk. |
Dadler | Høy – fruktaner | 1/2 daddel (10g) regnes som moderat, 30 g regnes som høyt. |
Dadler, tørket | Høy – fruktaner | |
Dextrose / dekstrose | Lav | |
Dill, fersk/tørket | Lav | |
Dolmio, saus | Høy – fruktaner | Inneholder løk og hvitløk. |
Dressing: cæsar | Lav* | *Kan inneholde høy-fodmapingredienser som løk, hvitløk, laktose |
Dressing, generelt | Lav* | *Sjekk ingredienslisten. Kan inneholde høy-fodmapingredienser som: hvitløk, løk, laktose (melk, rømmer, etc) |
Druesukker / Glukose | Lav | |
Eddik: eplesidereddik | Lav | 42 g regnes som lavt |
Eddik: hvitvinseddik | Lav | |
Eddik: rødvinseddik | Lav | 42 g regnes som lavt |
Eddik: riseddik | Lav | |
Eddik: risvineddik | Lav | 42 g regnes som lavt |
Egg | Lav | 2 egg regnes som lavt |
Eggesalat (Delikat) | Lav/Moderat – fruktaner | Inneholder purre. |
Eple: alle sorter | Høy – polyol-sorbitol og fruktose | 20 g regnes som lavt, 25 g regnes som moderat og 165 g (1 stk lite eple) regnes som høyt |
Eple: tørket | Høy – polyol-sorbitol og fruktose | 30 g regnes som høyt |
Espresso | Lav | |
Falafel | Høy – GOS og fruktaner | 100 g regnes som høyt |
Falukorv | Høy – fruktaner | Inneholder løk. |
Fenalår | Lav | |
Urt: Fennikel, blad | Lav – polyol-mannitol og sorbitol | Inntil 15 g regnes som lavt, 84 g regnes som høyt. |
Urt: Fennikel, stilk | Lav – fruktaner og polyol-mannitol | Inntil 48 g regnes som lavt, 60 g regnes som moderat, 75 g regnes som høyt. |
Urt: Fennikel, frø | Lav | 1 ts regnes som lavt. |
Fiberhusk | Lav | |
Filodeig | Lav/Moderat – fruktaner | 20 g per måltid (1 ark) regnes som lavt, 40 g (2 ark) regnes som moderat. |
Fisk | Lav | Ukrydret. Rene fiskeprodukter inneholder ikke fodmap. |
Fiskesaus (Fish sauce) | Lav | |
Frukt: Dragefrukt | Lav | 330 g regnes som lavt |
Frukt: Druer | Lav | 150 g regnes som lavt |
Frukt: Durian | Lav | 150 g regnes som lavt |
Frukt: Fersken | Høy – polyol-sorbitol og mannitol | 25 g regnes som moderat, 145 g (1 stk medium) regnes som høyt. |
Frukt: Fersken, hermetisk | Høy – polyol-sorbitol og fruktose | 80 g regnes som høyt. |
Frukt: Fiken | Høy – Fruktose | 5 g regnes som lavt, 8 g regnes som moderat, 50 g (1 sk medium) regnes som høyt. |
Frukt: Fiken, tørket | Høy – Fruktaner | 1 stk regnes som høyt. |
Frukt: Granateple | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 45 g regnes som lavt, 55 g regnes som moderat, 87 g (1 liten eller 0,5 kopp frø) regnes som høyt. |
Frukt: Grapefrukt | Lav/Høy – fruktaner | Inntil 80 g regnes som lavt, 100 g regnes som moderat og 207 g (1 stk medium) regnes som høyt. |
Frukt: Guava: moden | Lav | 180 g regnes som lavt |
Frukt: Guava: umoden | Lav/Høy – fruktose | 10 g regnes som lavt, 15 g regnes som moderat, 90 g regnes som høyt. |
Frukt: Kiwi | Lav/Moderat – fruktaner | 2 stk regnes som lavt, 4 stk regnes som moderat. |
Frukt: Klementin | Lav | 1 stk regnes som lavt. |
Fond: kalvefond (Touch of Taste) | Høy – fruktaner | Inneholder løk |
Fond: kyllingfond (Maggi, Touch of Taste) | Lav | (buljong/kraft). |
Fond: oksefond (Maggi) | Lav | (buljong/kraft). Obs: denne kan inneholde løk. |
FOS: Frukto-oligosakkarider | Høy | |
Fruktaner | Høy | |
Fruktose | Høy | |
Frø: Chiafrø | Lav | 2 ss per måltid regnes som lavt |
Frø: Gresskar | Lav | 2 ss per måltid regnes som lavt |
Frø: Linfrø | Lav/Høy – GOS | 1 ss per måltid regnes som lavt. Inntak på 2 ss (30g) regnes som høyt. |
Frø: Sesamfrø | Lav | 1 ss per måltid regnes som lavt |
Frø: Solsikkefrø | Lav | 2 ts per måltid regnes som lavt |
Frø: Valmuefrø | Lav | 2 ss per måltid regnes som lavt |
Galaktaner | Høy | |
Galangal | Lav | 18 g regnes som lavt |
Gelatin | Lav | |
Gelè | Lav | 280 g regnes som lavt |
Gjær | Lav | |
Granola | Høy | Kan inneholde både tørket frukt og hvete, bygg, rug, eplekonentrat, mek, honning |
Griljermel: glutenfritt | Lav | |
Gresskar: flaskegresskar (butternut) | Lav/Høy – mannitol og GOS | Inntil 45 g regnes som lavt, 60 g regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Gresskar: japansk, hokkaido | Lav | 75 g regnes som lavt. |
Grønnsak: Hvitløk | Høy – fruktaner | |
Grøt: risgrøt/risengrynsgrøt | Høy – laktose | |
Grønnsak: Ingefær | Lav | 1 ts regnes som lavt |
Grønnsak: Karella (Bitter melon) | Lav/Høy – GOS | 15 g regnes som lavt, 20 g regnes som moderat, 42 g regnes som høyt. |
Grøt: risgrøt/risengrynsgrøt, laktosefri (Toro, Fjordland) | Lav | |
Grøt: rømmegrøt, ferdiglaget (Toro, Fjordland) | Høy – laktose | |
Guargum | Lav | |
Gulrot | Lav | 75 g regnes som lavt. |
Gurkemeie | Lav | 2 g regnes som lavt |
Hamburgerdressing (Idun) | Lav | |
Havregryn | Lav/Moderat – GOS og fruktaner | Inntil 23 g regnes som lavt, 47 g regnes som moderat. |
Havregryn: glutenfri | Lav/Moderat * | Inntak på 105 g regnes som Lav-fodmap. *Test hvor mye magen din tåler av havregryn i ett måltid. |
Havrekli | Lav/Høy – fruktaner og GOS | Inntil 23 g regnes som lavt, 47 g regnes som moderat. |
Havsalt | Lav | |
High Fructose Corn Sirup (HFCS) | Høy | |
Hirse kjerner | Lav | 184 g regnes som lavt. |
Honning | Lav/Høy – fruktose | 7 g (1 ts) regnes som lavt, 14 g regnes som moderat og 28 g (1 ss) regnes som høyt. |
Hummus | Moderat – fruktaner og GOS | Inntil 1 ss regnes som moderat fodmap, 2 ss regnes som høyt. |
Hvetegresspulver | Lav | |
Hvetekli | Høy – fruktaner | Opptil 5 gram regnes som lav |
Hvetemel | Høy – fruktaner | 100 g regnes som høyt |
Hvetestivelse | Lav | |
Inulin | Høy | |
Iskrem: laktosefri (Diplom-is) | Lav | Inneholder laktoseprodukter, men er tilsatt laktaseenzym. |
Iskrem: vanlig | Høy – laktose | |
Isomalt E 953 | Høy | |
Johannesbrødkjernemel (carob powder) E 410 | Lav/Moderat – fruktaner | 1 toppet ss (6 g) regnes som lavt, 1,5 ss er moderat, over 12 g regnes som høyt. |
Jordskokk / jerusalem artisjokk | Høy – fruktaner og fruktose | 75 g regnes som høyt. |
Julebrød | Høy- fruktaner og fruktose | |
Juice: appelsinjuice (fra konsentrat) | Høy – fruktose | 1 dl regnes som høyt. |
Juice: appelsinjuice (ikke fra konsentrat) | Moderat/Høy – fruktose | 2 dl er regnet som høyt. |
Juice: eplejuice | Høy – polyol-sorbitol og fruktose | 1 dl er regnet som høyt |
Juice: tomatjuice | Lav | Opptil 2 dl per måltid regnes som lavt. |
Juice: tomatbasert grønnsaksjuice | Lav | Opptil 2 dl per måltid regnes som lavt. Pass på at det ikke er eple innblandet. |
Juice: tranebærjuice | Lav | Opptil 2 dl per måltid regnes som lavt. |
Juice: tropisk juice / nektar | Høy – fruktose og polyol-sorbitol | 1 dl er regnet som høyt |
Kaffe: cappuchino | Høy – laktose * | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: espresso | Lav * | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: koffein | Lav * | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: koffeinfri | Lav | |
Kaffe: pulverkaffe | Lav * | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: traktekaffe | Lav * | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: laget med melk | Høy – laktose* | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffe: laget med soyamelk (av soyabønner) | Høy – GOS* | *OBS et høyt koffeininntak kan trigge IBS-symptomer |
Kaffefløte | Høy – laktose | |
Kakaopulver | Lav | 2 ts regnes som lavt. |
Kakao med melk | Høy – laktose | |
Kakao med mørk sjokolade og laktosefri melk | Lav | |
Kalkunfilet, rent kjøtt | Lav | |
Kalkunfilet: naturell (Prior) | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk. |
Kalkunfilet: røkt (Prior) | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk. |
Kalkunkorv | Høy – fruktaner | Inneholder løk |
Kanelstang | Lav | |
Karbonadedeig | Lav | |
Kaviar (Mills original) | Lav | |
Kefir | Høy – laktose | Inneholder melkesyrebakterier som kan virke positivt på magen. |
Kesam (med/uten smak) | Høy – laktose | |
Kesam: mager kesam, laktosefri | Lav | |
Ketchup (First Price, Idun original, Idun uten sukker) | Lav | |
Ketchup (Heinz) | Høy – fruktaner | Inneholder selleri og løk/hvitløk i kryddertilsetning. |
Ketchup (Idun red hot chili) | Høy – fruktaner og mannitol | Inneholder løk og selleri. |
Kjeks: Digestive; gluten og laktosefri | Lav | |
Kjeks: generelle | Høy* | *Kan inneholde hvetemel og laktose |
Kjeks: Marie, Ritz, Kaptein, Tuc original, Start, Speltkjeks | Lav* | * 2 stk per måltid regnes som lavt. |
Kjeks: fullkorn, type Kornmo, Bixit | Høy – fruktaner og fruktose | 15 g (1 stk) regnes som høyt. |
Kjerner: Gresskarkjerner | Lav | 23 g (2 ss) per måltid regnes som lavt. |
Kjerner: Pinjekjerner | Lav | 1 ss per måltid regnes som lavt. |
Kjerner: Solsikkekjerner | Lav | 2 ts per måltid regnes som lavt. |
Kjøtt | Lav | Alt av rene kjøttprodukter inneholder ikke fodmap. |
Kjøttdeig | Lav | |
Knekkebrød: generelt | Høy* | *sjekk ingrediensliste for fodmaps. Hvete, bygg, rug, inulin. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Knekkebrød: glutenfritt | Lav* | *sjekk ingrediensliste for fodmaps. Inulin. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Knekkebrød: husmann | Høy – fruktaner | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Knekkebrød: rugsprø | Høy – fruktaner | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Kokosnøtt: fersk | Lav/Moderat – polyol-sorbitol | Inntil 64 g per måltid regnes som lavt. 96 g regnes som moderat. |
Kokos: tørket | Lav/Høy – polyol-sorbitol | Inntil 30 g per måltid regnes som lavt. 45 g regnes som moderat og 50 g regnes som høyt. |
Kokosmelk med inulin | Høy – fruktaner | |
Kokosmelk: hermetisert | Lav/Høy – fruktaner og polyol sorbitol | Inntil 60 g per måltid regnes som lavt, 120 g regnes som moderat og 180 g regnes som høyt. |
Kokosvann:fra boks | Lav/Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | Inntil 1 dl per måltid regnes som lavt, 1,5 dl regnes som moderat, 2,5 dl regnes som høyt. |
Kokosvann: fersk | Lav/Høy – fruktaner og polyol sorbitol | Inntil 1 dl per måltid regnes som lavt, 1,5 dl regnes som moderat og 2,5 dl regnes som høyt. |
Koriander | Lav | |
Korinter | Lav/Høy – fruktaner | 13 g (1 ss) per måltid regnes som lavt. 30 g (2 ss) regnes som høyt. |
Krabbe / kongekrabbe | Lav | |
Krem, pisket | Lav/Moderat - laktose | 60 g per måltid regnes som lavt, 200 g regnes som moderat. |
Kremfløte | Høy – laktose | |
Kremfløte: laktosefri | Lav | |
Kreolsk kyllingsalat | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk. |
Kreps | Lav | |
Kruskakli/hvetekli | Lav/Høy – fruktaner | 0,5 ss per måltid regnes som lavt, 1 ss (7g) regnes som høyt. |
Krydderblanding* | Lav/Høy | Sjekk ingrediensliste for Fodmaps. Unngå løk/hvitløk. |
Krydder: Basilikum | Lav | |
Krydder: biffkrydder (Cemo gourmet, Herbario tango spice, Santa Maria chicken & steak, Toro argentinsk biff) | Høy – fruktaner | |
Krydder: biffkrydder (Hindu) | Høy – fruktaner og mannitol | |
Krydder: cillipulver | Lav | |
Krydder: Estragon | Lav | |
Krydder: grillkrydder (Toro, Rema 1000, Knorr) | Høy – fruktaner | |
Krydder: Hvitløkspulver | Høy – fruktaner | |
Krydder: Ingefær | Lav | |
Krydder: kajennepepper | Lav | |
Krydder: kanel | Lav | |
Krydder: Kapers | Lav | |
Krydder: Kardemomme | Lav | |
Krydder: karri (Hindu, Santa Maria, Toro) | Lav | |
Krydder: karve | Lav | |
Krydder: Nellik | Lav | |
Krydder: Oregano | Lav | |
Krydder: paprikakrydder | Lav | |
Krydder: Pepper | Lav | |
Krydder: piffikrydder (Toro) | Høy – fruktaner | |
Krydder: pizzakrydder (Toro) | Lav | |
Krydder: provencekrydder (Toro) | Lav | |
Krydder: sennepsfrø | Lav | |
Krydder: spisskummen | Lav | |
Krydder: stjerneanis | Lav | |
Krydder: tandoorikrydder (Toro tandoori masala) | Høy – fruktaner | |
Krydder: timian | Lav | |
Krysantemum | Lav | |
Kvarg | Lav/Høy – Laktose | 2 ss (40g) per måltid regnes som lavt, 3 ss (60g) regnes som moderat, 180 g regnes som høyt |
Kvarg, laktosefri | Lav | |
Kylling: uten tilsatt krydder | Lav | |
Kylling: klubber, lår, vinger, helstekt med skinn | Høy – fruktaner | Er krydret med løk / hvitløk |
Kål: blomkål | Høy – polyol-mannitol | 75 g regnes som høyt. |
Kål: grønnkål | Lav | |
Kål: hodekål | Lav/Høy – sorbitol | 75 g per måltid regnes som lavt, 100 g regnes som moderat og 145 g regnes som høyt. |
Kål: kinakål | Lav | |
Kål: knutekål | Lav | |
Kål: rosenkål | Lav/Høy – fruktaner | 2 stk (38 g) per måltid regnes som lavt, 3 stk regnes som moderat og 4 stk regnes som høyt. |
Kål: rød | Lav/Høy – fruktaner og GOS | 75 g per måltid regnes som lavt, 150 g regnes som moderat og 142 g regnes som høyt. |
Kål: savoykål | Lav/Høy – fruktaner | 40 g per måltid regnes som lavt, 55 g regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Kålrabi, kålrot | Lav/Høy – sorbitol | 75 g per måltid regnes som lavt, 100 g regnes som moderat og 150 g regnes som høyt. |
Laktitol E 966 | Høy – galaktose og sorbitol | Sukkeralkohol, kunstig dissakarid med lakserende virkning. |
Laktose | Høy – laktose | |
Laktulose | Høy – galaktose og fruktose | Sukkeralkohol, kunstig dissakarid med lakserende virkning. |
Lam: ukrydret | Lav | |
Lasagneplater: vanlige | Høy – fruktaner | 74 g kokt pasta per måltid regnes som lavt, 100 g regnes som moderat og 150 g regnes som høyt. |
Lasagneplater: glutenfri | Lav | 145 g kokt glutenfri pasta per måltid regnes som lavt. |
Laurbærblad | Lav | |
Leverpostei | Høy – fruktaner og laktose | Inneholder løk, hvitløk, hvetemel, melk. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Leverpostei (Stabburet) | Moderat – fruktaner | Inneholder litt hvetemel. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Likør | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University | |
Limesaft | Lav/Moderat – fruktaner | 250 g per måltid regnes som lavt, 300 g regnes som høyt. |
Linseburger | Høy – GOS og fruktaner | 62 g per måltid regnes som høyt. |
Lomper: havrelomper | Høy – fruktaner | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Lomper: potetlomper | Høy* – fruktaner | *Inneholder som regel hvetemel og rug. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Lomper: speltlomper | Lav/Høy | Inneholder ofte litt hvetemel. De fleste vil tåle spelt noe bedre enn hvetemel. NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Longan | Lav/Høy – Fruktaner og polyol-sorbitol | 2,5 stk (25 g) per måltid regnes som lavt, 3 stk (30 g) regnes som moderat og 14 stk regnes som høyt. |
Lotusrot | Lav/Moderat – GOS og fruktose | 75 g per måltid regnes som lavt og 150 g regnes som moderat. |
Lotusrot, tørket | Høy – fruktose og fruktaner | 33 g per måltid regnes som høyt. |
Lupin / lupinmel | Høy – GOS og fruktaner | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Lychee / Litchi | Moderat – polyol-sorbitol | 30 g (3 stk) per måltid regnes som lavt, 4 stk regnes som moderat og 150 g (15 stk) regnes som høyt. |
Løk: gul / hvit | Moderat/Høy – fruktaner og GOS | 12 g (1 liten ring) regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Løk: syltet på glass | Lav | 45 g per måltid regnes som lavt. |
Løk: rødløk , spansk løk | Høy – fruktaner | 75 g per måltid regnes som høyt. |
Løk: sjalottløk | Høy – fruktaner | 75 g per måltid regnes som høyt. |
Mais: babymais, hermetisk | Lav | 80 g per måltid regnes som lavt. |
Mais: hermetisk | Lav/Høy – fruktaner | 10 g per måltid regnes som lavt, 1 ss (15 g) regnes som moderat og 75 g regnes som høyt. |
Maiskolbe | Lav/Høy – polyol-sorbitol | 38 g (1/2 kolbe) per måltid regnes som lavt, 65g regnes som moderat og 75 g (1 stk kolbe) regnes som høyt. |
Maisenna / maizena | Lav | 255 g regnes som lavt. |
Maismel / polenta | Lav | 100 g regnes som lavt. |
Majones: ekte/lett (Mills) | Lav | |
Makrell i tomat | Lav | |
Maldonsalt | Lav | |
Maltekstrakt, Malt | Lav/Høy – fruktaner | 13 g per måltid regnes som lavt, 16 g regnes som moderat og 35 g (1ss) regnes som høyt. |
Maltitol E 965 | Høy – polyol-sorbitol | Sukkeralkohol. |
Maltitolsirup | Høy – polyol-sorbitol | Sukkeralkohol. |
Mandarin | Lav | 125 g (2 stk) regnes som lavt. |
Mandelsmør | Lav/Moderat – GOS og fruktaner | 1 ss (20 g) per måltid regnes som lavt, 32 g regnes som moderat. |
Mandler | Lav/Høy – GOS | 10 stk (12g) per måltid regnes som lavt og 20 stk (24g) regnes som høyt. |
Mango | Lav/Høy – fruktose | 40 g per måltid regnes som lavt, 45 g regnes som moderat og 140 g (1/2 stk) regnes som høyt. |
Mango: tørket | Høy – fruktaner | 20 g per måltid regnes som høyt. |
Mangochutney | Høy – fruktose | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Manniok (Cassava) | Lav/Moderat/Høy | 75 g per måltid regnes som lavt, 100 g regnes som moderat og 120 g regnes som høyt. |
Mannitol E 421 | Høy – fruktose | Sukkeralkohol, lakserende virkning. |
Margarin: alle typer uten tilsatt krydder | Lav | |
Margarin: flytende, alle typer uten tilsatt krydder | Lav | |
Margarin: lett, alle typer uten tilsatt krydder | Lav | |
Margarin: uten salt og melk (Melange) | Lav | |
Matfløte | Lav/Høy – laktose | 1 ss (20 g) per måltid regnes som lavt, 60 g regnes som moderat og 257 g regnes som høyt. |
Matfløte: laktosefri | Lav | |
Meierismør | Lav | |
Mel: amarant | Høy – Fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: bokhvete | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: byggmel | Høy – fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: glutenfritt* | Lav | OBS: Må være basert på Low-Fodmap ingredienser. Lupinmel og Amarantmel er feks. glutenfrie, men ikke Fodmapfri. |
Mel: Hirse | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: hvetemel | Høy – fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: mandelmel | Lav/Høy - GOS | 24 gram per måltid regnes som lavt og 48 g regnes som høyt |
Mel: quinoamel | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: rismel | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: rughvete ( triticale ) | Høy – fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: rugmel | Høy – fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: potetmel | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: sorghum / durra | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Mel: speltmel | Høy – fruktaner og GOS | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Mel: teffmel | Lav | 100 g per måltid regnes som lavt |
Melblanding (Semper glutenfri fin mix, Toro lys glutenfri) | Lav | NB: Er ikke testet for fodmaps hos Monash University |
Melis | Lav | 16 g (1 ss) per måltid regnes som lavt. |
Melk: geitemelk | Lav/Høy – laktose | 30 g per måltid regnes som lavt, 80 g regnes som moderat og 2576 g regnes som høyt. |
Melk: havremelk | Lav/Høy – fruktaner | 1,25 dl per måltid regnes som lavt, 1,8 dl regnes som moderat og 2,5 dl regnes som høyt. |
Melk: hempmelk | Lav | |
Melk: kjernemelk | Høy – laktose | |
Mince, quorn | Lav | Obs: kan være tilsatt høyfodmap-ingredienser som hvitløk og løk |
Kokosmelk, hermetisk | Lav | |
Melk: kumelk | Høy – laktose | 1 ss regnes som lavt, 3 ss regnes som moderat og 1 kopp regnes som høyt. |
Melk: kumelk, laktosefri | Lav | |
Melk: kumelk, laktoseredusert | Lav/Moderat | Inneholder svært lite laktose, prøv deg frem. |
Melk: macademia | Lav | |
Melk: mandelmelk | Lav | |
Melk: quinoa | Lav | |
Melk: rismelk | Lav/Høy – fruktaner | Lavt opptil 2 dl per måltid. Inntak på 2,5 dl har et høyt fodmapinnhold. |
Melk: sjokolademelk- vanlig | Høy – laktose | |
Melk: sjokolademelk – laktosefri | Lav | |
Melk: soyamelk (laget av soyabønner) | Høy – GOS | |
Melk: soyamelk (laget av soyaprotein) | Lav | |
Melk: vikingmelk | Høy – laktose | |
Melkepulver / tørrmelk | Høy – laktose | |
Melon: cantaloupe | Lav – fruktaner | Inntak over 125 g regnes som moderat. |
Melon: honningmelon | Lav – fruktose | Opptil 90 g regnes som lavt, 135 g regnes som høyt. |
Melon: vannmelon | Høy – fruktose, fruktaner og polyol-mannitol | Opptil 72 g regnes som moderat, 143 g regnes som høyt. |
Misopasta | Lav | Lav inntil 12 g per måltid. |
Misosuppe | Høy | Inneholder som regel løk og sopp |
Moreller | Høy – fruktaner | |
Musli | Høy* | Kan inneholde honning, hvete, frukt, tørket frukt, bygg, rug, eplekonsentrat, melk. |
Mynte | Lav | |
Naan brød, roti brød | Høy – GOS og fruktaner | 100 g per måltid regnes som høyt. |
Nektarin | Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | |
Nepe | Lav/Moderat - Sorbitol | Opptil 65 g regnes som lav Fodmap, inntak over 100 g inneholder moderate mengder Fodmap. |
Nori (sjøgress) | Lav | |
Nudler: eggnudler | Høy – fruktaner | Som oftest laget med hvete |
Nudler: glassnudler | Lav/Høy – fruktaner | Er laget av bønner som er lav Fodmap inntil 53 g. |
Nudler: hvetenudler | Høy – fruktaner | |
Nudler: risnudler | Lav | |
Nudler: sobanudler | Lav | Laget av bokhvete |
Nøtter: cashewnøtter | Høy – GOS og fruktaner | |
Nøtter: hasselnøtter | Lav/Moderat – GOS og fruktaner | Opptil 10 stk regnes som lavt, 20 stk regnes som moderat, Inntak på 66 stk (100g) regnes som høyt. |
Nøtter: kastanjenøtter | Lav/Moderat – Fruktaner og GOS | Inntak på over 35 kastanjenøtter inneholder moderate mengder fodmaps. |
Nøtter: kastanjenøtter, ristet | Lav/Moderat – Fruktaner og GOS | Opptil 10 stk (84 g) regnes som lavt. Inntak over 16 nøtter gir et moderat fodmapinnhold. |
Nøtter: macadamianøtter | Lav | |
Nøtter: paranøtter | Lav/Moderat - GOS | Inntak på 13 nøtter regnes som moderat. |
Nøtter: peanøtter | Lav | |
Nøtter: pekannøtter | Lav | Inntak over 40 stk (100g) regnes som moderat (fruktaner). |
Nøtter: pistasjnøtter | Høy – fruktaner og GOS | |
Nøtter: tigernøtter | Lav | |
Nøtter: valnøtter | Lav/Moderat | Inntak over 35 stk (135g) regnes som moderat (fruktaner). |
Nøtter: wasabi | Lav | |
Okra | Lav – fruktaner | Opptil 60 g regnes som lavt, 100g regnes som høyt. |
Okserull | Høy – fruktaner | Inneholder løk. |
Oligofruktose | Høy | |
Oliven: svarte/grønne | Lav | |
Olje: avokado-olje | Lav | |
Olje: kokosolje | Lav | |
Olje: maisolje | Lav | |
Olje: olivenolje | Lav | |
Olje: peanøttolje | Lav | |
Olje: rapsolje | Lav | |
Olje: risolje | Lav | |
Olje: sesamolje | Lav | |
Olje: solsikkeolje | Lav | |
Olje: soyaolje | Lav | |
Ost: blåmuggost | Lav | |
Ost: brie | Lav | |
Ost: brunost | Høy – laktose | |
Ost: camembert | Lav | |
Ost: cheddar | Lav | |
Ost: chevre | Lav | |
Ost: edamer | Lav | |
Ost: fetaost (i blokk) | Lav | |
Ost: geitost | Høy – laktose | |
Ost: geitost (hvit) | Lav | |
Ost: haloumi | Lav/Moderat – Laktose | Opptil 50 g (2 skiver) regens som lav. Over 100 g (4 skiver) regnes som moderat. |
Ost: havarti | Lav | |
Ost: hvitost/gulost | Lav | Harde typer |
Ost: kremost | Moderat – laktose | Opptil 81 g regnes som moderat. OBS: kan inneholder løk/hvitløk, sjekk ingrediensliste |
Ost: kremost laktosefri | Lav | OBS: kan inneholder løk/hvitløk, sjekk ingrediensliste |
Ost: mozzarella | Lav | |
Ost: parmesan | Lav | |
Ost: pecorino | Lav | |
Ost: pultost | Lav | |
Ost: Ricotta | Lav/Moderat | Opptil 40 g (2ss) regnes som lav. Over 80 g regnes som moderat (laktose) |
Ost: sveitser (emmentaler) | Lav | |
Paibunn: Det Glutenfrie Verksted | Lav | |
Pannekakemiks: Det Glutenfrie Verksted | Lav | |
Palmesukker | Lav | |
Papaya | Lav | |
Papaya: tørket | Moderat – fruktaner | Opptil 10 g (2 stk) regnes som moderat. 15 g (3 stk) regnes som høyt. |
Paprika (alle farger) | Lav | |
Parmaskinke | Lav | |
Pasjonsfrukt | Lav – fruktaner | Inntak over 100 g (5 stk) regnes som moderat. |
Pasta: glutenfri | Lav | Inntak over 3,5 dl kokt pasta regnes som høyt (fruktaner). |
Pasta: hvete | Moderat – fruktaner | Opptil 74 g regnes som lavt. 101 g regnes som moderat. 148 g regnes som høyt. |
Pasta: rispasta | Lav | |
Pasta: spelt | Lav/Høy – fruktaner | Opptil 74 g regnes som lavt. |
Pastasaus | Sjekk ingredianslisten. Kan inneholde høy-fodmapingredienser som: hvitløk, løk, laktose (melk, rømmer, etc) | |
Pastinakk | Lav | |
Peanøttsaus | Lav | |
Peanøttsmør | Lav | |
Pepperrot | Lav/Høy – fruktaner | Inntak over 4,5 ss inneholder høye mengder fodmaps. |
Persimmon (Kakifrukt) | Høy – fruktaner | |
Persille | Lav | |
Pesto | Moderat – fruktaner | 0,5 ss regnes som lav fodmap. Mer enn 1 ss regnes som moderat. OBS: fodmapinnholdet varierer ved ferdigproduserte pestoer. |
Pesto: Helios økologisk grønn pesto | Lav | |
Pizza (Grandiosa original) | Høy – fruktaner og GOS | |
Pizzabunn: Det Glutenfrie Verksted | Lav | |
Plomme | Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | |
Polenta | Lav | |
Polydextrose E 1200 | Høy – polyol-sorbitol | Løselig fiber. |
Popcorn: mikropop | Lav | |
Popcorn: poppet (Maarud) | Lav | |
Potet | Lav | |
Potetstivelse | Lav | |
Prim | Høy – laktose | |
Propud * | Lav/Moderat | Obs: inneholder geleringsmiddelet kaaragenan som ikke er testet for Fodmaps. Inneholder ikke laktose. |
Proteinpulver: ertebasert | Lav | |
Puffet ris | Lav/Moderat – fruktaner | Opptil 15 g regnes som lavt, 30 g regnes som moderat. |
Purreløk: grønn del | Lav – polyol-mannitol | Opptil 28 g regnes som lavt, 85 g regnes som høyt. |
Purreløk: hvit del | Høy – fruktaner | |
Pære | Høy – fruktose og polyol-sorbitol | |
Pære: tørket | Høy – fruktose og polyol-sorbitol | |
Pølse | Lav | Obs: kan inneholde løk eller hvitløk |
Quinoa-pasta | Lav | |
Quinoa: svarte/røde/hvite | Lav | |
Quinoaflak | Lav | |
Rabarbra | Lav | |
Rambutan | Moderat – fruktaner | Opptil 2 stykk per måltid regnes som lavt. 4 stk regnes som moderat. |
Reddik | Lav | |
Reddik, hvit (Daikon) | Lav | Over 350 g regnes som høyt fodmapinnhold. Fruktaner. |
Reker | Lav | |
Reker i lake * | Lav | *husk å sjekke ingredienslisten for eventuelle fodmaps i laken. |
Remulade (Mills) | Høy – fruktaner | Inneholder løk |
Ris: basmati | Lav | |
Ris: brun | Lav | |
Ris: hvit | Lav | |
Risflak | Lav | |
Riskaker: salt / uten krydder | Lav | |
Riskli | Lav/Høy – fruktaner og fruktose | Mindre enn 16 g (2ss) regnes som lavt. Over 60 gram regnes som høyt. |
Roastbiff | Lav | |
Rosiner | Moderat – fruktaner | 1 ss regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat, 2 ss regnes som høyt. |
Rosmarin | Lav | |
Ruccola | Lav | |
Rusbrus | Høy | |
Røbeter, glass | Høy – fruktaner og GOS | Opptil 20 g (2 skiver) er lavt. 41 g (4 skiver) er høyt. |
Rødbeter: hermetisert | Lav/Moderat – fruktaner | 60 g regnes som lav, 120 g inneholder moderate mengder fodmaps. |
Rødbeter: rå | Høy – fruktaner og GOS | Opptil 20 g (2 skiver) er lavt. 41 g (4 skiver) er høyt. |
Rødbetesalat | Moderat – fruktaner og GOS | Avhengig av hvor mye en spiser. |
Rødkål: fermentert | Lav – fruktaner | Opptil 70 g regnes som lavt, 140 g regnes som moderat |
Rømme: laktosefri | Lav | |
Rømme: lettrømme, ekstra lett rømme | Høy – laktose | |
Rømme: lettrømme, laktosefri | Lav | |
Rømme: Rørosrømme | Høy – laktose | |
Rømme: Seterrømme | Høy – laktose | |
Rårørsukker | Lav | |
Saft: vanlig* | Lav | Så lenge saften er laget på lowfodmap-bær er den ok. |
Saft: Fun light | Lav | |
Saft: ZERoh | Lav | |
Sagagryn | Lav | |
Salami | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk. |
Salat: Bladbete | Lav | |
Salat: Isbergsalat | Lav | |
Salat: Kaffirlimeblader | Lav | |
Salat: Sikori | Lav | |
Salater, grønne salatblad | Lav | Alle bladsalater. |
Salat: Endivie | Lav | |
Salatløk | Høy – fruktaner | |
Salt | Lav | |
Salvie | Lav | |
Sambal oelek | Lav | OBS: Sjekk ingrediensliste for hvitløk og løk |
Saus* | Lav/Høy | OBS: Sjekk ingrediensliste for fodmaps |
Scampi | Lav | |
Sellerirot | Lav | |
Selleristilk, stangselleri | Lav/Moderat – mannitol | Opptil 12 g (5 cm) regnes som lavt, 19 g regnes som moderat. Inntak over 12 cm stilk regnes som høyt. |
Semulegryn | Moderat/Høy – fruktaner | Inntil 30 g (2 ss) ukokt semulegryn per måltid regnes som moderat, 140 g ukokt semulegryn regnes som høyt |
Sennep: Dijon | Lav | |
Sennep: Idun original | Lav | |
Servelat | Høy – fruktaner | Inneholder løk, kan inneholde melk. |
Sikoriblader (endive) | Lav | |
Sirup: agavesirup (brun/lys) | Høy – fruktose og fruktaner | |
Sirup: lønnesirup | Lav | |
Sirup: rismalt | Lav | |
Sirup: yakon | Høy – fruktose og fruktaner | |
Sitron | Lav | |
Sitronsaft | Lav | |
Sitronsyre | Lav | |
Sitrongress | Lav | |
Sjampinjong: fersk (champignon) | Moderat – polyol-mannitol og fruktaner | Opptil 10 g (1/2 ss) regnes som moderat. 37 g regnes som høyt. |
Sjampinjong: hermetisk (champignon) | Lav – polyol-mannitol | Opptil 110 g regnes som lavt. 200 g regnes som høyt. |
Sjokolade: hvit | Moderat – laktose | 15 g regnes som lavt. Opptil 30 g regnes som moderat. |
Sjokolade: hvit, laktoserfri | Lav | |
Sjokolade: kokesjokolade / mørk sjokolade * | Lav/Moderat - Lakose | Kokesjokolade med et kakaoinnhold på 70% eller mer regnes som lav. Mengder over 90 g regnes som moderat. |
Sjokolade: laktosefri | Lav | |
Sjokolade: melkesjokolade | Moderat – laktose | 15 g regnes som lavt, 30 gram per måltid regnes som moderat. |
Sjokolade: mørk (70% kakao) | Lav | |
Sjokoladepålegg: Nugatti | Moderat – laktose | Opptil 30 g regnes som moderat. |
Sjokoladepulver: til drikke | Lav | |
Sjokolademelk | Høy – laktose | |
Sjokolademelk: Litago Uten | Lav | |
Sjokoladepålegg: Sjokade | Lav | |
Skalldyr | Lav | |
Skinke, kokt | Lav | |
Skyr * | Moderat | Obs: skyr har et lavt laktoseinnhold og kan derfor inntas dersom en tåler noe laktose. |
Smør: alle typer uten tilsatt krydder | Lav | |
Smør: mandelsmør | Lav/Moderat – GOS og fruktaner | 1 ss per måltid regnes som lavt, 1,5 ss regnes som moderat. |
Sopp, generelt | Høy – Polyol-mannitol | |
Sopp: Champignon fersk | Moderat/Høy - Polyol-mannitol | 10 g (0,5 stk) regnes som moderat, 37 g regnes som høyt |
Sopp : Champignon hermetisk | Lav | |
Sopp: Enoki | Høy – Polyol-mannitol | |
Sopp: Portobello | Høy – Polyol-mannitol | |
Sopp: Shiitake | Høy – Polyol-mannitol | |
Sopp: Østerssopp (Oyster) | Lav | Inntak over 1 kg inneholder moderate mengder fodmaps. Mannitol og sorbitol. |
Sopp: tørket | Høy – Polyol-mannitol | Opptil 2 stk (7g) regnes som lavt, 4 stk (15 g) regnes som høyt |
Sorbitol E 420 | Høy | Sukkeralkohol, store deler kommer ufordøyd til tykktarm, bidrar til gassdannelse og diarè. |
Sorbitolsirup | Høy | Sukkeralkohol, store deler kommer ufordøyd til tykktarm, bidrar til gassdannelse og diarè. |
Sorghum / durra | Lav | |
Soyasaus: glutenfri | Lav | |
Soyasaus: vanlig | Lav | |
Spagetti: vanlig type (hvete) | Lav/Moderat/Høy – fruktaner | Opptil 74 g ferdig kokt spagetti regnes som lavt, 100 g ferdig kokt regnes som moderat, 150 g ferdig kokt regnes som høyt. |
Spagetti: glutenfri | Lav | Obs: kan inneholde fodmapingredienser som epleekstrakt, fruktose, inulin, honning, løk |
Spagetti: squash, kokt | Lav | Inntak over 400 g regnes som moderat. Mannitol og sorbitol. |
Spekeskinke | Lav | |
Spinat, Babyspinat | Lav – fruktaner | Opptil 38 g regnes som lavt. Over 143 g regnes som moderat. |
Spinat, Engelsk | Lav | |
Splitterter | Høy – fruktaner og GOS | |
Squash | Lav – fruktaner | Opptil 66 g regnes som lavt, 100 g regnes som høyt. |
Stjernefrukt | Lav | |
Sukker: brunt | Lav | |
Sukker: farin | Lav | |
Sukker: hvitt | Lav | |
Sukker: kokosblomst | Lav | |
Sukker: palmeblomst | Lav | |
Sukker: perlesukker | Lav | |
Sukker: rørsukker | Lav | |
Sukker: råsukker | Lav | |
Sukker: sukrose | Lav | |
Sukkeralkohol | Høy | Sukrin, sorbitol (E 420) , mannitol (E 421), xylitol (E 967), laktitol (E 966), maltitol (E 965), hydrogenert glukosesirup og fruktose |
Sukkererter: flate | Lav/Moderat/Høy – fruktaner, GOS og polyol-mannitol | Opptil 5 stk regnes som lavt, 7 stk moderat og 10 stk som høyt fodmapinnhold. |
Sukkererter: runde / tykke | Høy – fruktose | |
Sukrin | Lav/Moderat | Sukrin er omdiskutert når det gjelder fodmap-innhold da det er et sukkeralkohol. Sukkeralkoholer tåles vanligvis ikke ved IBS. Følg med på oppdatering. |
Sukrin Gold | Høy | |
Surkål: fermentert | Lav/Høy – polyol-mannitol | Opptil 1 ss (20 g) regnes som lavt, 130 g regnes som høyt. |
Sursøt saus (sweet and sour) | Lav | |
Svin: uten tilsatt krydder | Lav | |
Svisker | Høy – fruktaner og polyol-sorbitol | |
Svolværpostei | Lav | |
Sylteagurk | Lav | |
Syltetøy: blåbær, bringebær, jordbær | Lav | |
Syltetøy: eple, pære | Høy – polyol-sorbitol og fruktose | |
Sweet chili saus | Høy – fruktaner | Inneholder hvitløk |
Søtningsstoff: Bjørkesøt | Høy – xylitol og polyol | |
Søtningsstoff: Stevia E 960 | Lav | |
Søtningsstoff: Acesulfam K | Lav | |
Søtningsstoff: Aspartam | Lav | |
Søtningsstoff: Cyklamat | Lav | |
Søtningsstoff: Sakkarin | Lav | |
Søtningsstoff: Sukralose | Lav | |
Søtpotet | Lav/Moderat/Høy – mannitol | Opptil 70 g ferdig tilberedt søtpotet regnes som lavt, 107 g regnes som moderat, 140 g regnes som høyt. |
Taco: krydder | Høy – fruktaner | Inneholder løk, hvitløk |
Taco: saus | Høy – fruktaner | Inneholder løk, hvitløk |
Taco. tortila / wraps , hvete | Høy – fruktaner | |
Taco. tortila / wraps , fullkorn | Høy – fruktaner | |
Taco. tortila / wraps , glutenfri | Lav | |
Taco. tortila / wraps , glutenfri fullkorn (BFree) | Lav | Obs: kan reagere på inulin |
Taco. tortila / wraps , mais | Lav | |
Tahini, sesampasta | Lav/Moderat/Høy – fruktaner | 1 ss regnes som lavt, 1,5 ss som moderat og over dette som høyt. |
Tamarillo | Høy – fruktose | |
Tapioka | Lav | |
Tapiokastivelse | Lav | |
Taro, rotknoll | Lav/Høy – fruktaner og GOS | 82 g regnes som lavt, 164 g regnes som høyt. |
Te: chai (sterk) | Høy | |
Te: chai (svak) | Lav | Monash definerer svak chai som lav, og sterk som høy. |
Te: fennikel | Høy – fruktaner | |
Te: grønn te | Lav | |
Te: hvit te | Lav | |
Te: kamille/camomille | Høy – fruktaner | |
Te: kombucha | Lav/Høy – fruktaner og GOS | 1,8 dl kambocha-te har et lavt Fodmapinnhold. > 1,8 dl har et høyt Fodmapinnhold. |
Te: løvetann (sterk) | Høy – fruktaner | Monash definerer svak løvetannste som lav, og sterk som høy. |
Te: løvetann (svak) | Lav | |
Te: oolong | Høy | |
Te: peppermynte | Lav | |
Te: roibos | Høy | |
Te: svart te (svak) | Lav | Monash definerer svak svart te som lav, og sterk som moderat. |
Te: svart te (sterk) | Moderat | |
Te: urte/herbal (svak) | Moderat | Monash definerer svak urte/herbal-te som moderat, og sterk som høy. |
Te: urte/herbal (sterk) | Høy | |
Tempeh | Lav/Høy | Over 200 g inneholder høye mengder fodmap. Fruktaner og GOS. |
Teriyakisaus | Lav/Høy | Kan finnes med både lavt og høyt fodmapinnhold. Sjekk ingredienslisten. |
Timian | Lav | |
Tindved | Høy | |
Tofu: fast | Lav | |
Tofu: silke / myk | Høy – fruktaner og GOS | |
Tomat: vanlig | Lav | |
Tomat: cherry | Lav/Moderat – fruktaner | Opptil 68 g (4 stk) regnes som lavt, 222 g (13 stk) regnes som moderat |
Tomat: hermetisk | Lav/Moderat – fruktose | Over 115 g regnes som moderat. |
Tomat: roma | Lav/Moderat – fruktaner | Opptil 46 g (1 stk) regnes som lavt, 250 g (5,5 stk) regnes som moderat |
Tomat: soltørket | Lav/Moderat/Høy – fruktose | Opptil 8 g (2 biter) regnes som lavt. 16 g (4 stk) regnes som moderat og 20 g (5 stk) regnes som høyt. |
Tomatpurè | Lav | |
Tomatsuppe (Toro glutenfri) | Lav | |
Toro: Glutenfri fin kakemiks | Lav | |
Toro: Glutenfri grov melblnding | Moderat | |
Toro: Glutenfri lys melblanding | Lav | |
Tunfisk i olje | Lav | |
Tunfisk i vann | Lav | |
Tzatsiki | Moderat/Høy – fruktaner og fruktose | 1 ss renes som moderat, over dette har høyt innhold av fodmaps. |
Urter: ferske, tørkede | Lav | |
Urt: Gressløk | Lav | 4 g regnes som lavt |
Vafler | Høy – fruktaner og laktose | Inneholder hvetemel og melk |
Vaniljeessens | Lav | |
Vaniljesaus | Høy – laktose | |
Vaniljesaus, go green laktosefri | Lav | |
Vaniljestang | Lav | |
Vaniljesukker | Lav | |
Vann | Lav | |
Vannkastanjer | Lav/Moderat | Opptil 55 g regnes som lavt, 333 g regnes som moderat (fruktaner) |
Vin: dessertvin | Høy | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Vin: hvit | Lav | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Vin: musserende (brut nature) | Lav | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Vin: rødvin | Lav | Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Vin: søtvin | Lav | Opptil 1,5 dl regnes som lavt. Obs: Alkohol kan irritere magen. |
Vossafår | Lav | |
Vårløk: grønn del | Lav | |
Vårløk: hvit del | Høy – fruktaner | |
Wasabipasta | Lav/Høy – fruktaner | Inntak over 90 g regnes som høyt |
Wasabipulver | Lav | |
Worcestershiresaus | Lav | |
Xanthangum | Lav | |
Yam | Lav – fruktaner | Over 286 g regnes som moderat. |
Yoghurt | Høy – laktose | Kan inneholde bær/frukt som er høy fodmap. All yoghurt inneholder melkesyrebakterier som kan virke positivt på mage/tarm og dermed kan man tåle bedre yoghurtprodukter enn f.eks ren melk. |
Yoghurt: gresk yoghurt naturell, laktosefri | Lav/Høy | |
Yoghurt: laktosefri (med smak) | Lav | Inntil 200 g regnes som lavt. Obs: Kan inneholde bær/frukt som er høy fodmap |
Yoghurt: naturell, laktosefri | Lav | Inntil 170 g regnes som lavt. |
Yukka, rotgrønnsak | Lav/Moderat/Høy - GOS | 69 g regnes som lavt, 104 g moderat og 139 g høyt. |
Zucchini (squash) | Lav/Moderat - Fruktaner | Inntil 65 g regnes som lavt, 75 g regnes som moderat. |
Østerssaus ( Oyster sauce) | Lav | Inntil 1 ss regnes som lavt. |
Testet matvarer for FODMAPs?
Denne lavFODMAP-listen er en oversettelse av listen fra Monash Universitys FODMAP app. Listen inneholder også noen flere norske matvarer hvor innholdsfortegnelsen er undersøkt og avklart i forhold til innhold av FODMAPS. Ernæringsfysiolog Helene Tønset har kvalitetssikret arbeidet.Tips oss gjerne hvis du vet om flere FODMAP-frie matvarer! Vi er tilgjengelige på hei@friskforlag.no og Facebook på @friskforlag.