Birgit Kolboe er halvparten av duoen bak boken Uten gluten – en komplett glutenfri kokebok. De mer enn 150 oppskriftene spenner over frokost, lunsj og middag samt desserter, kaker og snop. I disse postene kan du bli med Birgit på tur til det store utland. Og når Birgit legger ut på reise, lar hun ganen bestemme reisemål.

En wok egner seg egentlig ganske dårlig til våre elektriske koketopper. Den er laget for gassbluss der flammene kan slikke oppover på siden av woken. For det store flertallet av oss som ikke lager mat på gass, er en stekepanne med sin store kontaktflate mot varmekilden langt bedre egnet til å oppnå den høye temperaturen som er forutsetningen for vellykket wokking.

Men det betyr ikke at en wok er bortkastet. Hvis du liker å lage mat ute, er det mye glede i en wok. Plasser den i grillglørne og sett i gang. Nærmere det ekte asiatiske kommer du ikke, men her gjelder det være påpasselig. Temperaturen i glørne på en grill er latterlig høy, og veien er kort fra knasende sprø og akkurat passe stekt, til forbrente biter som hører mer hjemme under woken enn oppi.

De bruker stekepanner i Kina også – noen av dem er store.

Foto: Birgit Kolboe