Birgit Kolboe er halvparten av duoen bak boken Uten gluten – en komplett glutenfri kokebok. De mer enn 150 oppskriftene spenner over frokost, lunsj og middag samt desserter, kaker og snop. I disse postene kan du bli med Birgit på tur til det store utland. Og når Birgit legger ut på reise, lar hun ganen bestemme reisemål.

Å spise med pinner fra en flat tallerken er lettere sagt enn gjort, og de flate brukes da også kun som serveringsfat i Kina. Maten spises fra små boller. Forsyn deg med ris, hent godsakene fra serveringsfatet og legg dem på toppen av risen.

Løft bollen ved å legge tommelen på kanten av bollen og støtt opp under med pekefinger, langfinger og ringfinger. Det er slett ingen heksekunst å spise med pinner når veien fra bolle til munn er noen små centimetere, og du slipper å jage risen rundt på tallerkenen.

Det er jo egentlig litt pussig at vi nordboere, som unektelig er noen skikkelig kløner med pinner, gjør det ekstra vanskelig for oss selv. Vi erstatter kniven og gaffelen med pinner, men dropper risbollen som gjør prosessen såre enkel. I Thailand bruker de forresten ikke pinner. Der er det gaffel og skje som gjelder.

Det er ingen som krever at man er en kløpper med pinner. Husker man å aldri la pinnene stå i risbollen og at det er uhøflig å spidde maten, ja, da går det stort sett greit.

Foto: Birgit Kolboe