Mat
Hjortegryte med grov potetstappe
Jeg har fått overveldende respons på denne gryten etter jeg la den ut på bloggen. Folk har lagd den til lørdagsmiddag, til finere anledninger og store selskaper. Dra innom din lokale slakter og unn deg et godt stykke hjortekjøtt.
Pinneis med mango og pasjonsfrukt
Jeg spiser store mengder is i løpet av en sommersesong, og derfor lager jeg ofte pinneis av ren frukt eller smoothie.
Koke bønner – perfekt resultat hver gang
Det er på tide at vi begynner å behandle bønner på samme måte som de andre proteinene vi bruker timevis på å tilberede!
Slik bruker du kjøkkenkniven
Hvordan bruke kjøkkenkniven riktig? Her er en kort guide til valg av kjøkkenkniv, bruk av kjøkkenkniv og riktig skjæreteknikk. Hvordan velge kjøkkenkniv Velg først og fremst en kniv med litt lengde, men som også er god å holde i. Da har du en kniv du kan bruke til stort sett alt du trenger på kjøkkenet. […]
Julies handleguide
Dette er min handleguide for Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Alt jeg lager er råvaredrevet, og jeg synes det er gøy å bygge en rett rundt det jeg finner av råvarer den dagen. Jeg elsker å dra på råvarejakt, spesielt for å finne grønnsaker som smaker ekstra godt og oppdage ny ost, spekemat og […]
Essensielt kjøkkenutstyr
I boka mi gir jeg tips til hvilket utstyr alle kan ha nytte og glede av å ha på kjøkkenet. Under har vi samlet noen alternativer fra ulike butikker som ikke burde koste skjorta: Blender Med en god blender kan du blant annet knuse is, kjøre supper glatte, vispe krem, elte brøddeig, lage peanøttsmør og […]
Slik prepper du kostholdet for et nytt og sunnere år!
Ved å lære deg hvordan du forbereder flere måltider på en gang, kan dette være året du faktisk klarer å følge nyttårsforsettet om å leve sunnere. Stikkordet er matprepp, metoden som tar verden med storm.
Drikke til asiatisk mat
Et tradisjonelt østasiatisk måltid består av flere retter som kommer på bordet samtidig. I Thailand og Kina er det vanlig å drikke vann til maten – og skal det være ekte kinesisk, bør vannet være varmt. Vietnameserne dropper drikke helt. I Vietnam dekkes væskebehovet ved at en av måltidets retter er en lett og leskende […]
Wok er kult, men …
En wok egner seg egentlig ganske dårlig til våre elektriske koketopper. Den er laget for gassbluss der flammene kan slikke oppover på siden av woken. For det store flertallet av oss som ikke lager mat på gass, er en stekepanne med sin store kontaktflate mot varmekilden langt bedre egnet til å oppnå den høye temperaturen […]
Vidunderlige Vietnam
En togreise gjennom Vietnam er ikke for de utålmodige. Den smalsporede jernbanelinjen mellom Ho Chi Minh-byen i sør og Hanoi i nord ble bygget av den franske kolonimakten for over 130 år siden, og selv om diesellokomotiver har erstattet datidens dampdrevne, tar det fortsatt halvannet døgn å tilbakelegge den 160 mil lange strekningen. Det er […]
FODMAPer, IBS og lavFODMAP
Hva er irritabel tarmsyndrom (IBS)? Én av syv nordmenn lider av IBS, en sekkebetegnelse som beskriver en rekke kroniske symptomer på fordøyelsesbesvær. Diagnosen gis vanligvis etter at mer alvorlige lidelser som cøliaki er utelukket. Det finnes fortsatt ingen fullgode svar på hvorfor noen mennesker sliter med de utmattende virkningene av IBS, men det er sterke […]
Pinner til besvær
Å spise med pinner fra en flat tallerken er lettere sagt enn gjort, og de flate brukes da også kun som serveringsfat i Kina. Maten spises fra små boller. Forsyn deg med ris, hent godsakene fra serveringsfatet og legg dem på toppen av risen. Løft bollen ved å legge tommelen på kanten av bollen og […]
Kylling gong bao
Vi har forenklet oppskriften noe. Originalen inneholder et par ingredienser få har i skapet, og som ikke nødvendigvis passer inn i en glutenfri hverdag. I Sichuan bruker de chin-kiang-eddik. Den er mørkebrun, aromatisk og basert på ris. De ekte er dyre, glutenfrie og vanskelig å få tak i, mens de rimelige kan være skumle. Balsamico […]
Kina er mer enn Hong Kong
Kina er på størrelse med Europa og har en mangslungen geografi og et variert klima. Tar vi så med i betraktningen at det finnes halvannen milliard kinesere, og at nesten 150 millioner av dem tilhører en av de 55 anerkjente minoritetene, er det bare å konkludere med at det ikke finnes ett kinesisk kjøkken, men […]