Mealprepp

Slik prepper du kostholdet for et nytt og sunnere år!

Ved å lære deg hvordan du forbereder flere måltider på en gang, kan dette være året du faktisk klarer å følge nyttårsforsettet om å leve sunnere. Stikkordet er matprepp, metoden som tar verden med storm.

Koriandersjokolade fra boken Sunn sjokolade

Trygg sjokolade

Kjøpesjokolade – velg med omhu Når man skal kjøpe en sjokoladeplate på butikken er det flere ting man bør ta hensyn til. Hvor mørk eller lys er sjokoladen? Er den søtet med sukker eller andre søtstoffer? Inneholder den melk eller nøtter? Er den økologisk? Er den Fairtrade? Skal du være veldig nøye kan også type […]

Hvit sjokolade panna cotta

Panna cotta er italiensk og betyr, direkte oversatt, kokt fløte. det høres enkelt ut, og det er enkelt. Men fy så godt! Oppskriften er fra boka Uten gluten av Birgit Kolboe og Anja Skjævestad. Denne oppskriften har vært med Anja i mange år. Den sto blant annet på menyen da hun var opp til fagprøven […]

Glutenfritt havrebrød

Glutenfritt brød er ofte små og litt tørre. Dette er stort, saftig og forsterket med smakfulle og næringsrike frø og kjerner.   Til 1 stort brød trenger du:  1 dl linfrø 2 dl kokende vann 500 g cottage cheese 5 stk egg 300 g glutenfrie havregryn 1 dl gresskarkjerner 1 dl solsikkekjerner 2 ts bakepulver […]

Forord til Uten gluten

Under arbeidet med Uten gluten ble det skrevet et fint forord til boken av Dag E. Tjersland som selv er kokk, restauratør og kokebokforfatter. Dessverre fikk vi ikke plass til forordet i boken, men du får det her.

Drikke til asiatisk mat

Et tradisjonelt østasiatisk måltid består av flere retter som kommer på bordet samtidig. I Thailand og Kina er det vanlig å drikke vann til maten – og skal det være ekte kinesisk, bør vannet være varmt. Vietnameserne dropper drikke helt. I Vietnam dekkes væskebehovet ved at en av måltidets retter er en lett og leskende […]

Wok er kult, men …

En wok egner seg egentlig ganske dårlig til våre elektriske koketopper. Den er laget for gassbluss der flammene kan slikke oppover på siden av woken. For det store flertallet av oss som ikke lager mat på gass, er en stekepanne med sin store kontaktflate mot varmekilden langt bedre egnet til å oppnå den høye temperaturen […]

Vidunderlige Vietnam

En togreise gjennom Vietnam er ikke for de utålmodige. Den smalsporede jernbanelinjen mellom Ho Chi Minh-byen i sør og Hanoi i nord ble bygget av den franske kolonimakten for over 130 år siden, og selv om diesellokomotiver har erstattet datidens dampdrevne, tar det fortsatt halvannet døgn å tilbakelegge den 160 mil lange strekningen. Det er […]

Pinner til besvær

Å spise med pinner fra en flat tallerken er lettere sagt enn gjort, og de flate brukes da også kun som serveringsfat i Kina. Maten spises fra små boller. Forsyn deg med ris, hent godsakene fra serveringsfatet og legg dem på toppen av risen. Løft bollen ved å legge tommelen på kanten av bollen og […]

Kylling gong bao

Vi har forenklet oppskriften noe. Originalen inneholder et par ingredienser få har i skapet, og som ikke nødvendigvis passer inn i en glutenfri hverdag. I Sichuan bruker de chin-kiang-eddik. Den er mørkebrun, aromatisk og basert på ris. De ekte er dyre, glutenfrie og vanskelig å få tak i, mens de rimelige kan være skumle. Balsamico […]

Kina er mer enn Hong Kong

Kina er på størrelse med Europa og har en mangslungen geografi og et variert klima. Tar vi så med i betraktningen at det finnes halvannen milliard kinesere, og at nesten 150 millioner av dem tilhører en av de 55 anerkjente minoritetene, er det bare å konkludere med at det ikke finnes ett kinesisk kjøkken, men […]

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie knekkebrød

Oppskriften gir ca. 30 knekkebrød.

Skogsbærostekake

Glutenfri skogsbærostekake

Vi anbefaler kjøkkenmaskin, men det er mulig å lage ostekake uten – hvis du ikke har noe imot en treningsøkt på kjøkkenet.

Glutenfritt – Hva må jeg tenke på?

For en med cøliaki kan selv ørsmå mengder gluten være for mye. En brødsmule som har blitt igjen i smøret eller rester etter glutenholdig bakst på stekebrettet, kan få store og smertefulle konsekvenser. Akkurat hvor lite som skal til før symptomene melder seg, varierer fra person til person. Men her gjelder det å ikke ta […]

Maistortillas

Se hvordan du lager maistortillas fra boken Uten gluten i denne videoen

Uten gluten: en helt vanlig kokebok – som tilfeldigvis er glutenfri

Glutenfritt kosthold har lenge vært en trend i USA og Storbritannia, og det amerikanerne gjorde i går gjør vi i dag. Trenden har allerede kommet til Norge, uten at det gjenspeiles i kokeboksortimentet.

Makronmal

Last ned mal til makroner ved å klikke her Malen kan du bruke til å få riktig størrelse på makronene når du er klar til å sprøyte sirklene. Legg arket under bakepapiret og følg sirklene med sprøyten. Husk å la makronene stå til de har fått en tørr hinne på toppen før du setter de […]

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0