Lyst på en god vegetarlasagne? Denne smaker i følge testerne så godt som likt som kjøttvarianten! Her får du oppskrift fra en av Norges mest leste vegetarbloggere, utdrag fra kokeboka hennes Sykt Godt. Den får du kjøpt HER!

Dette er en av de aller, aller mest leste oppskriftene på vegetarbloggen.no, og kanskje den som har avstedkommet flest koselige kommentarer. Mange forteller meg at dette er lasagneoppskriften de alltid kommer til å bruke framover, andre videreformidler herlige reaksjoner de har fått fra gjester de har servert den til. Tanken bak oppskriften var å lage en replika av originalen med italiensk kjøttragu, og helt ærlig, nærmere enn dette tror jeg ikke jeg kommer!

TIPS: Dette er retten du serverer når du vil imponere folk som
er skeptiske til vegetarmat.
Den er skummelt lik varianten med kjøtt, melk og ost.

Oppskriften består av en «kjøttsaus», bechamelsaus og pastaplater og metter 4 personer:

«KJØTTSAUS»

  • 5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss lønnesirup
  • 2 dl tvp*
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 2 ss olivenolje
  • 1 boks hakkede tomater (cirka 4 dl)
  • 2–3 stilker oregano
  • salt og pepper

*TVP: Dette er granulert, tørka og avfetta soyamel. Bløtlagt og marinert blir det veldig likt kjøttdeig i konsistensen. Fås kjøpt i asiatiske dagligvarebutikker og på internett. Kan evt bruke soyafarse.

  1. Kok opp 3 dl av grønnsakskraften (eller vann med buljong- terning) i en gryte. Når det koker, har du i soyasaus, sirup og tvp. Sett gryten til side og legg på lokket. La det stå i 10 minutter. Sil av eventuell over flødig væske.
  2. Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.
  3. Varm opp olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene og fres dem et lite minutt. Tilsett tvp og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.
  4. Ha over i en gryte. Tilsett knuste tomater og resten av grønnsakskraften. Finhakk oregano og ha i nesten alt. La det hele småkoke under lokk i cirka 1 time. Spe eventuelt med litt vann om det blir veldig tørt. Smak til med salt og pepper.

 

BECHAMELSAUS

  • 4 ss vegansk margarin
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl vegetabilsk melk uten smakstilsetting
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • 1 ts salt
  • litt revet muskatnøtt
  • litt røkt paprikapulver (kan sløyfes)
  • 5 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  1. Smelt margarin i en gryte. Rør inn melet. La kjelen stå på middels varme og spe med litt og litt melk mens du rører. Til slutt skal du ha en tykk og fin saus.
  2. Smuldre i buljongterningen og smak til med salt, muskat- nøtt, røkt paprikapulver og næringsgjær hvis du har.

MONTERING

16 lasagneplater

  1. Forvarm stekeovnen til 225 grader. Ha litt «kjøttsaus» i bunnen av en ildfast form.
  2. Dekk med lasagneplater. Legg så over et lag bechamelsaus og deretter et nytt lag kjøttsaus. Dekk med nye plater. Gjenta til du ikke har mer saus igjen. Over de øverste platene skal det kun være et lag bechamelsaus. Strø resten av oreganoen på toppen.
  3. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen i 15 minutter. Ta av folien og stek i 20–25 minutter til. Lasagnen skal være n og gyllen på toppen.
  4. Skjær i stykker ved servering. Smaker kjempegodt med salat, og gjerne også litt pesto.

Vel bekomme!

Boka til Mari får du kjøpt HER eller ved å klikke på bildet under.

Vegetarlasagne