BLOMKÅLBROWNIES – Ja, du hørte riktig!

Genial og smakfull brownie fra mesteren selv, Mari Hult fra Vegetarbloggen. Denne oppskriften på brownie er fra boka Sykt Godt, den får du kjøpt her. For å beskrive brownien best mulig gir vi deg et utdrag fra boka, slik at Mari får beskrevet denne nydelige brownien med egne ord 🙂

____________________________________

«Hvordan klarer du å bake uten egg?» er et spørsmål jeg får veldig ofte. Både veganere, allergikere og andre er veldig nysgjerrige på akkurat det, og det er kanskje ikke så rart: Gjennom altfor mange år har bakst uten egg vært ensbetydende med knallharde formkaker og smuldrete fruktkaker.

Egget har mange funksjoner i bakst (noe hun forteller mer om i boka). Det kan hjelpe til med hevingen, binde kaken sammen samt gjøre den saftig. Heldigvis har vi andre triks på lur. Her bruker vi bakepulver for å heve kaken, most eple for å binde den sammen og blomkål – BLOMKÅL – for å gi den browniens karakteristiske saftighet.

Kaken er god rett ut av ovnen, gjerne med litt ekstra lønnesirup, eplebiter og kokoskrem. Har du tålmodigheten i orden, venter du til i morgen. Den blir enda litt bedre etter en natt i kjøleskapet.

 

BLOMKÅLBROWNIE – Til 1 kake:

1 eple
0,75 dl + 0,5 ss vann
1 mellomstort blomkålhode eller 0,5 stort 2 ss mandelsmør (side 297)
1 ts vaniljeekstrakt
6 ss kakaopulver
2 ss lønnesirup
0,75 dl sukker
1,25 dl hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts salt
100 g melkefri sjokolade

  1. Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram en ildfast form med lengde/bredde på cirka 25/15 centimeter. Kle den med bakepapir.
  2. Skjær eplet i terninger og ha det i en liten gryte med en halv spiseskje vann. Ha varmen på lav/medium og la det hele stå og putre til eplet blir mykt og du kan røre det hele sammen med en spiseskje.
  3. Skrell blomkål og kjør den til bittesmå biter i en foodprosessor.
  4. Ta ut blomkålen og mål opp 2,5 desiliter. Ha den oppmålte blomkålen og epleblandingen tilbake i foodprosessoren. Tilsett mandelsmør, resten av vannet samt vaniljeekstrakt. Kjør det hele til du har en helt jevn røre.
  5. Ha røren over i en bolle. Rør inn kakaopulver, lønnesirup, sukker, hvetemel, bakepulver og salt. Grovhakk sjokoladen og ha den i helt til slutt.
  6. Bak i 30–35 minutter. Avkjøles før servering.

Blomkålbrownies-med-kokoskrem