Uten gluten: en helt vanlig kokebok – som tilfeldigvis er glutenfri

| Skriv en kommentar

Glutenfritt kosthold har lenge vært en trend i USA og Storbritannia, og det amerikanerne gjorde i går gjør vi i dag. Trenden har allerede kommet til Norge, uten at det gjenspeiles i kokeboksortimentet.

Det meste er glutenfritt

Under et besøk hos NCF (Norsk cøliakiforening), ble vi servert en trist historie. En fortvilet kvinne hadde skrevet på foreningens forum at hun nylig hadde blitt diagnostisert med cøliaki, og at hun i de påfølgende seks ukene utelukkende hadde levd på glutenfritt brød. Hun savnet middag, men turte ikke fordi middagsmaten ikke var merket glutenfri. Vårt mål er å få henne og alle andre som må leve glutenfritt til å heve blikket og se forbi brødet, kakene og matvareindustriens svinedyre erstatningsprodukter.

– Jeg ville ikke bli overrasket om noen fortalte meg at cøliakere spiser mer brød enn andre. Vi er som folk flest – i overkant fokusert på det forbudte. Da jeg ble diagnostisert med cøliaki i 2011, tenkte jeg nesten bare på det jeg ikke kunne spise. Jeg glemte alt det gode som aldri har inneholdt gluten. Og tro meg, ja-listen er både lengre og morsommere enn nei-listen, sier Anja Skjævestad.

– Butikkene formelig bugner av lekre råvarer som er helt uten gluten fra naturens side. Det er jo heller ikke skrevet i stein at to av dagens måltider skal bestå av brødskiver. Det er vi i Norge som er rare, ikke alle de andre, sier Birgit Kolboe.

Det er ikke vanskelig å finne glutenfrie retter i helt alminnelige kokebøker eller på nettet. Problemet er at et nettsøk på glutenfri sender oss rett inn i erstatningsuniverset, og at vanlige kokebøker også inneholder en rekke forbudte fristelser. Uten gluten kan best beskrives som en helt vanlig kokebok som «tilfeldigvis» er glutenfri.

Hvem bør leve glutenfritt?

Ifølge NCF har én til to prosent av befolkningen av cøliaki. I tillegg har vi hveteallergikerne og dem som lider av det som kalles ikke cøliakisk glutensensitivitet. Akkurat hvor mange som hører til i den siste gruppen vites ikke ettersom det er vanskelig å stille en sikker diagnose. NCF antyder at tallet ligger mellom fem og syv prosent.

– Vi hevder IKKE at en glutenfri livsstil er slankende eller på annen måte helsebringende for alle. Vi tenkte ikke diett da vi jobbet med denne boken, stikkordene var gode smaker. Vi anbefaler ingen å kutte ut gluten uten medisinsk utredning. Særlig gjelder det den yngre garde. Barn er ofte kresne, og de spiser lite. Jo mer variert kosthold de har, jo sikrere er man på at de får i seg nødvendige næringsstoffer. Det er mange grunner til at barn har vondt i magen. Kanskje skyldes det at de har det vanskelig på skolen. Situasjonen blir ikke bedre om de må få spesialdiett når de er med venner hjem eller kommer med matpakke i bursdagsselskaper, sier Birgit Kolboe.

Matallergi – en motesak

– Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg ikke hadde cøliaki, og at jeg kunne spise alt som er godt. Men det kan jeg ikke. Kanskje vi med denne boken kan hjelpe alle dem som må leve glutenfritt på veien mot et mer smakfullt og spennende kosthold. Et liv uten gluten behøver ikke være kjedelig, og det er jo mye mental helse i å glede seg over god mat, sier Anja Skjævestad.

– Det har skjedd noe med det moderne mennesket. Vi forventer et liv uten vondter, men det er normalt å ha litt vondt i magen innimellom. Det behøver ikke være symptomer på en matintoleranse. Faktisk kan det være tegn på en sunn bakterieflora, sier Birgit Kolboe, og legger til at det her er strek under både litt og innimellom. Ved kraftige og hyppige magesmerter bør man oppsøke lege. At litt for mange velger et glutenfritt liv fordi det ligger i tiden, betyr jo ikke at cøliaki og annen glutensensitivitet ikke eksisterer. Man må bare ikke bli hysterisk – verken den ene eller den andre veien.

Ikke bare for den glutenfrie

– Da jeg fikk cøliaki, var det mange som kviet seg for å invitere meg på middag. De visste ikke hva de skulle lage. Hva er galt med ris og poteter, tenkte jeg. Vi var innom butikkens allergihylle én gang mens vi jobbet med denne boken. Nesten samtlige av de 146 oppskriftene er basert naturlig glutenfrie råvarer: fisk, kjøtt, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, urter, krydder, nøtter, kjerner, frø, havre, mais, quinoa, hirse, ris og poteter. Denne kokeboken passer for alle som liker god mat. Det meste som spises der ute i de tusen hjem er faktisk glutenfritt, avslutter Anja Skjævestad.

Om forfatterne:

Anja Skjævestad er kokk og assisterende kjøkkensjef på Klosteret restaurant i Oslo. Hun har lang fartstid fra noen av Oslos beste restauranter. I 2011 fikk hun diagnosen cøliaki. For Anja er det å være kokk mye mer enn en jobb – hun lever og ånder for gode smaker.

Birgit Kolboe er journalist og utdannet vinkelner. Hun har jobbet i restaurantbransjen i 30 år, og hadde egen vinspalte i matmagasinet Tara smak til bladet gikk i 2015. I Birgits øyne er et liv uten god mat en selvmotsigelse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0