Inviter til vinsmaking hjemme 

Vinklubben

| Skriv en kommentar

Vinklubben
Dette innlegget hører til boken Vinklubben av Kine Hult

Som en bokklubb – bare bedre! Velkommen til ti lærerike og morsomme kvelder fylt med latter, nye oppdagelser og mye godt i glassene.

Les mer

Du trenger verken forkunnskaper, fancy vin eller spesielle glass for å arrangere vinsmaking. Følg disse rådene, så er du langt på vei.

Vinglass
Du trenger minst tre til hver person. De trenger ikke være dyre og fine. Den kjenteengelske vineksperten og forfatteren Jancis Robinson har for eksempel anbefalt glass fra et kjent svensk møbelvarehus hvis man har stramt budsjett.
Men det er viktig at glassene er fargeløse, for vi skal også se på fargen Og de må ha den rette formen. Det finnes kjempemange dekorative vinglass som er helt håpløse å smake og drikke vin fra. De beste glassene å smake fra har tulipanform, altså at de er bredest nederst i klokken, og smalest øverst. Da «fanges» aromaene bedre i glasset. Derfor er det også viktig å ikke fylle mer enn et par centimeter vin i hvert glass. Det skal være rikelig med luft over vinen for at duften skal komme best mulig til sin rett.
Hvorfor er vi så opptatt av duft, egentlig? Det skal vi komme tilbake til i en øvelse i den første samlingen.
Til slutt: Det er viktig at glassene er helt rene. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men pass på at det ikke er rester av oppvaskmiddel eller odører fra stedet de har stått lagret som henger igjen i glassene.

Et mest mulig duftfritt miljø
Dropp parfymen denne kvelden. De fine blomsterbukettene du hadde tenkt å dekorere med, bør vente i et annet rom til dere er ferdige med å smake. Og det deilige måltidet du har tilberedt, som dere skal kose dere med etter smakingen, bør være der ute sammen med blomstene. Når vi smaker vin, er det om å gjøre å eliminere konkurrerende dufter, slik at du er sikker på at den forsiktige lukten av roser faktisk stiger opp av glasset og ikke kommer fra den flotte buketten foran deg på bordet.

Penn og papir
Å skrive et godt smaksnotat er helt essensielt når vi skal bli gode på vin. Det handler om å bli kjent med vinens språk og å øve seg på å sette ord på ting. Men det handler selvsagt også om at det er begrenset lagringskapasitet i hjernene våre. Slik er det i hvert fall i mitt hode. Der og da tror jeg gjerne at jeg skal huske absolutt alle nyanser i en fantastisk vin jeg smaker, men på samme måte som at du sjelden husker alle replikkene i et teaterstykke du nettopp har sett, er det også mye ved vinsmaking som falmer i timene og dagene etter at du har smakt.

Vinåpner, vannglass og spyttebakk.
Vent nå litt, sier denne gledesdreperen at vi skal spytte ut vinen vi har betalt for i dyre dommer? Er ikke hele poenget med vin at den skal drikkes?
Jo da. Jeg vet det kan føles uvant og unaturlig å sitte rundt bordet i et møblert hjem og spytte. Og det er selvsagt helt valgfritt. Det er bare verdt å ha i bakhodet at alkohol sløver sansene, og at analysene av de siste vinene kan bli litt mindre presise om man allerede har noen glass vin innabords. For vi skal ideelt sett smake seks eller flere viner hver gang vinklubben samles.
Hvis du skal bli flink til å smake vin, ikke bare drikke den, er sammenligning helt essensielt.

Korrekt temperert vin.
Her er det mange som har veldig mye å gå på, spesielt når det gjelder rødvin. En gammel tommelfingerregel er at hvitvin serveres avkjølt, mens rødvin skal serveres romtemperert. Jeg har flere ganger fått servert rødvin som har stått ved siden av peisen for å tempereres. Da har man effektivt drept mye av smaksopplevelsen, for mange av nyansene i vinen fordunster når den blir så varm.
Det springende punkt er selvsagt begrepet «romtemperatur». For dette er en anbefaling fra tider hvor man ikke hadde 24 grader i stua og gikk i t-skjorte innendørs om vinteren.
Uansett: Det er ingen rødviner som bør holde mer enn 18 grader. De fleste smaker bedre om du holder temperaturen rundt 16. Du trenger ikke ha et vinskap for å få dette til, kanskje er det nok å bruke en bod, et kort opphold i kjøleskap, eller rett og slett ute på terrassen, om været tillater det. Det finnes også temperaturmålere spesielt laget for vinflasker.
Men hvitvinen slipper heller ikke unna. Det er ikke så enkelt som at all hvitvin bør ha kjøleskapstemperatur. Mange hvitviner kan ha godt av noen grader ekstra. Ikke minst når vi smaker. For slik nyansene forsvinner med for høy varme, kan de også dempes av for lav temperatur. Så hvitvinen du skal smake i vinklubben, kan med fordel holde omtrent samme temperatur som rødvinen. Unntaket er bobler, som har det med å bli i overkant sprudlende om du åpner flasken uten at den er avkjølt.

Til slutt: Hvis dere er 12 personer eller færre, holder det med én flaske av hver vin. Med mindre dere vil ha litt ekstra på lur til å drikke etter at dere er ferdige med å smake, selvsagt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0