Glutenfritt brød er ofte små og litt tørre. Dette er stort, saftig og forsterket med smakfulle og næringsrike frø og kjerner.
Til 1 stort brød trenger du:
1 dl linfrø
2 dl kokende vann
500 g cottage cheese
5 stk egg
300 g glutenfrie havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
2 ts bakepulver
2 ts salt
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 170 grader varmluft og kle en stor brødform (ca. 2 liter) med bakepapir.
- Begynn med å helle kokende vann over linfrøene. La det stå i 10 minutter.
- Ha egg og cottage cheese i en bakebolle og kjør det sammen med stavmikser. Ha i halvparten av havregrynene og kjør videre til en jevn masse.
- Tilsett resten av havregrynene, gresskarkjerner, solsikkekjerner, bakepulver og salt og bland det inn.
- Sil til slutt overflødig væske av linfrøene (ikke skyll eller tørk av dem) og ha dem i deigen. Bland godt. Ha brøddeigen i formen og la den svelle i 10 minutter.
- Strø gjerne en liten neve gresskarkjerner på toppen før brødet går i ovnen.
- Stek brødet i 1 time og 20 minutter. Avkjøles på rist.
Når linfrø ligger i vann, skiller de ut en slimete væske som ligner på eggehvite og har en ekstremt god bindingseffekt i bakverk. Prosessen går mye raskere med kokende vann. Frys det du ikke får spist i løpet av et par dager – helt eller i skiver – da unngår du at det supersaftige brødet mugner.
Denne oppskriften er fra boka Uten gluten. Boka kan bestilles på https://www.friskforlag.no/utengluten/