Dette innlegget hører til boken Uten gluten av Anja Skjævestad & Birgit Kolboe
Dette er boken for deg som ønsker å mestre det glutenfrie kjøkken. Enten du er nybegynner eller erfaren, kan du være trygg på denne boken.
Les merEt tradisjonelt østasiatisk måltid består av flere retter som kommer på bordet samtidig. I Thailand og Kina er det vanlig å drikke vann til maten – og skal det være ekte kinesisk, bør vannet være varmt. Vietnameserne dropper drikke helt. I Vietnam dekkes væskebehovet ved at en av måltidets retter er en lett og leskende suppe.
I vår del av verden vil nok de færreste finne kinesernes glovarme vann eller vietnamesernes kraftsupper videre tilfredsstillende, men vann er jo godt og enda bedre blir det med noen sitrusskiver eller en stilk frisk mynte. Hvis du vil ha det alkoholfritt, men synes vann blir litt blekt, er en god norsk eplejuice vårt beste tips. Øl er også et godt alternativ, og i dag er det enkelt å finne gode glutenfrie øl både i butikken og på Polet. Bare pass på at det er friskt og ikke for bittert. Bitterstoffene i ølet kan bli veldig dominerende når det serveres til sterk mat.
Hvis du har lyst på vin og spør servitørens om råd, er sannsynligheten stor for at du ender opp med rødvin. Ikke fordi det er det som smaker best, men fordi vin er forholdsvis nytt i Asia og de færreste har vennet seg til tanken om at vin kan ha andre farger enn den lykkebringende røde. Men hvitvin er og blir et bedre valg.
Det enkleste og tryggeste er en ung og frisk tysk riesling med en liten restsødme. Men en østerriksk grüner veltliner kan også være godt. Den litt grønne aromaen med et tydelig preg av hvit pepper komplementerer det urtebaserte vietnamesisk og thailandske kjøkkenet på en ypperlig måte. En fruktig sauvignon blanc, gjerne fra den nye verden, vil også være et bra valg. Til de litt fyldigere og ikke så sterke kinesiske rettene kan det være godt med en frisk chardonnay, gjerne med et snev av eik. For eksempel en mâcon. Roséviner av den lyse, lette og fruktige sorten er også et godt tips.
Heldigvis er det håp også for deg som foretrekker rødt i glasset, men spar de tanninrike fatlagrede vinene til en annen gang. Velg i stedet en ung, saftig og fruktig vin, for eksempel en lett avkjølt gamay (fra Beaujolais eller Loire) eller pinot noir. En fruktdrevet cabernet franc fra Loire eller en bløt shiraz fra den nye verden vil også fungere fint.
Sist men ikke minst er te et utmerket følge til det meste av asiatisk mat. Kald eller varm. Grønn, sort eller en mellomting i form av oolong.
Alle foto: Birgit Kolboe