
Dette innlegget hører til boken Håndbok for deg som har kreft av Marit Husby
I denne boken finner du tips og råd fra erfarne kreftpasienter som har gått veien før, med håp om å gjøre din vei litt lettere.
Les merFørst og fremst: Det viktigste er at du får i deg nok mat og væske. For enkelte kreftpasienter kan dette være et problem (se Vanskelig å spise eller drikke side 56 i den gule delen). Er ikke det noe problem, er et normalt sunt kosthold det beste.
Du hører kanskje om at det er lurt å faste, ha gurkemeie i maten, følge en eller annen diett, ta antioksidanter, ikke
ta antioksidanter, drikke grønn te, eller hva det måtte være. Om det du hører bygger på fullstendig og verifisert
forskning, er en annen sak. Det er gjort flere studier på kreft og de diettene som ofte anbefales mot kreft. Det er
ikke funnet støtte for noen av dem, og for flere av dem er det bekymring for uheldige konsekvenser.
Du kan i og for seg følge de rådene du vil, men på samme måte som ved ulike kosttilskudd (se Håpets marked side 14 i den røde delen), er det viktigste at du sjekker med kreftlegen din at de ikke kan ha noen uheldige konsekvenser.
«Alt som virker, kan virke mot sin hensikt.»
Gammelt jungelord
Hvis du søker på «kosthold» på kreftforeningen.no, finner du gode råd om Kosthold og kreft, og også Myter om kosthold og kreft.
Det finnes kurs om kosthold og matlaging. Hvis du orker å forholde deg til nettsider, kan du gå inn på kreftforeningen.no og gå til Tilbud og aktiviteter, der du finner en link til Mat og kosthold. Eller hvis det er et Vardesenter ved ditt sykehus, kan du stikke innom og få informasjon om kommende kurs. Her kan du eventuelt også gjøre avtale om å snakke med ernæringsfysiolog, hvis det er noe du er usikker på. Eller du kan ringe Kreftforeningens
rådgivningstjeneste (21 49 49 21).
Sukker
I Helsedirektoratets kostråd oppfordres vi til å spise mindre sukker, men i rådene for kreftpasienter er ikke
sukker nevnt. Hvorfor det? Når vi stadig hører at sukker mater kreftcellene?
De raske karbohydratene i sukker tas lett opp i blodet og kan brukes av cellene i kroppen. Kreftceller har gjerne spisse albuer i kampen om disse karbohydratene. De langsomme karbohydratene fra for eksempel grønnsaker må «klippes opp» før de kan tas opp fra tarmen, men når de først er kommet ut i blodbanene, tar kreftcellene begjærlig til seg av disse også. Unngår vi alle matvarer med karbohydrater, går vi glipp av viktige næringsstoffer. Det er med andre ord ikke en løsning.
Det er overveldende mye forskning som viser at sukker har en dårlig effekt på kroppen, men det er langt flere hensyn å ta i tilpassingen av kosthold for kreftsyke. Svært mange kreftpasienter har problemer med kvalme, matlyst eller smaksforandringer. For noen kan svulsten eller behandlingen gjøre det vanskelig for kroppen å ta til seg næringsstoffer. Du kan også ha en kreftform som stiller spesielle krav til næringsinnhold. Alt dette kan gjøre det vanskelig å gi kroppen nok næring. Når kroppen utsettes for underernæring, er det en fattig trøst at du ikke spiser sukker.
Hvis du ikke har problemer med mat og næringsopptak, og heller ikke har en kreftform som setter spesielle krav til ernæring, kan du følge de generelle kostrådene med et lavt sukkerinnhold. Eller kutte ut sukker helt, om du har lyst. Ellers bør du først og fremst fokusere på å få i deg noe som helst, og stole på eventuelle kostråd du får på sykehuset. Disse rådene tar høyde for kompleksiteten i den situasjonen kroppen din er i.