Dette innlegget hører til boken Håndbok for deg som har kreft av Marit Husby
I denne boken finner du tips og råd fra erfarne kreftpasienter som har gått veien før, med håp om å gjøre din vei litt lettere.
Les merSamme hvor mange råd du får om å ikke gjøre det, så kommer du til å google diagnosen din. Selvfølgelig gjør du det. Internett er fullt av informasjon – og feilinformasjon. Det er ikke alltid lett å se forskjellen. Internett er også fullt av unødvendig skremmende enkelthistorier, og medisinske artikler du ikke har forutsetninger for å forstå.
En måte å finne god og tilpasset informasjon på er rett og slett å utforske nettsidene til Kreftforeningen (kreftforeningen.no). En annen nettside med mye god informasjon om kreft, behandling og bivirkninger er kreftlex.no. Du kan også koble det du vil søke etter, med ord som «Kreftforeningen», «Kreftlex», «Helsenorge», «Cancer Health UK» eller «American Cancer Society». Da ledes du lettere til kvalitetssikret informasjon. I stedet for å søke på for eksempel «smerter ved kreft» kan du søke på «smerter kreftforeningen».
Og mens du sitter der og leser listen over risikofaktorer for din kreftform, for tredje gang: Husk at den største risiko-
faktoren er uflaks. Ikke plag deg selv med anger og dårlig samvittighet.
HÅPETS MARKED
Spesielt hvis noen vil selge deg et eller annet, er det all grunn til å være kritisk. Noe av det man finner, er vel-
ment, men dårlig fundert «kunnskap», andre ting er bevisst feilinformasjon for å tjene penger. Håpets marked er et kynisk sted, og å sette opp en tillitvekkende nettside er en enkel kunst.
Ofte vil produkter som selges, vise til at «studier viser». Det betyr at undersøkelsene ikke er gjennomført med
samme kvalitetskrav som reell forskning. Ofte er dette studier som er gjennomført på oppdrag av dem som
selger produktet.
Også produkter som baserer seg på «en forskningsstudie», kan være dårlig fundert. Selv om produktet inneholder et stoff som har vist god effekt i et eksperiment, er det ingen garanti for at produktet har riktig mengde eller type av stoffet eller gis i en form som kroppen klarer å gjøre bruk av.
Det viktigste spørsmålet å stille er:
Er det risiko for uønskede bivirkninger eller at det hindrer annen kreftbehandling?
Hvis det er noe som virkelig frister deg, kan det være lurt å:
- Sjekke Myter om kreft på kreftforeningen.no, for i hvert fall å rydde unna produkter som bygger på de vanligste
feiloppfatningene om kreft. - Gå inn på nafkam.no (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin), skriv virkestoffet i produktet i søkefeltet, og se oppsumme ring av forskningen på dette (og hvis du ikke engang finner noe her, er det et dårlig tegn).
- Søke etter mer informasjon om ekspertene: Hvis produktet for eksempel anbefales av en eller annen doktor, er det lurt å sjekke om hen finnes, og i så fall om doktorgraden hens faktisk er i kreftmedisin. Den kan like gjerne være i allmennmedisin eller til og med i datateknologi, arealplanlegging eller noe annet som ikke er relevant i det hele tatt.
- Søke etter «anmeldelse», «kritikk», «review» og «critic»: Det er lett å legge inn anmeldelser på sine egne produkter, så se på hvor mange de er, og ikke minst hvor du finner dem.
- Gjøre flere søk med navnet på produktet, firmaet og nettstedet der du fant produktet. Gjerne sammen med ord som «svindel», «scam», «fraud» og «swindle».
Og viktigst av alt:
- Sjekke med kreftlegen!
− Alt som virker, kan virke mot sin hensikt … Sjekk derfor ALLTID med kreftlegen om produktet er trygt å bruke ved siden av behandlingen!
Du kan egentlig også godt spørre deg: Hvem er det som tjener penger på produktet, og er det noen jeg har lyst til å fylle lommene til?