Dette innlegget hører til boken Blodsukkermagi av Linn Stokstad
Når jeg snakker om blodsukker, er det mange som tenker at dette angår jo ikke meg, jeg har ikke diabetes! Men sannheten er at hva du velger å spise og hvordan blodsukkeret ditt oppfører seg i løpet av dagen, har en vanvittig stor effekt på hvordan du føler deg.
Les merMålet er å ha et mest mulig jevnt blodsukker gjennom dagen uten de store, krappe svingningene. Et optimalt blodsukker bør ligge mellom 4 og 6 mmol/l. Vi skal med andre ord ha litt sukker i blodet til enhver tid, men blir det for høyt, ringer alarmbjellene, og bukspyttkjertelen slipper ut insulin for å fikse opp.
Jo raskere blodsukkertopp, jo mer insulin må på jobb, og jo mer innsats må til for å få kroppen i god balanse igjen. Denne innsatsen resulterer ofte i tretthet like etter et måltid. Etter en høy blodsukkertopp følger gjerne en krapp blodsukkerbunn. Det er de store svingningene som påvirker energinivået vårt, søtsug og cravings, konsentrasjon, hukommelse, huden vår og hormonene våre. Det var disse svingningene jeg (og Hilde) konstant kjente på tidligere. Jeg spiste et måltid med mye raske karbohydrater, fikk en blodsukkertopp, kroppen min ryddet opp ved hjelp av insulin, og jeg fikk en blodsukkerbunn. Da kjente jeg på søtsug, hjernetåke humørsvingninger og hodepine, og valgte å
spise rask energi for å ordne opp. Det er her mange går bananas i twistskålen på pauserommet, spiser en hel Japp i bilen på vei fra butikken eller snoker i skuffer og skap hjemme. Denne nødssituasjonen fører igjen til en ny blodsukkertopp, og vi har berg-og-dal-banen kjørende i full fart. Insulin er livsviktig for oss, og vi skal være takknemlige for jobben det gjør for å hjelpe og beskytte oss. Problemet er når vi har blodsukkertopper hver annen time, og kroppen konstant er på jobb for å fjerne overskuddet av glukose i blodet vårt. For mye insulin kan være en årsak til overvekt, diabetes type 2 og andre metabolske sykdommer. Insulin skrur kroppen i «lagringsmodus» som er det motsatte av fettforbrenningsmodus. For Hilde som kom til meg forbi hun trengte hjelp til å gå ned i vekt, må blodsukkeret holdes jevnest mulig, slik at insulinproduksjonen går ned. Hun må legge opp måltidene sine smartere, slik at blodsukkeret holdes jevnt. Da vil måltidene også holde henne mett lenger, energien vil være på topp, og hun vil slippe
søtsug og cravings.