Dette innlegget hører til boken Når sunn mat gjør deg syk av Sofie Hexeberg og Lian Kirksæther
Har du opplevd å bli dårlig av mat som oppfattes som sunn og næringsrik? Har du plager, men legen sier du er frisk? Da kan det hende du har histaminintoleranse.
Les merSymptomene ved klassisk allergi, proteinintoleranser og histaminintoleranse er svært like, og likheten bidrar ofte til at histaminintoleranse blir underdiagnostisert.
I løpet av det siste tiåret har histaminintoleranse fått mer oppmerksomhet av både folk flest og forskere. Histaminforgiftning ble som nevnt beskrevet i 1946, og var den gangen relatert til inntak av fisk med mye histamin. I de senere årene har man beskrevet en annen tilstand relatert til histamin, hvor plagene skyldes overproduksjon eller redusert nedbrytning av histamin. De er altså resultatet av en manglende likevekt mellom akkumulert histamin og nedbrutt histamin. Hovedårsaken til redusert nedbrytning er at det er for lite av enzymet DAO (diaminoksidase) eller at det ikke fungerer godt nok. Også laktoseintoleranse oppstår på grunn av mangel på et enzym – laktase – som skal bryte ned melkesukkeret laktose.
Hvis du har redusert evne til å bryte ned histamin, kan du få plager ved inntak av mat som inneholder normale og til og med små mengder. Du vil kunne få akutte symptomer hvis du spiser matvarer som inneholder mye histamin. Histaminvirkningen kan forsterkes dersom du samtidig drikker alkohol eller tar bestemte former for medisin. Mat vi tror er sunn og riktig, kan bli helt feil hvis du har histaminintoleranse. Og mat du fint kan spise én dag, kan gi symptomer en annen dag hvis den har stått for lenge etter tilberedning.
Symptomene og plagene kan variere enormt avhengig av graden av histaminintoleranse. I studier hvor man har gitt forsøkspersoner samme mengde histamin, fikk ikke alle symptomer. De som fikk plager, fikk ulike symptomer og ulike grader av plager. De hadde også ulike nivåer av histamin i blodet. Cirka 80 prosent av dem som har histaminintoleranse, er middelaldrende kvinner. Dette kan skyldes hormonelle forhold og ulik evne til å bryte ned histamin.
Histaminintoleranse kan være mer utbredt enn tidligere antatt
I en studie fant man at 9 av 10 pasienter uten cøliaki, men med økt følsomhet for gluten, hadde redusert aktivitet av enzymet (DAO) som bryter ned histamin i kroppen. Denne tilstanden kalles på fagspråket ikke-cøliakisk glutensensitivitet og brukes for å skille tilstanden fra cøliaki. Også glutensensitivitet og glutenintoleranse blir brukt. Tilstanden ser ut til å være mye vanligere enn cøliaki, og kan muligens ramme hele 5–7 prosent av befolkningen. Hvis vi antar at det er 7 prosent i Norge som har ikkecøliakisk glutensensitivitet, vil det utgjøre 385 000 personer. Hvis 9 av 10 av disse har redusert DAO-aktivitet, vil denne tilstanden alene være årsaken til at 346 500 personer har redusert DAO-aktivitet. Det tilsvarer 6,3 prosent av befolkningen.
Noen forskere har anslått at 1–3 prosent av befolkningen er rammet av histaminintoleranse. Det utgjør 55 000–165 000 personer i Norge. Antallet med histaminintoleranse er sannsynligvis kraftig underestimert når du ser tallene som kun gjelder ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Og tar vi med andre årsaker enn ikke-cøliakisk glutenintoleranse, blir antallet enda høyere. Det antas for eksempel at 55 000–110 000 personer (1–2 prosent) i Norge har cøliaki, men en stor andel av dem vet ikke at de har sykdommen. Man antar at rundt 50 000 mennesker har plager som kan skyldes udiagnostisert cøliaki. Hvis 9 av 10 av dem har redusert DAO-aktivitet, kan vi legge til 45 000 personer bare i denne gruppen. Når vi vet at det i tillegg kan være mange andre årsaker til histaminintoleranse (se side 59) enn cøliaki og ikke-cøliakisk glutensensitivitet, er det grunn til å tro at rundt 10 prosent av befolkningen kan ha histaminintoleranse i en eller annen grad.
Antall personer med histaminintoleranse kan kartlegges bedre hvis vi får tydeligere kriterier for å stille diagnosen, og ikke minst mer oppmerksomhet rundt tilstanden.
Vanlige symptomer ved histaminintoleranse
Histamin har en viktig funksjon i kroppen, men hvis det hoper seg opp, kan det gi ubehagelige symptomer. Helseplagene kan variere i både type og intensitet og ligner en allergisk reaksjon. Helsepersonell antar derfor ofte at det dreier seg om allergi, og histaminintoleransen blir som regel ikke diagnostisert. I listen under ser du de vanligste symptomene.
Oppblåsthet, stor metthetsfølelse etter måltider, diaré,
magesmerter, forstoppelse, kvalme, oppkast og halsbrann
- Følelse av å besvime, hodepine, svimmelhet, migrene, hjerte-
bank og rask hjerterytme - Kløe og tetthetsfølelse i hals og luftveier, irritasjonshoste og
tung pust - Tett, kløende og rennende nese
- Røde, kløende og rennende øyne
- Rødme, hevelse, utslett, elveblest og kløe i hud
- Problemer med regulering av kroppstemperatur
- Lavt blodtrykk og blodtrykksfall når man reiser seg raskt
- Problemer med å sovne
- Irritabilitet og forvirring
- Angst, uro eller panikkanfall
- Sesongallergier
- Unormal menstruasjonssyklus
- Energimangel og utmattelse
- Tap av bevissthet (sjelden)
I en studie med 133 pasienter som hadde fått diagnosen histaminintoleranse, fant man at de vanligste og mest uttalte symptomene kom fra fordøyelseskanalen, for eksempel oppblåsthet, stor metthetsfølelse etter måltider, diaré, magesmerter og forstoppelse. På andreplass kom følelsen av å besvime, hodepine og hjertebank. På tredjeplass kom symptomer fra luftveier og hud. 97 prosent av pasientene hadde tre eller flere symptomer, og i snitt hadde hver pasient hele 11 symptomer.