Ressursside

Femdagers nullstilling

| 98 kommentarer til Ressursside

Femdagers nullstilling ressursark
Femdagers nullstilling – fasteimiterende diett
Dette innlegget hører til boken Femdagers nullstilling av Inge Lindseth og Susann Stave

Faste hjelper kroppen med å fornye celler, reparere vev og redusere betennelser. Med fasteimiterende diett (FID) får du alle disse helsefordelene, men med mulighet til å spise opptil fire måltider om dagen.

Les mer

Tabell over matvarer og informasjon om hvordan du kan sette sammen din egen meny

Handlelister

Rettelser til første opplag

  • Fasteimiterende stoffer: I kapittel 2 henvises det til fasteimiterende stoffer. Informasjon om fasteimiterende stoffer ble tatt ut av manus sent i prosessen, og skulle derfor ikke vært henvist til. Du kan lære mer om slike stoffer på kurs i fasteimiterende diett som holdes av forfatterne, eller i andre kanaler der du finner forfatterne, slik som på Instagram.
  • Grønn meny (lav-FODMAP), dag 2–5 a: På side 141 finner du oppskriften Fastetapas, grønn meny, kvelds, dag 2-5 a. I denne menyen står det at du skal spise 100 gram rød paprika. Her skulle det stått 57 gram rød paprika.
    Årsaken er at inntak over 57 gram gjør at matvaren ikke er lav på FODMAPs, og dette er en meny som nettopp skal være lav på FODMAPs. Om du har spist 100 gram rød paprika har det ingenting å si for fasteeffektene, da mengden paprika bidrar med ca. 2 gram karbohydrat og vil fortsatt være innenfor grensene som er satt for hva som vil gi fasteeffekter. 

Handleliste i boka

Legg merke til at handlelista etter hver meny gjelder for menyen første dagen, samt to dager med a-menyen og to dager med b-menyen. 

98 kommentarer på «Ressursside»

  • Nina Bamrud

    sier:

    Hei! Går det an å få menyene på pdf, sånn som den blå menyen? Gjør planleggingen og handlingen litt enklere for meg. 🥰😇

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Nina! Menyene er ikke på PDF dessverre 😊

      Svar

  • Ble henvist til denne siden etter at jeg kom til sende 51 i boka

    Svar

  • Ruby

    sier:

    Hei! Finner ikke hva msn bytter ut avokado med, i tabellen? 😅

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Avokado kan byttes ut med olje, eller oliven, men sjekk kostholdsplanleggeren slik at det ikke blir mer proteiner eller kalorier i det du bytter ut med. (du trenger ikke bry deg om mengden karbohydrater og fett ved slik bytter, bare det ikke blir mange bytter du gjør)

      Svar

  • Else

    sier:

    Nå fant jeg byttelisten allikevel, men fant ikle potet på byttelisten, jeg spiser nemlig ikke poteter, fordi jeg ikke liker det. Derfor vil jeg gjerne bytte ut potet, men med hva?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Potet kan byttes med andre rotgrønnsaker. Se i kostholdsplanleggeren.no for mengder

      Svar

  • Karin B. Persen

    sier:

    Jeg ble litt stresset o er at man bør kutte ut tyggegummi. Jeg bruker Nicorette for å unngå røyksug. Kan jeg fortsette med dette, eller vil det ødelegge effekten?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Det er ok med en halv pakke tyggis per dag, og mer om man kutter ned på andre ting i menyen.

      Svar

  • Erica

    sier:

    Hei,
    Pastinakk er vanskelig å få tak i, hva kan jeg erstatte den med? (Grønn meny 🍀).
    Takk for svar. 😊

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Erica,

      Du kan bytte pastinakk med lik mengde gulrot for eksempel. Da vil du ikke få i deg for mye næringsstoffer. Men se kostholdsplanleggeren for mer nøyaktige bytter, samt flere grønnsaker du kan velge blant. De fleste rotgrønnsaker vil være mulige å bruke/være smarte bytter, men sjekk mengdene/regn det ut.

      Svar

      • Erica

        sier:

        Tusen takk! 🙂

        Svar

  • Nina

    sier:

    Hei
    Skal/kan man spise den samme mengden mat om man veier 60 kg som når man veier 90 kg?

    Hilsen Nina

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Nina,

      Ja, i utgangspunktet. Imidlertid står det et par steder i boka at sultfølelsen er en grov indikator på hvor mye du trenger å spise, og dermed også hvilke fasteeffekter du får. Om du er veldig lite sulten på fasten og veier 60 kg er det anbefalt å droppe ett av måltidene per dag. For øvrig justeres mengden energi du får i deg ut ifra mengden glyserol som er anbefalt per kg kroppsvekt. En mer relevant sammenligning for en på 60 kg er ikke en på 90 kg men en på 70-80 kg som “er” vekten/muskelmassen/forbrenningen som forsøkspersoner som har vært med i studier på FID har hatt.

      Svar

  • Lisa

    sier:

    Er det viktigt at det er 5 dage i trekk, eller giver det samme effekt med tx 3 dage förste uke og 2 dag neste uke?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Lisa,

      Det kan ikke forventes at effektene blir like om du deler opp fasten på den måten. Kroppen må “grave dypere” når fasten pågår over lenger tid, og noen fasteprosesser tar litt tid å få satt i gang. Når det er sagt, vil du få fasteeffekter av å faste bare tre eller to dager også, og det viktig er at du faktisk faster noen dager, om det er lenge siden sist.

      Svar

      • Kjersti

        sier:

        Kunne det blitt lagd en handleliste for oransje meny (slik det er for de andre menyene)? 🙂

        Svar

  • Cathrin Grindalen

    sier:

    Jeg scannet QR kode på side 51 fir å finne oversikten over næringsstoffene på de ulike rettene – men kom sltså hit og leter fortsatt på siden her etter informasjonen om næringsstoffer på de ulike menyene. Er det en feil?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Cathrine,

      Mellom overskriften “Tabell over matvarer og informasjon…” og “Rettelser til første opplag” er det et ressursark du kan laste ned.

      Svar

  • Marianne Jacobi Nielsen

    sier:

    Hei, hva kan jeg bytte ut kapers med ?
    Jeg har munntørrhet og må bruke pastiller ved trening og om natta. Ødelegger det fasten ? Tusen takk for en flott bok

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Marianne,

      Trekk gjerne fra litt av ingrediensene i noen av rettene dersom du bruker mye pastiller (sjekk kaloriinnholdet i pastillene). Kapers kan byttes med pinjekjerner, olivenolje eller oliven, for eksempel. Pass på at det ikke blir for mye proteiner eller kalorier når du bytter.

      Svar

  • Gry

    sier:

    Hei kan man bytte feks tropisk salat på lilla meny mot annen rett fra de andre menyene så lenge kcal og protein er lavere eller må jeg vurdere fett/annen næring også?
    Feks mot grønnkålsalat (gul meny) eller chia (grønn), (beregnet lavere kcal og protein enn tropisk fruktsalat)

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Gry,

      Godt spørsmål! Ja, du kan bytte mot andre retter så lenge de ligger under på kalorier og proteiner.

      Svar

  • Kjersti eide

    sier:

    Jeg liker ikke oliven noe særlig. Forslag til hva det kan byttes med?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Kjersti,

      Oliven byttes med olivenolje eller makadamianøtter, eller andre nøtter. Pass på at det ikke blir for mye proteiner eller kalorier når du bytter.

      Svar

  • Trude

    sier:

    Hei. Vil gjerne bytte ut oliven. Noen forslag?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Trude,

      Oliven byttes med olivenolje eller makadamianøtter, eller andre nøtter. Pass på at det ikke blir for mye proteiner eller kalorier når du bytter.

      Svar

  • Trude

    sier:

    Hei igjen. 😊 Angående lilla meny:
    Lager man dobbel porsjon og deler på to måltider. Eller følger man oppskriften og deler porsjonen i to?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Trude,

      Lilla-meny-svar: Du deler oppskriftene i to, for å få fire måltider per dag.

      Svar

  • Pernille

    sier:

    Hei.
    Lurer på hva jeg kan bytte ut løk(rød og gul) og paprika med?
    Takk for svar.

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Pernille,

      På side 154 i boka står det hvordan gjøre bytter på egenhånd. Du kan bytte både paprika og løk med for eksempel agurk eller tomat. Hvis du bytter det løk kan du godt doble mengden agurk eller tomat 🙂

      Svar

  • Maria

    sier:

    Jeg er ikke spesielt glad i sennep. Og sennep er det jo i mange av dressingene. Noe annet jeg kan bruke, eller bare kutte den ut?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Maria,

      Du kan godt bare droppe å bruke sennep 😊

      Svar

  • Fanny

    sier:

    Hei. Er det viktig å spise alle måltidene ? Eller kan men hoppe over et måltid en gang i mellom hvis det blir sånn ?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Fanny,

      Ingen problem å hoppe over noen måltider om man ikke føler man har behov for de 😊

      Svar

  • Marianne

    sier:

    Hei

    Takk for fin bok og digge oppskrifter. Er i gang med første runde her. Ett spm: er oppskriftene i lilla meny doble, dvs nedtegnet på to måltider? Eller må man doble om man ikke skal lage mat mer enn to ganger om dagen?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Marianne,

      Du deler oppskriftene i to, for å få fire måltider per dag.

      Svar

  • Isabella

    sier:

    Kan man bytte ut tørket fiken med noe fersk frukt? I byttetabellen foreslås rosiner eller tørket aprikos, men jeg liker ikke tørket frukt.

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Isabella,

      Ja, du kan bytte ut fiken med fersk frukt. I boka på side 154 står det hvordan gå frem for å gjøre bytter.
      100 gram fiken tilsvarer omtrent 300 gram banan. Det vil si at du må selv regne om hvor mye banan du kan bruke på de respektive dagene 🙂

      Svar

  • Elisabeth

    sier:

    Hei. Er det noe annet enn cocosolje jeg kan steke bananpannekakene i?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Elisabeth,

      Du kan bruke hvilken som helst olje i tilsvarende mengde.

      Svar

  • Kari

    sier:

    Hei,

    Anbefaler dere å ta tilskuddene cystein og glyserol(ref.boka) for å få best fasteffekt?
    Jeg er i gang med min andre fasterunde uten disse tilskuddene og det har gått greit, men vil gjerne ha mest mulig effekt ut av disse dagene.

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Kari,

      Disse tilskuddene er inkludert fordi at den forskningen som er gjort på FID er gjort med disse tilskuddene. Men det er ikke gjort noen direkte sammenligninger med og uten tilskuddene, og fordelaktige effekter er kun vist i forsøk i andre organismer enn mennesker. Tilbakemeldinger fra deltakere på kurs osv. er at fasten kan være lettere å gjennomføre med disse tilskuddene.

      Svar

  • Janne

    sier:

    Hei! Har osteoporose, og tar Calcigran forte daglig. Kan det påvirke fasten?.og finnes det ellers noe info om osteoporose og fasting?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Janne,

      Det er ok å ta dette tilskuddet. Om man har osteoporose bør man ikke faste så lenge av gangen og ikke så ofte, av føre-var-hensyn, siden det er lite data på hva som skjer mht osteoporose. Det er ikke mulig å gi noen klare råd om hva som er for lenge og for ofte. Hør med legen dersom du planlegger å faste flere ganger i året, evt hør med legen uansett.

      Svar

  • Synne Alsaker

    sier:

    Det ser ut til å være noen feil i byttelisten. Se f.eks linjene for bringebær og blåbær, de stemmer ikke overens. Samme med pinjekjerner og gresskarfrø. Noen steder står de oppført med mengde 1:1, andre med 100:35.

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Synne,

      Dette er ikke feil. Som det står på side 155 i boka: I noen tilfeller kan det synes som at noen bytter ikke gir mening. I tabellen på de neste to sidene vil du se at du for eksempel kan bytte ut 100 g blomkål med 60 g brokkoli og 100 g brokkoli med 80 g blomkål. Årsaken er at karbohydratinnholdet er høyest i blomkål, mens proteininnholdet er høyest i brokkoli. Byttene er lagt opp slik at du ikke skal få i deg for mye av de ulike makronæringsstoffene.

      Svar

  • Tuva

    sier:

    Hei,
    Jeg har begynt FID i dag, med grønn meny, som skal være lavFODMAP. I den først oppskriften (frokost, dag 1) på frokostsmoothie, er det oppgitt at man skal bruke 110 gram bringebær. Dette er høyFODMAP (fruktose), bringebær er ifølge Monash kun lavFODMAP opp til 58 gram, så her tror jeg det må ha gått litt fort i svingene. Hva skal man bruke i stedet her for at smoothien skal være innenfor mtp. kalorier, protein og karbohydrater og samtidig også lavFODMAP?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Tuva,

      Du kan redusere mengden til 58 gram bringebær ELLER erstattes med 50 gram blåbær.

      Svar

    • Katrine

      sier:

      Hei,
      Er det greit å lage opp mat for flere dager og dele det ved hjelp av vekt på antall måltider? Eller vil da råvarene bli for ujevnt/tilfeldig fordelt slik at man risikerer å bryte fasten? Jeg innser jo at det vanskelig blir en homogen blanding med såpass mye forskjellig som skal være så nøyaktig oppmålt. Men spørsmålet er altså hvis jeg og mannen skal gjennomføre fasten samtidig og velger feks lilla meny med linsegryte. Kan jeg doble opp x4 og deretter fordele gryten til 8 måltider? Slik at vi posjonerer maten på 2 måltider til hver av oss over to dager..

      Svar

  • Gerd Beck

    sier:

    Hei. Har lest gjennom boka og har noen spørsmål. Tåler ikke avokado, squash, rød/ grønn paprika,hassel og valnøtter. Hva kan jeg bruke i stedet for dem? Vil prøve grønn meny.

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Gerd,

      Det går helt fint å tilpasse menyene. Hvis du ikke liker, ikke kan spise eller ikke får tak i enkelte ingredienser i en rett, kan du gjøre det følgende:

      – Sjekk at det du bytter mot i det minste ikke inneholder verken mer proteiner eller energi (kcal) (Bruk kostsholdsplanleggeren.no eller se på næringsdeklarasjonen på produktet).

      – Det lure er å bytte med en lignende matvare. Det vil si at du bør bytte brokkoli med blomkål, eple med pære o.l.. Dette er fordi disse matvarene her en likere næringsprofil enn mer ulike matvarer. Om du ikke regner ut nøyaktig mengde kan du spise omtrent halvparten av en matvare du bytter mot så lenge det er innenfor samme kategori (frukt byttes mot frukt, rotfukt mot rotfrukt, bær mot bær) – da slipper du å regne på byttet og du er så godt som 100 prosent sikker på at du ikke får i deg for mye.

      – Du kan velge å droppe ingrediensen. Vær oppmerksom på at du kan få i deg lite energi om du dropper mange ingredienser eller de/den ingrediensene i flere retter som bidrar med mest energi/proteiner i de enkelte rettene)

      Svar

  • Per

    sier:

    Muligens dette er selvforklarende, men mengdene i menyene er per person, korrekt?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Per,

      Det stemmer 😊

      Svar

  • Lisa

    sier:

    Hei, nå har jeg lest gjennom alle kommentaren og ser du skriver et sted at vi kan bytte så lenge de ligger under på kalorier og proteiner og da skjönner jeg ikke hvorfor 100 g bringebär kan byttes til kun 45 g jordbär da jordbär har både lavere kalorie og protein innehåll end blåbär? Bare så jeg er sikker på jeg forstår:-)

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Lisa,

      I noen tilfeller kan det synes som at noen bytter ikke gir mening. I tabellen kan du for eksempel bytte ut 100 g blomkål med 60 g brokkoli og 100 g brokkoli med 80 g blomkål. Årsaken er at karbohydratinnholdet er høyest i blomkål, mens proteininnholdet er høyest i brokkoli. Byttene er lagt opp slik at du ikke skal få i deg for mye av de ulike energiholdige næringssstoffene.

      Edit:

      Vi ser at svaret vårt over ikke var fullstendig. Derfor et tillegg her: I byttelista i boka har forfatterne vært strenge. Det vil si at også karbohydrater er tatt med i hvordan byttene gjøres – ikke bare proteiner og kalorier. Men som det står på side 154 i boka er det MINDRE viktig å passe på mengden karbohydrater om du gjør bytter, enn mengden kalorier og proteiner. I boka burde dette vært spesifisert i forbindelse med selve byttelista.

      Svar

  • Laila

    sier:

    Hei.
    Jeg lurer på hva jeg kan bytte ut friske tomater med?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Laila,

      Hvis du ikke liker, ikke kan spise eller ikke får tak i enkelte ingredienser i en rett, kan du gjøre det følgende:

      – Sjekk at det du bytter mot i det minste ikke inneholder verken mer proteiner eller energi (kcal) (Bruk kostsholdsplanleggeren.no eller se på næringsdeklarasjonen på produktet).

      – Det lure er å bytte med en lignende matvare. Det vil si at du bør bytte brokkoli med blomkål, eple med pære o.l.. Dette er fordi disse matvarene her en likere næringsprofil enn mer ulike matvarer. Om du ikke regner ut nøyaktig mengde kan du spise omtrent halvparten av en matvare du bytter mot så lenge det er innenfor samme kategori (frukt byttes mot frukt, rotfukt mot rotfrukt, bær mot bær) – da slipper du å regne på byttet og du er så godt som 100 prosent sikker på at du ikke får i deg for mye.

      – Du kan velge å droppe ingrediensen. Vær oppmerksom på at du kan få i deg lite energi om du dropper mange ingredienser eller de/den ingrediensene i flere retter som bidrar med mest energi/proteiner i de enkelte rettene)

      Svar

  • Tine

    sier:

    Hei! Hva kan jeg erstatte grønn paprika med?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Tine,

      Hvis du ikke liker, ikke kan spise eller ikke får tak i enkelte ingredienser i en rett, kan du gjøre det følgende:

      – Sjekk at det du bytter mot i det minste ikke inneholder verken mer proteiner eller energi (kcal) (Bruk kostsholdsplanleggeren.no eller se på næringsdeklarasjonen på produktet).

      – Det lure er å bytte med en lignende matvare. Det vil si at du bør bytte brokkoli med blomkål, eple med pære o.l.. Dette er fordi disse matvarene her en likere næringsprofil enn mer ulike matvarer. Om du ikke regner ut nøyaktig mengde kan du spise omtrent halvparten av en matvare du bytter mot så lenge det er innenfor samme kategori (frukt byttes mot frukt, rotfukt mot rotfrukt, bær mot bær) – da slipper du å regne på byttet og du er så godt som 100 prosent sikker på at du ikke får i deg for mye.

      – Du kan velge å droppe ingrediensen. Vær oppmerksom på at du kan få i deg lite energi om du dropper mange ingredienser eller de/den ingrediensene i flere retter som bidrar med mest energi/proteiner i de enkelte rettene)

      Svar

  • Anne Grethe Jentoft

    sier:

    Hei! Kan jeg drikke en kopp te Pukka lakris/peppermynte på kvelden? Kan ikke se at den inneholder noe sukker. Skal jeg kanskje likevel da,droppe kveldsmåltidet, noe som vil gå veldig greit for meg?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei,

      Ja, man kan drikke Pukka lakris/peppermyntete. Det er ikke behov for å droppe mat.

      Svar

  • Anne Grethe Jentoft

    sier:

    Hei.
    Gul meny: kan jeg bytte fersk ingefær, hvitløk, persille og basilikum med tørka/krydder?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei,

      Ja, man kan godt bytte fersk med krydder/urter o.l. med tørka.

      Svar

  • Debbie

    sier:

    Hei😊
    Ang Gul meny:
    Kan jeg bytte fersk ingefær, persille, basilikum og hvitløk med tørka/krydder?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei,

      Ja, man kan godt bytte fersk med krydder/urter o.l. med tørka.

      Svar

  • Debbie

    sier:

    Fint, takk for svar!

    Svar

  • Hanne

    sier:

    Hei,

    Kan jeg kjøre orange meny dag 1, og blå meny resten av dagene?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei,

      Det viktige er at man ikke får i seg mer energi, fett eller karbohydrater enn det som er skissert i menyene. Dette er likt på dag 2-5 på alle menyene. Det vil si at du helt fint kan bruke oransje meny på dag 1, og blå meny på dag 2-5. Vær obs på at du velger en dagsmeny som er merket med dag 2-5 på dag 2-5 av fasten.

      Svar

  • Hanne

    sier:

    Hei,

    Jeg har vondt i halsen og skulle gjerne hatt anbefalinger til hvilke type halstabletter som er ok å bruke med dettte opplegget?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Det er ok å bruke alle typer halstabletter, så lenge mengden kalorier er lav (under 10 kcal per dag). Om mengden blir større bør du redusere på ingrediensene i noen av måltidene, tilsvarende kalorimengden i halstablettene. Det enkleste vil gjerne være å bruke halstabletter uten sukker.

      Svar

  • Bente

    sier:

    Hei!

    Jeg ser at agurk kan byttes ut med tomat, men jeg spiser verken agurk eller tomater.
    Hva annet kan jeg bytte med?
    Jeg spiser heller ikke dressinger med olje, så de må kuttes ut.
    Kan jeg i stedet tilføre andre matvarer som for eksempel chili i stedet for?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Bente,

      Hvis du ikke liker, ikke kan spise eller ikke får tak i enkelte ingredienser i en rett, kan du gjøre det følgende:

      – Sjekk at det du bytter mot i det minste ikke inneholder verken mer proteiner eller energi (kcal) (Bruk kostsholdsplanleggeren.no eller se på næringsdeklarasjonen på produktet).

      – Det lure er å bytte med en lignende matvare. Det vil si at du bør bytte brokkoli med blomkål, eple med pære o.l.. Dette er fordi disse matvarene her en likere næringsprofil enn mer ulike matvarer. Om du ikke regner ut nøyaktig mengde kan du spise omtrent halvparten av en matvare du bytter mot så lenge det er innenfor samme kategori (frukt byttes mot frukt, rotfukt mot rotfrukt, bær mot bær) – da slipper du å regne på byttet og du er så godt som 100 prosent sikker på at du ikke får i deg for mye.

      – Du kan velge å droppe ingrediensen. Vær oppmerksom på at du kan få i deg lite energi om du dropper mange ingredienser eller de/den ingrediensene i flere retter som bidrar med mest energi/proteiner i de enkelte rettene)

      Svar

  • Gro

    sier:

    Hei:)
    Siste dag av fasten her, og det har gått overraskende fint og mye gode smaker.
    Men, lurer på en ting; Er det noen oversikt over næringsinnhold i de forskjellige rettene evnt en oversikt over hva som er Max gram protein/karbo / fett på en fastedag? Kan gjøre det litt lettere å tilpasse menyene selv. Ser mine dager har vært : karbo;60-70 gram , protein 15-18gram og fett ca 40 gram

    Svar

  • W.

    sier:

    Takk for flott bok, gode oppskrifter og veldig bra forklaringer!
    Gjennomført første FID, og må si at det gikk over all forventning ift. sult og energinivå.
    Nå er det bare å håpe på en positiv effekt på alle intoleranser som kommer og går, de er jeg mektig lei av.
    Avslutter i dag med en 6. dag, som blir meny til dag 1 pluss litt ekstra men ikke mye, tenkte at det var greit å ikke gi kroppen helt sjokk, pluss jeg vil spise opp en del matvarer som jeg vanligvis ikke bruker så mye av som kål og kikkerter.
    Kommer til å bruke reseptene og tabellene, jeg var positiv overrasket over mengde energi inn og yteevne, merket kun at anstrengelse over lengre tid ble krevende, måtte da ta pauser og vann. Kommer også til å legge inn mange dager med 14 timers nattefaste hver uke, det bare viser at kroppen klarer seg helt utmerket uten småspising og snacks. Dette med å spise mange små måltider om dagen, må jo være en myte for de som er friske?! Forstår at blodsukkernivå skal være så stabilt som mulig, men kan ikke forestille meg at det har mye å si for mitt hjerte som er superfriskt, at nivået varierer litt mer?!
    Blir flere runder på meg i år for å se om nullstillingen vil vedvare!

    Svar

  • Kitty

    sier:

    Hei,
    Lurer på: 1) Er det ok å bytte ut olivenolje med f.eks samme mengde kokosolje? 2) Er det ok å tilføre pepper i maten? 3) Er det ok å bruke tørkede urter som persille, timian og oregano når disse ikke er oppgitt i oppskriften? 4) Kan man tilføre rettene så mye salt man ønsker?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei,

      Ja, det er ok å bytte oliven- med kokosolje. Du kan helt fint bruke pepper og andre urter, men pass på å ikke bruke store mengder. Krydder inneholder næringsstoffer men 1-2 ts ekstra går fint. Du kan bruke så mye salt som du ønsker.

      Svar

  • Odd

    sier:

    Er det mulig å blande menyene, f.eks.at middag i gul meny dag 2-5a byttes med middag fra en annen meny?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Nei, det er ikke mulig å bytte middager tilfeldig.
      Det viktige er at man ikke får i seg mer energi, fett eller karbohydrater enn det som er skissert i menyene. Dette er likt på dag 2-5 på alle menyene. Det vil si at du helt fint kan bruke oransje meny på dag 1, og blå meny på dag 2-5. Vær obs på at du velger en dagsmeny som er merket med dag 2-5 på dag 2-5 av fasten.

      Svar

      • Anette

        sier:

        Oj sann, dette gikk meg hus forbi da jeg leste boka. Har mikset meg gjennom de tre første dagene, slik at en dag ofte har bestått av flere «farger» (eks dag 1: blå frokost, gul lunsj, grønn middag og lilla kvelds, men alle fra dag 1-alternativene. Tilsvarende for dag 2 og 3 – fra menyene for dag 2-5). Valgte rettene jeg likte best, og for å utnytte råvarene godt. Jeg kan selvfølgelig rette dette opp de to siste dagene og komme meg «back on track» – og gjøre det riktig neste gang. Evt starte på nytt på dag 1 i morgen, og kjøre 5 dager til etter opplegget. Vil det bli for hardt? Da blir det i så fall 8 dager totalt. Synes ellers at opplegget er knallbra, og maten smaker godt. Har holdt på med periodisk faste i et par år, og lavkarbo det siste året, så var litt skeptisk til å ikke spise mer proteiner og fett, men so far so good😊 Prøver uansett en ny runde om en måneds tid!

        Svar

  • Synnøve

    sier:

    Jeg sliter med hvitløk og finner det ikke i byttelisten. Noen forslag?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Synnøve,

      Hvis du ikke liker, ikke kan spise eller ikke får tak i enkelte ingredienser i en rett, kan du gjøre det følgende:

      – Sjekk at det du bytter mot i det minste ikke inneholder verken mer proteiner eller energi (kcal) (Bruk kostsholdsplanleggeren.no eller se på næringsdeklarasjonen på produktet).

      – Det lure er å bytte med en lignende matvare. Det vil si at du bør bytte brokkoli med blomkål, eple med pære o.l.. Dette er fordi disse matvarene her en likere næringsprofil enn mer ulike matvarer. Om du ikke regner ut nøyaktig mengde kan du spise omtrent halvparten av en matvare du bytter mot så lenge det er innenfor samme kategori (frukt byttes mot frukt, rotfukt mot rotfrukt, bær mot bær) – da slipper du å regne på byttet og du er så godt som 100 prosent sikker på at du ikke får i deg for mye.

      – Du kan velge å droppe ingrediensen. Vær oppmerksom på at du kan få i deg lite energi om du dropper mange ingredienser eller de/den ingrediensene i flere retter som bidrar med mest energi/proteiner i de enkelte rettene)

      Svar

  • Tonje

    sier:

    Hei, kan man bytte røde linser mot brune?

    Svar

  • Alette

    sier:

    Hei. Har det noe å si når på dagen man spiser rettene? Eller kan man starte med frokost klokken 11 når man vanligvis spiser? Må det være noen satt tid i mellom rettene? Og kan man for eksempel spise både frokost og lunsj i samme måltid?

    Setter pris på tydelige svar her! 🙂

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Hei Alette,

      Generelt bør det være minst to timer mellom måltidene. Det går helt fint å starte med frokost kl 11, men vi anbefaler at du stort sett spiser måltidene separat, og at du maksimalt slår sammen to måltider.

      Svar

  • Aase

    sier:

    Hallo!
    Jeg får cellegift fast hver 3 uke.
    Jeg vannfaster 48 timer, 24før og 24 etter cellegift.
    Har veldig gode resultat med det. Ikke lengre kvalm. Har kunnet slutte med all støttemedisin.
    Men det er krevende, så jeg leter etter alternative fastemåter som gir samme effekt.
    Jeg har lest boka, men 5 dager hver 3 uke er for mye. Men er det mulig å følge meny for feks dag 2 og 3 og oppnå samme effekt som vannfaste🙏🏼 eller er det for godt til å være mulig!
    Er det en av menyene som kan fungere bedre enn andre.
    Jeg tester det nå, lilla meny. Men jeg har hatt samme frokost, 2b, begge dagene, men byttet på suppene, fra a og b. Er det ok?

    Og kan man spise bare 2 måltider, eller må hver av oppskriftene deles i 2?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Den beste fasten er den du klarer å gjennomføre! Når man faster på FID-måten, er det nok bedre å spise noe mindre enn det som er standard på dag 2-5 når man faster i bare to dager for eksempel. Kanskje du skulle velge bare tre av måltidene og se hvordan det går? Når du først har begynt på en meny – altså feks lilla dag 2a – må du i utgangspunktet holde deg til den hele dagen. Men du kan også se ressurssiden for boka for å finne ut av hvordan du kan være litt mer fleksibel: https://www.friskforlag.no/smakebiter/helse/femdagers-nullstilling/ressursside/ Ja, måltidene bør deles i to.

      Svar

      • Aase

        sier:

        Takk for svar.
        Vil bare informere om at jeg tåler behandlingen enda bedre med FID-måten i 2,5 døgn rundt kur.
        Jeg mister ikke energien dag 4 og 5 etter behandling som jeg gjør på vannfaste:) Dette er helt magisk.

        Svar

  • Evy

    sier:

    Hei. Jeg klarer ikke chiapudding, er det noe det kan byttes med? Har lyst å prøve lilla meny neste gang, mye godt 🙂

    Svar

  • Ann-Christin Ødegård

    sier:

    Hei, kan man drikke rooibos tea under fasteimiternde diett ?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Alle drikker som ikke inneholder kalorier kan drikkes under FID, men de bør ikke inneholde noe særlig koffein.

      Svar

  • Aase

    sier:

    Jeg tester nå den lilla meny. Men jeg har hatt samme frokost, 2b, begge dagene, men byttet på suppene, fra a og b. Er det ok?

    Og kan man spise bare 2 måltider, eller må hver av oppskriftene deles i 2?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Se tidligere svar 😊

      Svar

  • Kristin Fosli Grytten

    sier:

    Hei!
    Kan man bytte grønn paprika med rød eller gul?
    Og kan kokosmelken erstattes med fløte eller lignende?

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      For bytter må man enten sjekke i næringsstofftabeller, eller se byttelista i boka. Om du bare gjør noen få bytter per dag går det fint å bare sjekke at det ikke blir mer kalorier og proteiner i det du bytter til. Om matvaren ligner veldig på en annen, slik som paprika med ulike farger, går det helt fint å ikke sjekke tabeller men bare redusere mengden av den aktuelle matvaren med 1/5 omtrent for å være på den sikre siden. Dvs 100 gram paprika av en type byttes med 80 gram av en annen type.

      Svar

  • AC Schneider

    sier:

    Hei
    Jeg lurer på kaloriinnhold pr dag i menyene?
    Leter og leter….
    Er nå på dag 4, lilla meny 😉

    Svar

    • Tina Kyrkjeeide

      sier:

      Kaloriinnhold står på side 39 😊

      Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0