Sjokoladekonfekt med pecan-karamell og hvit sjokolade vil garantert tenne gnisten på Valentinsdagen. Sunn sjokolade fra boka med samme navn!

Så lenge har vi elsket sjokolade!

Valentinesday står for døren, og mange bruker dagen til å dyrke romantikken, gjerne med roser og konfekt. Kjærligheten vår til sjokolade går 3500 år tilbake i tid. Hvorfor ikke bruke Valentinsdagen til å hylle den mørke herligheten?

Sjokolade og romantikk

Den 14. februar er kjent som Valentinsdagen, en dag dedikert til feiring av romantikk og kjærlighet. Skikken har spredt seg fra England og feires nå rundt om i hele verden, vanligvis med gode middager, roser og sjokolade. En historie som går lengre tilbake enn både feiringen av valentinsdagen og hellige Valentin, er kakaoens reise fra Mayaene til oss i Europa. De eldste sjokoladesporene tyder på at mennesker har nytt sin kakao i minst 3500 år. Kakaobønnen har flere egenskaper enn fantastisk smak – den kan faktisk gjøre oss forelsket.

Kakaobønnene inneholder det man kaller “The love drug” – fenyletylamin. I følge forskning.no påvirker stoffet urhjernen, og vi føler en tilfredshet og våkenhet. Puls og blodtrykk øker, og følelsene kan sammenlignes med forelskelse. Dersom sjokoladen smelter i munnen, vil fenyletylamin absorberes direkte i blodbanen og nå hjernen raskt. Jo mørkere sjokolade- dess mer fenyletylamin!

Men som vi dessverre vet, er ikke dagens sjokolade er spesielt sunn eller helsebringende. Når kakaoinnholdet går ned og sukkerinnholdet går opp, går sjokoladen fra fra helsekost til helserisiko.

Men fortvil ikke – det er faktisk mulig å nyte sjokolade med skikkelig god samvittighet!

Sunn sjokolade på 1-2-3

Anette Borge har laget sunne sjokoladeoppskrifter i over 7 år og har nå laget boken for alle sjokoladeelskere. Boka finner du HER. Der finner du over 100 fristende oppskrifter på sjokolader, kaker, konfekter og desserter – og alt kan nytes både til hverdags og til fest! Ingrediensene får du lett kjøpt på helsekost eller på nett. Her er noen lekre oppskrifter du kan diske opp med for å imponere til Valentines Day.

Sjokolade med frysetørkede bringebær

  • 50 g kakaomasse
  • 25 g kakaosmør
  • 10 g yaconsirup
  • 10 g kokosblomstsiru
  • ½ ts vaniljepulver
  • frysetørkede bringebær, grovknust (ev. friske bringebær)

Smelt kakaomasse og kakaosmør. Visp inn resten av ingrediensene med unntak av bringebærene. Ha litt tørket bringebær i bunnen av hvert hull i en silikonform eller annen konfektform. Hvis du bruker friske bringebær, kan du legge ett i hvert hull. Hell over sjokoladen og dryss eventuelt litt mer bringebær over før du setter formen i kjøleskapet. La sjokoladen stå kaldt til den har stivnet helt, omtrent 30 minutter. Oppbevares i kjøleskapet til servering.

Sjokoladekuler

  • 20 medium store dadler
  • 4 ss mandelsmør eller nøttesmør etter eget ønske
  • 3 ss kakaopulver
  • 1 ss FiberSirup Gold (eller annen sirup)
  • ½ ts vaniljepulver
  • ¼ ts havsalt

Kjør dadlene fint i en kjøkkenmaskin før du tilsetter resten av ingrediensene. Kjør til blandingen klumper seg sammen og du lett kan forme kuler med hendene. Rull kulene i litt kakaopulver eller det du ønsker å smaksette dem med. På bildet er de rullet i lakrispulver og pulveriserte frysetørkede bringebær. Du kan gjerne variere med finmalt kaffe, lucumapulver, finmalt kokosmasse eller hva du måtte ha i huset.

“Ostekake” med sjokolade og jordbær

Bunn:

  • 4 dl valnøtter
  • 15 medium store dadler

Ostekrem:

  • 5 dl cashewnøtter (bløtlagt i minst 2 timer)
  • 4 ss kokosolje, smeltet
  • 4 ss agavesirup
  • 4 ss frisk sitronsaft
  • ½ ts vaniljepulver
  • ev. litt vann
  • 2 ss kakaopulver
  • 2 ss agavesirup
  • 10 middels store jordbær (ev. frosne)

TIL PYNT: mørk sjokolade + friske bær + nøtter

  • Smør en springform med en diameter på ca. 20 cm med litt kokosolje.
  • Kjør valnøtter og dadler i en kjøkkenmaskin til du har en fin deig, ca. 1 minutt.
  • Klem blandingen ut i bunnen av formen og la den stå i fryseren mens du lager «ostekremen».
  • Hell vannet av cashewnøttene og mal dem fint i en kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet kokosolje, agavesirup, sitronsaft og vaniljepulver. Kjør noen minutter til alt er godt blandet. Reguler eventuelt konsistensen med litt vann. Den skal være som en tykk krem.
  • Ha halvparten av kremen over i en egen bolle og tilsett kakaopulver og agavesirup. Rør det godt sammen og spre sjokoladekremen jevnt over kakebunnen.
  • Ha jordbær i kjøkkenmaskinen sammen med resten av «ostekremen» og kjør til en fin jordbærkrem. Spre den over sjokoladekremlaget.
  • La kaken stå i fryseren til den har satt seg skikkelig, minst 2 timer.
  • Pynt med litt revet mørk sjokolade, friske jordbær og hele valnøtter. Oppbevares i kjøleskapet til servering.

Flere lekre oppskrifter finner du i boka “Sunn Sjokolade”, kjøp den til deg selv eller en annen sjokoladeelsker HER!