Oppskrift på pavlova fra kokeboken «Sykt Godt«

Glutenfri, melkefri og vegansk marengskake – men full av smak!

Du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å lage marengs uten eggehviter. Men det gjør det. Takket være en innovativ kompis i Facebook-gruppen med det slående navnet What fat vegans eat, har vi nemlig funnet ut at laken fra kikertboksene oppfører seg akkurat som eggehvite i bakst. Det er jo helt vilt! Konseptet har vi kalt aquafaba, og det er helt fabelaktig.

Siden jeg oppdaget dette, har jeg laget marengs nesten hver eneste dag. Du tror kanskje at jeg overdriver, men det gjør jeg ikke. Merk at ikke alle boksene fungerer like bra.
Vi er mange som sverger til Rema 1000 sine. Er du skeptisk eller får problemer underveis, anbefaler jeg en annen Facebook-gruppe kalt Vegan Meringue – Hits and Misses. Er det noen som husker hvordan vi klarte oss før Facebook?

Oppskrift på pavlova

1 KAKE

  • 2 dl aquafaba (kikertlake, Rema 1000 sin anbefales)
  • 1 ss maisstivelse
  • 1 ts sitronsaft eller eplesidereddik
  • 0,5–1 dl melis
  • plantekrem av kokos eller soya
  • (eventuelt havrekrem, men da må du sjekke at den er glutenfri om kaken skal serveres til allergikere)
  • melis
  • friske bær

SLIK GJØR DU:

  1. Forvarm stekeovnen til 90 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
  2. Sil kikertlaken over i en bolle.
  3. Ha i maisstivelse og sitronsaft eller eddik. Visp godt og lenge i kjøkkenmaskin eller med håndvisp.
  4. Ha i halvparten av melisen og visp videre til det er godt og stivt. Smak til med resten av melisen. Visp vel og lenge til du har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.
  5. Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en runding, eller annen form om du foretrekker det.
  6. Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.
  7. Sett kaken i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett opp døren og la marengsen stå til ovnen er helt avkjølt.
  8. Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.
  9. Visp krem stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen.
  10. Topp med bær og server!

Du finner mange andre innovative mattips i boka «Sykt Godt»! Det beste fra Vegetarbloggen – alt i én og samme bok <3 Kjøp den HER, eller klikk på bildet under!

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre