Koke bønner – perfekt resultat hver gang

Mat Smakebiter Spis sammen

| Skriv en kommentar

Spis sammen
Dette innlegget hører til boken Spis sammen av Julie Ilona Balas

Elsker du fargerik, digg og ujålete mat med mye smak, og drømmer du om å invitere venner hjem på mat litt oftere?

Les mer

Det er på tide at vi begynner å behandle bønner på samme måte som de andre proteinene vi bruker timevis på å tilberede!

Konseptet med å koke bønner er enkelt: Aller først svir jeg sitron og grønnsaker i gryta, slik at de får en stekeskorpe med masse god smak. Deretter tilsetter jeg eventuelle andre smakstilsetninger, bønnene, vannet, krydderne og oljen. Så lager de mest perfekte bønnene seg selv mens du gjør noe annet gøy på kjøkkenet. Både bønner og kraft blir fantastisk godt, og kan brukes alt mulig.

Jeg bløtlegger ikke bønner før jeg koker dem. Det er rett og slett ikke nødvendig, og har ingenting å si for koketiden. Men dersom du blir oppblåst av bønner, kan det lønne seg å bløtlegge dem i vann med litt salt først. Da fjernes noen av stoffene i bønnene som er tungt fordøyelige.

Fremgangsmåte

Finn frem en stor gryte med lokk, aller helst en jerngryte. Varm gryta til middels til høy varme.

Skjær sitronen og løken i to. Legg dem med snitt- flaten ned i gryta, og la dem ligge et par minutter, til de har fått en svidd stekeskorpe.

Hiv oppi hele hvitløksfedd, en gulrot delt i to og det hvite på purren. Svi av dette også. Skyll bønnene i rennende kaldt vann, og ha dem i gryta. La det hele frese 1–2 minutter, før du heller over vannet. Gi gryta et oppkok, og fjern eventuelt skum på overflaten. Demp varmen til det småputrer.

Tilsett laurbærbladene og noen friske urter, hvis du har det tilgjengelig. Jeg elsker smaken av salvie, men bruker også timian, rosmarin og persille. Hell i oljen, og dryss over saltet. Nå skal bønnene småputre (ikke koke!) i alt fra 45 minutter til 2 timer. Det kommer helt an på bønnesort, størrelse og hvor ferske de er. Ferske bønner kokes raskt, mens det kan ta en liten evighet å koke gamle bønner. Rør med jevne mellomrom, slik at bønnene blir jevnt
kokt.

Test bønnene underveis. De er ferdige når de er møre inni, men fortsatt henger sammen og har litt tyggemotstand.

Mine favorittbønner

  • Cannellini – små hvite bønner
  • Smørbønner
  • Kikerter
  • Svarte bønner
  • Røde kidneybønner

Bruk de perfekte bønnene til disse oppskriftene fra boka:

  • Toast med hvite bønner
  • Syrlige bønner i kraft
  • Hvit bønnehummus,
  • Kikertsalat med grillet
    paprika og fetaost
  • Crispy kikerter
  • Minestrone
  • Fløtebønner

Forslag til ingredienser:

  • 1 økologisk sitron
  • 1 løk eller 2 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 gulrot
  • 1⁄2 purre, den hvite delen
  • 3 l kaldt vann
  • 2–3 laurbærblader Ev. 1 håndfull friske urter (timian, rosmarin, salvie og/eller persille)
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ts salt
Julie Ilona Balas forbereder vennemiddager
Julie Ilona Balas elsker bønner og mener vi bør begyne å behandle bønnene på en langt bedre måte.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0