Hva betyr MR-funnene av ryggen?

sep 27, 2014 | Siste nytt, Frisk rygg | 22 kommentarer

MR eller Magnetisk Resonans Scanning er en undersøkelsesmetode for å se bilder på innsiden av kroppen. Selve teknikken har vært i bruk siden 80-tallet og er nå blitt så god at en kan få svært detaljert info om de fleste delen av kroppen vår. Dette medfører at en ikke bare finner negative forandringer.  Helt normale aldersforandringer vil også bli lagt merke til og rapport på et MR.

Siden et MR finner både naturlige forandringer, gamle arrvev og nye forandringer, så er det lett å bli litt forundret når en leser sitt eget MR-resultat.

I denne artikkelen vil vi gå igjennom noen av de vanligste funnene ved MR av ryggen og prøve å svare på noen vanlige spørsmål som:

  • Hvor finner jeg området TH12, L3 eller S2?
  • Hva innebærer egentlig degenerative forandringer?
  • Hvis jeg har hatt prolaps før, vil det påvirke ryggen min videre?

Hvilke strukturer snakker de om på et MR av ryggen?

Kort fortalt så består ryggsøylen vår av 7 nakkevirvler (kalt Cervical collumna), 12 brystryggvirvler (Thorakal collumna)og 5 korsryggvirvler (Lumbal collumna). Under korsryggen finner vi 5 virvler som er grodd sammen og som skaper den bakre delen av bekkenet vårt (Sakrum) og helt til slutt halebeinet.

Forkortelser som L5 referer derfor til den femte virvelen i korsryggen (Lumbal 5), mens S2 refererer til den andre virvelen i bekkenet (Sakrum 2). Beskriver MR-et noe i Th12/L1, så er dette i området mellom den tolvte brystryggvirvelen (Thorakal) og den første korsryggvirvelen (Lumbal).

Som du ser på bildet så er ikke en ryggvirvel helt rund. Den har to tagger ut på hver siden og en litt større tagg helt bak. Det er den bakre taggen du kjenner når du tar bakpå ryggen. Hver av disse taggene strekker seg litt opp og ned, slik at de skaper et ledd med de tilsvarende taggene på virvelen over og under og det er disse leddene som på et MR blir beskrevet som Intervertebraledd.

For at ryggen skal være så bevegelig og støtdempende som den er, så finner vi mellom hver av de beinete ryggvirvlene en litt mykere bruskskive. Disse skivene blir ofte omtalt som skive eller bruskskive på MR. Står det beskrevet noe om skiven L4/L5 så er det derfor snakk om bruskskiven mellom den fjerde og femte virvelen i korsryggen.

På baksiden av ryggraden går det et langt hulrom som er beskyttet av ryggvirvlene på alle kanter. Dette er fortet som beskytter nervene våres og det blir kalt spinalkanalen.

Er det andre uttrykk fra MR-et som du lurer på så spør oss gjerne i kommentarfeltet. Så kan andre få gleden av å lese svaret hvis de selv skulle lure på det samme senere.

Ryggraden består av fire ulike områder: Nakkevirvlene (Ch), brystryggen (Th), korsryggen (L) og bekkenet (S).

Ryggvirvlene har ulike typer tagger som stikker ut på baksiden avhengig av hvilket nivå de er på. Denne illustrasjonen er av en brystryggvirvel (Thorakal).

På denne illustrasjonen kan du se hvordan ryggmargen går i hulrommet på baksiden av ryggraden. Bildet viser også de de mykere bruskskivene og hvordan utbukninger i noen områder på disse kan ende opp med å skape et press på nervene som går ut. Dette er vanligvis helt ufarlig og går over etterhvert som utbukning trekker seg tilbake, selv om det er svært smertefullt.

Noen vanlige MR-funn

Degenerative forandringer

Et av de vanligste funnene på MR. Dette er fordi nesten alle har slik forandringer i ryggen.  Det er naturlige slitasjer i bein eller ledd og vil alltid utgjøre en del av de forandringene som skjer i kroppen etter hvert som vi blir eldre. Tenk på de som kroppens innvendige rynker.

Som oftest vil ikke funn av degenerative forandringer ha noe å si for verken dine smerter eller for den videre behandling.

Prolaps eller skiveutbukninger

Siden bruskskivene mellom virvlene er relativt myke kan det av og til oppstå en liten lekkasje eller en utbukning på disse. Dette er ikke farlig og ryggen er like sterk og stabil selv om du har en eller flere slike utbukninger. Hvis bukningen eller lekkasjen presser på en nerve, kan det bli svært smertefullt og det er dette som på folkemunne feilaktig blir kalt for en skiveutglidning.

En mer passende beskrivelse ville vært å tenke på det hele som en litt stor kvise. Den gjør vondt når den står på og spesielt hvis den presser på feil sted, men det går som oftest over og medfører ingen varige mén. I noen ekstreme tilfeller er prolapset så stort eller presser så kraftig på en nerve at en velger å operere vekk utbukningen.

Skoliose

Skoliose er en sideveis bøy i ryggen. Det vil vi at hvis du ser på ryggen rett bakenfra så går den ikke rett opp, men har kanskje en liten S-form. Det er ikke noe farlig å ha en slik skoliose og i praksis finnes det ingen dokumentasjon for å kunne anbefale korrigering av en slik skoliose som behandling for ryggproblemer.

Noen skolioser retter seg ut av seg selv etter hvert som en vokser, men andre blir kroppen vant til å ha. Kroppen er svært tilpasningsdyktig og de fleste som har en skoliose vil aldri få vite om eller legge merke til det.

Det viktigste av alt

Selv om det er spennende å lese sine MR-resultater så bør du ikke henge deg for mye opp i hva de sier. For ryggen så finnes det liten sammenheng mellom funnene og de plagene du opplever fra ryggen. En dansk studie gjorde MR-undersøkelse av ryggen hos 100 friske personer. Hele 62 % hadde «funn» i ryggen slik som degenerative forandringer eller prolaps (1). Så les gjerne MR-et og vær fornøyd med å ha lært litt mer om hvilke innvendige rynker og kviser du har. Sannsynligvis er det meste helt naturlige aldersforandringer. Legen din vil vite om det er noe som bør følges opp nærmere.

Ønsker du å finne litt mer ut av hvilke faktorer som påvirker dine ryggsmerter så kan du ta en gratis nettbasert test her. Vi vet at det er svært mange andre funn som kommer frem på et MR. Lurer du på litt mer spesifikke ting så spør gjerne legen din.

Trykk her for å lese om boken Frisk rygg. Boken går gjennom hele din hverdag, slik at du finner ut hva du kan gjøre avhengig av hvilke faktorer som er årsak til plagene. Kr 349,– og fri frakt.

NB: Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål rundt diagnose eller tolkning av MR i kommentarfeltet, da dette er noe som du bør ta med fastlegen din. Om du lurer på hva noen ord eller uttrykk betyr så vil vi svare på dette etter beste evne.