Close

27. september 2014

Hva betyr MR-funnene av ryggen?

MR eller Magnetisk Resonans Scanning er en undersøkelsesmetode for å se bilder på innsiden av kroppen. Selve teknikken har vært i bruk siden 80-tallet og er nå blitt så god at en kan få svært detaljert info om de fleste delen av kroppen vår. Dette medfører at en ikke bare finner negative forandringer.  Helt normale aldersforandringer vil også bli lagt merke til og rapport på et MR.

Siden et MR finner både naturlige forandringer, gamle arrvev og nye forandringer, så er det lett å bli litt forundret når en leser sitt eget MR-resultat.

I denne artikkelen vil vi gå igjennom noen av de vanligste funnene ved MR av ryggen og prøve å svare på noen vanlige spørsmål som:

  • Hvor finner jeg området TH12, L3 eller S2?
  • Hva innebærer egentlig degenerative forandringer?
  • Hvis jeg har hatt prolaps før, vil det påvirke ryggen min videre?

Hvilke strukturer snakker de om på et MR av ryggen?

Ryggraden

Ryggraden består av fire ulike områder: Nakkevirvlene (Ch), brystryggen (Th), korsryggen (L) og bekkenet (S).

Kort fortalt så består ryggsøylen vår av 7 nakkevirvler (kalt Cervical collumna), 12 brystryggvirvler (Thorakal collumna)og 5 korsryggvirvler (Lumbal collumna). Under korsryggen finner vi 5 virvler som er grodd sammen og som skaper den bakre delen av bekkenet vårt (Sakrum) og helt til slutt halebeinet.

Forkortelser som L5 referer derfor til den femte virvelen i korsryggen (Lumbal 5), mens S2 referere til den andre virvelen i bekkenet (Sakrum 2). Beskriver MR-et noe i Th12/L1, så er dette i området mellom den tolvte brystryggvirvelen (Thorakal) og den første korsryggvirvelen (Lumbal).

Som du ser på bildet så er ikke en ryggvirvel helt rund. Den har to tagger ut på hver siden og en litt større tagg helt bak. Det er den bakre taggen du kjenner når du tar bakpå ryggen. Hver av disse taggene strekker seg litt opp og ned, slik at de skaper et ledd med de tilsvarende taggene på virvelen over og under og det er disse leddene som på et MR blir beskrevet som Intervertebraledd.

For at ryggen skal være så bevegelig og støtdempende som den er, så finner vi mellom hver av de beinete ryggvirvlene en litt mykere bruskskive. Disse skivene blir ofte omtalt som skive eller bruskskive på MR. Står det beskrevet noe om skiven L4/L5 så er det derfor snakk om brusskiven mellom den fjerde og femte virvelen i korsryggen.

På baksiden av ryggraden går det et langt hulrom som er beskyttet av ryggvirvlene på alle kanter. Dette er fortet som beskytter nervene våres og det blir kalt spinalkanalen.

Er det andre uttrykk fra MR-et som du lurer på så spør oss gjerne i kommentarfeltet. Så kan andre få gleden av å lese svaret hvis de selv skulle lure på det samme senere.

Vertebra

Ryggvirvlene har ulike typer tagger som stikker ut på baksiden avhengig av hvilket nivå de er på. Dette bildet er av en brystryggvirvel (Thorakal)

Ryggmargen

På dette bildet kan du se hvordan ryggmargen går i hulrommet på baksiden av ryggraden. Bildet viser også de de mykere bruskskivene og hvordan utbukninger i noen områder på disse kan ende opp med å skape et press på nervene som går ut. Dette er vanligvis helt ufarlig og går over etterhvert som utbukning trekker seg tilbake, selv om det er svært smertefullt.

Noen vanlige MR-funn

Degenerative forandringer

Et av de vanligste funnene på MR. Dette er fordi nesten alle har slik forandringer i ryggen.  Det er naturlige slitasjer i bein eller ledd og vil alltid utgjøre en del av de forandringene som skjer i kroppen etter hvert som vi blir eldre. Tenk på de som kroppens innvendige rynker.Som oftest vil ikke funn av degenerative forandringer ha noe å si for verken dine smerter eller for den videre behandling.

Prolaps eller skiveutbukninger

Siden bruskskivene mellom virvlene er relativt myke kan det av og til oppstå en liten lekkasje eller en utbukningpå disse. Dette er ikke farlig og ryggen er like sterk og stabil selv om du har en eller flere slike utbukninger. Hvis bukningen eller lekkasjen presser på en nerve, kan det bli svært smertefullt og det er dette som på folkemunne feilaktig blir kalt for en skiveutglidning.

En mer passende beskrivelse ville vært å tenke på det hele som en litt stor kvise. Den gjør vondt når den står på og spesielt hvis den presser på feil sted, men det går som oftest over og medfører ingen varige men. I noen ekstreme tilfeller er prolapset så stort eller presser så kraftig på en nerve at en velger å operere vekk utbukningen.

Skoliose

Skoliose er en sideveis bøy i ryggen. Det vil vi at hvis du ser på ryggen rett bakenfra så går den ikke rett opp, men har kanskje en liten S-form. Det er ikke noe farlig å ha en slik skoliose og i praksis finnes det ingen dokumentasjon for å kunne anbefale korrigering av en slik skoliose som behandling for ryggproblemer.

Noen skolioser retter seg ut av seg selv etter hvert som en vokser, men andre blir kroppen vant til å ha. Kroppen er svært tilpasningsdyktig og de fleste som har en skoliose vil aldri få vite om eller legge merke til det.

Det viktigste av alt

Selv om det er spennende å lese sine MR-resultater så bør du ikke henge deg for mye opp i hva de sier. For ryggen så finnes det liten sammenheng mellom funnene og de plagene du opplever fra ryggen.

En dansk studie gjorde MR-undersøkelse av ryggen hos 100 friske personer. Hele 62% hadde ”funn” i ryggen slik som degenerative forandringer eller prolaps (1). Så les gjerne MR-et og vær fornøyd med å ha lært litt mer om hvilke innvendige rynker og kviser du har. Sannsynligvis er det meste helt naturlige aldersforandringer. Legen din vil vite om det er noe som bør følges opp nærmere.

Ønsker du å finne litt mer ut av hvilke faktorer som påvirker dine ryggsmerter så kan du ta en gratis nettbasert test her: www.ryggbok.no/friskhjulet

Vi vet at det er svært mange andre funn som kommer frem på et MR. Lurer du på litt mer spesifikke ting så spør gjerne legen din.

NB: Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål rundt diagnose eller tolkning av MR i kommentarfeltet, da dette er noe som du bør ta med fastlegen din. Om du lurer på hva noen ord eller uttrykk betyr så vil vi svare på dette etter beste evne.


Frisk rygg

Trykk her for å lese om boken Frisk rygg. Boken går gjennom hele din hverdag, slik at du finner ut hva du kan gjøre avhengig av hvilke faktorer som er årsak til plagene. Kr 349,– og fri frakt.

14 Comments on “Hva betyr MR-funnene av ryggen?

Kari Helene Hegrem
12. juni 2017 – 14:16

Jeg har uutholdelige smerter i føttene, kan ikke bøye meg eller sitte i bil eller stol

Svar
Anders Aasen
19. juni 2017 – 09:18

Hei Kari, jeg vil anbefale deg å oppsøke lege umiddelbart! Hilsen fysioterapeut Anders

Svar
Kari Helgeland
24. august 2017 – 07:13

Hei

Hva menes med bueledd? Er snakk om at jeg må inn å stive av da det er lite eller «ingenting» igjen av bueleddene på nivå 2/3 og 4/5. Er det en stor operasjon? Er det mulig å reise på en lang biltur 4 uker etter?

Svar
Ørjan Steffensen
24. august 2017 – 11:55

Hei Kari, her er svar fra Lennart:

Hei, jeg vil anbefale at du tar en lengre samtale med legen din for å få en grundig forklaring av hva operasjonen innebærer og hvorfor du eventuelt trenger den. Generelt er operasjoner av ryggen noe som helsevesenet blir mer og mer restriktive på, så jeg vil anbefale deg å være 100 % sikker på hva den innebærer før du eventuelt tar den.

Med vennlig hilsen,
Lennart Krohn-Hansen, fysioterapeut

Svar
Silje Helliesen
23. august 2017 – 15:07

Hei. MR undersøkelsen min sa jeg hadde en schmorlsk herniering i nivå TH12/L1 hva betyr dette? Og at jeg hadde 4 frie lumbale virvler, hva vil det si at de er løse? Forstod svært lite av det

Svar
Ørjan Steffensen
24. august 2017 – 11:28

Hei Silje, her er svar fra Lennart:

Schmorlsk herniering er det vanskelig å gi et enkelt svar på. Det er noe som en ofte finner på MR, uten at det nødvendigvis betyr noe til eller fra i forhold til plagene du har. Jeg vil anbefale deg å be legen din forklare dette nærmere og om han/hun ser noen sammenheng mellom dine plager og disse funnene.

Frie lumbale virvler tolker jeg som at det ikke er noen funn på virvlene. Frie er et dårlig ord å bruke på MR, men du kan i hvert fall være trygg på at de ikke er løse. Ryggen sin oppbygning gjør at virvelskiver praktisk talt ikke kan løsne på noen som helst måte.

Med vennlig hilsen,
Lennart Krohn-Hansen, fysioterapeut

Svar
Britt Jørgensen
13. september 2017 – 18:48

Har fått MR-beskrivelse. R: Skivedegenerative forandringer.
Mulighet for foraminal affeksjon av venstre L4-rot.

Jeg er født i 1950 og antar at skivedegenative forandringer må regnes med, men jeg skjønner ikke det siste.

Svar
Lennart Krohn-Hansen
14. september 2017 – 15:24

Hei Britt, kjekt at du spør.

Du har forstått dette med degenerative forandringer helt rett. Vi må nok belage oss på endringer både på innsiden og utsiden av kroppen etterhvert som vi blir eldre, faktisk er det mer unormalt å ikke ha slike funn etter fylte tyve enn å ha.

Den andre delen er litt komplisert. Jeg tror legen her har blandet norsk og engelsk. Foraminal betyr at det er blitt trangere plass mellom leddene og affesjon betyr at det kan ha en påvirkning. L4 er betegnelsen på den nerven som går ut mellom 4 og 5 virvel i korsryggen (lumbal).

Så kort og godt sier det at det muligens kan være trangt nok mellom fjerde og femte virvel i korsryggen til at det kan gi utslag nedover i venstre fot.

Du får høre med legen om hva han tror dette har å si for deg. Nerver er heldigvis veldig tilpasningsdyktige og de kan gå fra å være runde til å bli nærmest flate om det er lite plass, men det er selvfølgelig ikke noe som skjer over natten.

Svar
Britt E Hauge Jørgensen
24. september 2017 – 11:03

Tusen takk for greit og forståelig svar 🙂

Svar
Mona
14. september 2017 – 10:32

Hei. Jeg har nå vært på røntgen pga at jeg er svert stiv å har store ryggsmerter.
Røntgen er samenlignet med MR for 1 1/2år siden og røntgen 2012.
Mr 2016- utpreget osteokondrose L5/S1 med høyderedusert skive og økt sklerose. Må antas betydelig fasettledds degenerasjoner. Virvelbuen S1som vanligvis ikke patologisk bifunn, uendret siden 2012.

Røntgen 2017- siden 2012 betydelig økende degenerasjoner L5/S1. Så vidt ved forskjell teknikken vurderbart temmelig uendret degenerasjoner TH11/TH12.

Går til fyseoterapaut 2ganger i uken (siden mai 16) styrketrening og strekking av musklatur/ledd. Han sier jeg har blitt betydelig stivere det siste året. Har ca 5% bevegelighet forover og bakover og ingen bevegelighet sidelangs på de 5 nederste ryggvirvlene.
Øvre del av ryggen er fin.

Jobber i butikk der vi er i bevegelse hele tiden og har masse tunge løft.
Kommer meg bare så vidt igjennom hverdagen og har store smerter på ettermidag og kveld.

Ønsker din vurdering av røntgen og tips videre.
På forhånd takk 🙂

Svar
Lennart Krohn-Hansen
14. september 2017 – 15:30

Hei Mona og tusen takk for kommentar.

Jeg har dessverre ikke mulighet til å komme med noen råd og tips til deg her på nett. Det har rett og slett litt med at det blir litt for komplisert å beskrive alt (blir noen sider) og at jeg ikke har fått sett deg.

Som sagt er MR og røntgen ikke alltid en eksakt vitenskap. Noen funn kan se ut som de skal ha mye å si, men har i praksis nesten ingen, mens andre kan være motsatt. Finnes veldig mange med fine MR og sterke ryggsmerter, samt de med «veldig mange» funn og ingen plager.

Om du ønsker så kan jeg høre rundt om noen er god på dette og kan ta i mot deg for en second opinion. Bare send meg en mail på lennart@friskforlag.no, så kan jeg ta å ringe litt rundt.

Svar
Tina
23. november 2017 – 00:35

Utrettet cervical lordose. Venstrekonveks scoliose thoracalt. Normale alder lumbalr. Hemangiom i korpus TH10. Modig forandringer L5/S1. Små erosive forandringer cranialt i høyre iliosacralledd. Uendret spesifikke benmargsforandringer subchondralt i Stavrum på høyre side. Akseforandringer i columna.
Jeg er ei dame på 42 år, har veldig vondt i ryggen i 6 år, veldig stiv om morran. Litt mye hodepine og kvalm, ikke godt ned i vekt.

Svar
Line
15. desember 2017 – 18:31

Hei, lurer på ka betyr at det var noen uspesifikke funn.
Og ka er grensestort hjerte som ble tilfeldig funnet på rønken av lungene. Får ikkje gå til lege før ut i januar.

Svar
Anders Berget
28. desember 2017 – 08:45

Hei Line,

Jeg vil anbefale deg å snakke med legen din om dette. Spør til du får svar. Hvis legen ikke vil ta seg tid til det, så finn en lege som gjør det.

Som nevnt tidligere er MR og røntgen ikke en eksakt vitenskap. Det er bilder som tolkes. Når du plutselig får svarene i fanget, med fremmedord og ukjente begrep, skaper det ofte mer usikkerhet enn noe annet. Derfor er det lurt å gå gjennom slike svar med fastlegen.

Det finnes mange som ikke har funn på MR, og allikevel har sterke ryggsmerter. Samtidig finnes det mange som lever smertefritt selv om de har kraftige skjevheter, store prolapser eller mange funn på MR og røntgen.

Hvis du opplever smerter i dag, så snakk med legen om å lage en felles plan for veien videre. Det finnes mange tiltak du kan gjøre selv, og uansett hvor lenge du har hatt smerter er det aldri «for sent» å gjøre noe med dem.

mvh fysioterapeut Anders

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *