Bilde av et gammelt russisk ektepar som har vært lykkelig gift i 65 år

Bilde av et gammelt russisk ektepar fra byen Khalilov, Russland. Lykkelig gift i 65 år. Kilde: @ThatsEarth, Twitter

En lang dag på jobben er over, og idet du kommer hjem ser du jakker og skitne sko ligge slengt rundt i gangen. Søpla som skulle blitt tatt ut står fremdeles ved døra, og drømmen om å komme hjem til et kaos-fritt hjem svinner hen. Som om ikke hodet ditt kokte over fra før av, var dette kanskje dråpen som gjorde begeret fullt.

Dermed er det første du gjør når du ser din kjære etter mange timer fra hverandre å klage høyt over søppelet, skoene, jakkene, rotet, alt som du allerede har slitt med i dag og alt som må gjøres i løpet av kvelden. Og dette imens du fremdeles står der med ytterjakken på i gangen.

Vi vet alle hvordan det er. Et negativt ord trigger et annet, og før du vet ordet av det, kommer alt grums strømmende ut av munnen på én gang. Den som gang på gang må ta imot denne stormen, er din kjære, som kanskje har hatt en like lang dag som deg.

Men det finnes et tips som kan snu dette på hodet.

Vi kom over en Quora-tråd med markedsføringsprofessor Brad Einarsen sitt eneste tips for et lykkeligere liv og et bedre parforhold. Han sier:

“When I was in a dark period I instituted a simple rule that changed my life.

Rule: When I arrive home from work, the very first thing I tell my wife is the best thing that happened that day.

No exceptions. No complaining. Just the best thing that day, even if it was just a good cup of coffee. This had the effect of starting our evening off on a positive note and it changed our relationship.”

 

Èn regel, med andre ord – si det beste som har skjedd denne dagen. Overse andre problemer et øyeblikk, og start kvelden med å si noe fint. Så kan andre oppgaver ordnes med fredfull sinnstemning og ro.

For tenk hvis det første du hørte fra din kjære hver dag, var noe fint som hadde skjedd. En god og positiv følelse hun/han ville dele med deg. Dere er nemlig allerede fundamentalt enige om at det er forferdelig å finne parkering i Oslo, at sola ikke har skint siden juli og at dere heller ville vært i Karibia i vintermånedene. Derfor kan det være godt å snu på flisa, dele noen andre sider ved dagene deres – som at morgenkaffen var god, at dere lærte noe nytt, eller fikk en mestringsfølelse av en oppgave som ble fullført.

Man trenger ikke være Mr. Høy På Livet for å finne noe positivt som har skjedd. Man må dele både oppturer og nedturer i et parforhold, og kommunikasjon om trøblete ting er viktig psyken. Men å minne seg selv og andre på de gode tingene i livet er vel noe de fleste av oss kunne vært flinkere til.

Den beste gaven du kan gi til din kjære, er verdsettelse. Og det beste av alt – det er helt gratis!

___________________________________________________________

PS: Kunne du ønsket å øve deg til et mer positivt sinn? Boka vår Hverdagslykke gir flere konkrete øvelser som skal gjøre deg litt lykkeligere – blant annet takknemlighetsøvelsen, som ligner det du leste om over. Du finner boka HER.

Bilde av hverdagslykkeboka og en kaffekopp

Noe annet som kan få fart på forholdet, er denne boka – skrevet av psykolog Lillian Rydning og Dag Eian. Sex Gode Grunner finner du HER.

Seks gode grunner - bok for single og for parforhold

Triksene alle par burde kunne.