Glutenfri jul? Ikke noe problem!

Det er ikke så vanskelig å leve både søtt, godt og glutenfritt i julen. Kanskje må du klare deg uten noen av de vanlige julekakene, men de aller beste er heldigvis helt fri for hvetemel.

Uten gluten finner du oppskrift på havreflarn, makroner, smørbukkarameller og chocolate chip & coconut cookies. Om du fortsatt synes det mangler noe, kan du jo prøve deg på våre superseige kokosmakroner eller disse hjemmelagde marsipankulene. Denne oppskriften passer alle, også de som ikke trenger det glutenfritt 🙂

MARSIPANKULER

Velutprøvd oppskrift av kokk Anja Skjævestad

Hjemmelaget marsipan er noe helt annet enn kjøpemarsipan. Vår variant er nok mindre søt enn den du er vant til, men det er ikke noe i veien for å ha i litt mer melis. Bruker du ikke sherry eller cognac i marsipanen, kan det være behov for litt mer eggehvite.

 • 200 g mandelmel eller 210 g mandler
 • 150 g melis
 • 1 eggehvite (lite eller mellomstort egg)
 • 1 ss sherry eller cognac (kan sløyfes)
 • 100 g mørk sjokolade (helst 70 %)
 • frysetørkede bringebær til pynt (kan sløyfes)

Slik gjør du:

 1. Mal mandlene, først en gang alene så en gang til sammen med melis. Bruker du mandelmel, er det bare å sikte melisen og blande den godt med mandelmelet.
 2. Visp eggehvite og sherry lett sammen med en gaffel og hell det i bollen med mandel- og melisblanding. Begynn med tre fjerdedeler av eggeblandingen.
 3. Bruk hendene og bland godt. Tilsett resten av eggehvite- og sherryblandingen ved behov.
 4. Trill pølser av marsipanen og skjær den i passe store biter. Trill kuler med en diameter på ca. 2 cm.
 5. Smelt sjokoladen. Bruk gjerne mikrobølgeovn. Kjør intervaller på 20 sekunder og rør mellom hver gang.
 6. Dypp marsipankulene i sjokoladen og sett dem på et brett dekket med bakepapir eller plastfolie. La dem avkjøles på benken til sjokoladen har stivnet.

TIPS: Start med å skålde mandlene hvis du bruker hele. Kok opp rikelig med vann og ha mandlene i kjelen. La dem ligge i 10–15 minutter (de kal ikke koke) til de enkelt slipper skallet. Ta mandlene opp med hullsleiv eller hell dem over i et dørslag. Press dem ut av skallet og la tørke på kjøkkenpapir i minst ett døgn.

Og sånn helt til slutt. Hvis du kjenner noen som trenger en glutenfri kokebok som alle, også glutenspiserne blant oss, kan ha glede av? Hva med å gi dem en stor og hard pakke til jul. Du finner den HER.

Da gjenstår det bare å ønske alle en vidunderlig jul!

Anja og Birgit

Kjøp Uten Gluten ved å trykke på bildet under:En av de beste kokebøker

LagreLagre

LagreLagre