Glutenfritt brød er ofte små og litt tørre. Dette er stort, saftig og forsterket med smakfulle og næringsrike frø og kjerner.

 

Til 1 stort brød trenger du: 

1 dl linfrø

2 dl kokende vann

500 g cottage cheese

5 stk egg

300 g glutenfrie havregryn

1 dl gresskarkjerner

1 dl solsikkekjerner

2 ts bakepulver

2 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 170 grader varmluft og kle en stor brødform (ca. 2 liter) med bakepapir.
  2. Begynn med å helle kokende vann over linfrøene. La det stå i 10 minutter.
  3. Ha egg og cottage cheese i en bakebolle og kjør det sammen med stavmikser. Ha i halvparten av havregrynene og kjør videre til en jevn masse.
  4. Tilsett resten av havregrynene, gresskarkjerner, solsikkekjerner, bakepulver og salt og bland det inn.
  5. Sil til slutt overflødig væske av linfrøene (ikke skyll eller tørk av dem) og ha dem i deigen. Bland godt. Ha brøddeigen i formen og la den svelle i 10 minutter.
  6. Strø gjerne en liten neve gresskarkjerner på toppen før brødet går i ovnen.
  7. Stek brødet i 1 time og 20 minutter. Avkjøles på rist.

Når linfrø ligger i vann, skiller de ut en slimete væske som ligner på eggehvite og har en ekstremt god bindingseffekt i bakverk. Prosessen går mye raskere med kokende vann. Frys det du ikke får spist i løpet av et par dager – helt eller i skiver – da unngår du at det supersaftige brødet mugner.

 

Denne oppskriften er fra boka Uten gluten. Boka kan bestilles på https://www.friskforlag.no/utengluten/