Foretrekker du vin til julematen, og føler deg litt usikker på hva du skal velge? Her får du mange gode tips fra vinkelner Birgit Kolboe.

Ribbe, pinnekjøtt eller juletorsk. I dag finnes det mengder av godt glutenfritt øl, i skrivende stund er det 23 å velge mellom i Vinmonopolets liste. De fleste av dem må bestilles, men det er ingen heksekunst. Gå inn på Vinmonopolets hjemmeside, bestill det du skal ha og få dem levert i løpet av et par dager på ditt pol. Mot et lite vederlag får du til og med flaskene kjørt hjem. Men fortvil ikke, om du aldri har fått smaken på øl, på Polet finner du også vin som passer aldeles utmerket til norsk julemat.

Rødt eller hvitt, fritt valg på øverste hylle.

Ribbe:

Hadde vi servert ribbe uten tilbehør, hadde det vært en smal sak å finne en vin som passer. Men så var det denne rødkålen og surkålen, da. Vi trenger god syrlighet og sødmefull frukt. De fleste tenker nok automatisk rødvin til kjøtt, men det er faktisk enklere å finne en god match blant de hvite.

I Sentral-Europa er svinekjøtt og surkål vanlige innslag på menyen, og ikke overraskende er det et godt sted å begynne. En tørr og kraftig riesling fra Tyskland eller Østerrike gjør susen, det samme gjør en frisk, østerriksk grüner veltliner. Har du lyst på bobler, er det helt uproblematisk. Både champagne og andre franske musserende viner (cremant) rydder fint opp i alt fettet. En god fransk eller sørafrikansk chenin blanc kan også være artig. Vi skal selvfølgelig ikke glemme de røde. Her gjelder det å holde seg til de friske, ueikede vinene uten for mye tanniner. Unge pinot noir-viner, en litt påkostet beaujolais eller barbera er gode tips.

Vinkelner Birgit plukker druer i Chablis.

Pinnekjøtt:

Kanskje litt overraskende er det beste vinvalget til pinnekjøtt ganske likt det til ribbe. Igjen er det fin syrlighet til å vaske bort fettet fra ganen som er førsteprioritet. Tyske eller østerrikske rieslinger er gode valg, gjerne med en anelse restsødme om pinnekjøttet er røkt.

Blant de røde er det viktig å passe på at vinene er unge, friske, ueikede og uten voldsomme tanniner. Velger du en Piemonte-vin basert på barbera, en frisk sangiovese fra Toscana, en ung pinot noir eller en god beaujolais, burde du være trygg. En fransk musserende som har fått noen år på baken, er også et godt tips til deg som har lyst til å prøve noe nytt.

Juletorsk:

Spør du oss, er det soleklare førstevalget til juletorsken en litt påkostet chardonnay fra Chablis eller Sentral-Burgund, særlig hvis fisken serveres med smørsaus i en eller annen form.

Mange foretrekker likevel rødvin til torsken, og denne norske superråvaren har en proteinstruktur som gjør at den tåler rødvin. Som med resten av vår tradisjonelle julemat, gjelder det å passe på at vinen er frisk, ueiket og ikke for tanninrik. En god beaujolais eller pinot noir er igjen våre beste tips. Og du, gi flasken en liten halvtime i kjøleskapet før servering.

Ikke glem alkoholfrie alternativer!

Barna er gjerne helt fornøyd med en flaske brus, men for de voksne er det ok å få noe litt mer spennende. Norsk eplemost er av ypperste kvalitet og trives særdeles godt i selskap med den fete, norske julematen.

Da gjenstår det bare å ønske alle en vidunderlig jul!

Anja og Birgit

PSST! Anja og Birgit har skrevet en tykk og god kokebok med glutenfri mat. Trenger du, eller noen du kjenner, en god glutenfri kokebok som også glutenspiserne blant oss, kan ha glede av? Hva med å gi dem en stor og hard pakke til jul. Du finner den HER, eller ved å klikke på bildet under!

En av de beste kokebøker