Spis deg til mindre nakkesmerter

Frisk nakke Smakebiter

| Skriv en kommentar

Frisk nakke
Dette innlegget hører til boken Frisk nakke av Anders Aasen-Berget og Lennart Krohn-Hansen

«Kjempefin bok med masse tips, lett å lese, gode forklaringer, mange bilder og nyanser. Jeg er glad at jeg kjøpte denne boka. Tusen takk!» – Marina

Les mer

Det er fortsatt mye vi ikke vet om sammenhengen mellom kosthold og smerter, men ved utredning på smerteklinikker er spørsmål om kosthold ett av de første som stilles. Det du spiser kan påvirke nakkesmertene.

Her er konkrete anbefalinger for et sunt kosthold som kan dempe smertene. Anbefalingene er hentet fra boka Frisk nakke – sterk, avslappet og smertefri

Spis minst mulig nesten-ferdig-mat/halvfabrikata

En enkel regel er at suppeposer, halvferdige middagsretter og frossenpizza inneholder flere usunne stoffer enn maten du lager selv. Internett er fullt av gode oppskrifter, og ofte er det like fort gjort å lage mat fra bunnen av. Når du lager maten selv, har du full kontroll på hva den faktisk inneholder.

Kutt det skjulte sukkeret

En gjennomsnittlig nordmann får i seg 40 kilo rent sukker i året. Behovet er null. Sukker er ikke et essensielt næringsstoff. Kroppen lager selv det sukkeret den trenger av andre karbohydrater, fett eller til og med proteiner. Når det er sagt må vi legge til at sukker så visst gjør livet søtere, og at du godt kan nyte søte desserter og godsaker inn imellom uten dårlig samvittighet. Alt med måte.

En smart fremgangsmåte for å redusere sukkerinntaket, er å kvitte seg med det skjulte sukkeret. Det finnes mange gjemte sukkerbomber. Visste du for eksempel at det er nesten like mye sukker i nektar og juice som i brus? Enkelte Biola-typer har høyere sukkerinnhold enn brus, og en God Morgen-yoghurt inneholder like mye sukker som en pinne-is.

Bytt ut det flytende sukkeret (brus, juice og drikkeyoghurt) med vann eller lightbrus. Se etter alternativer til sukkerholdige yoghurter, og hold lørdagsgodteriet til lørdagen. Det finnes mange dyktige private ernæringsfysiologer som kan hjelpe deg hvis tanken på kostholdsendring kjennes overveldende.

Spis riktig fett: Mer omega-3, mindre omega-6

Omega-3 har antiinflammatorisk effekt. Det vil si at det kan hindre eller redusere betennelse i kroppen. Omega-6 virker motsatt. Det har proinflammatorisk effekt.

Studier på leddsmerter har vist at et høyere inntak av omega-3 kan lindre smerter. Omega-3 finner du blant annet i fisk, linfrø og nøtter. Omega-6 finner du i mange av de billigere matoljene. Står det bare vegetabilsk olje på et matvareprodukt, inneholder det som regel en billig olje med mye omega-6.

Matoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje inneholder svært mye omega-6 og lite omega-3. De anbefales derfor ikke. Bruk i stedet rapsolje og olivenolje, som inneholder mindre omega-6 og mer omega-3. Planteoljer tåler høy varme dårlig, og bør kun brukes i supper, sauser og gryteretter. Når du skal steke mat, kan du bruke kokosolje eller smør, som tåler høy temperatur.

I tillegg til å redusere omega-6-inntaket ved å bruke riktige oljer, bør de fleste øke omega-3-inntaket. Dette oppnår du først og fremst ved å spise mer fet fisk, inkludere nøtter i kostholdet og eventuelt ta tilskudd som tran, krill- eller selolje.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0