Glutenfritt – Hva må jeg tenke på?

Uten gluten Mat Smakebiter

| Skriv en kommentar

For en med cøliaki kan selv ørsmå mengder gluten være for mye. En brødsmule som har blitt igjen i smøret eller rester etter glutenholdig bakst på stekebrettet, kan få store og smertefulle konsekvenser. Akkurat hvor lite som skal til før symptomene melder seg, varierer fra person til person. Men her gjelder det å ikke ta noen sjanser. Vi anbefaler nulltoleranse.

Heldigvis er det ikke nødvendig å koke eller sterilisere verken redskap, bestikk eller servise. Det eneste som kreves er normalt, godt renhold med såpe og vann. Vær ekstra påpasselig med kakeformer, vaffeljern og annet der glutenholdige rester kan ha brent seg fast. Vask hendene godt før du begynner å lage mat, og sørg for at kjøkkenbenken er helt ren. Det hjelper lite å gå til innkjøp av glutenfritt brød om du bruker den samme kniven, skjærefjelen eller brødristeren som en annen har brukt til sin glutenholdige frokost.
Hvis du får glutenfrie gjester og ikke er vant til å lage glutenfritt, er det ingen grunn til å rote seg inn i erstatningsuniverset. Det enkleste og beste er å holde seg til naturlig glutenfrie råvarer og å servere glutenfritt til hele selskapet. Da slipper du å bekymre deg for forurensning, og prosessen blir mindre komplisert. Det er jo ikke sånn at glutenspiserne må ha brød til middag og hvetebaserte kaker til kaffen for å bli fornøyd. Poteter eller ris er like godt som brød og pasta, og ingen savner hvetebaksten når de får crème brûlée eller pavlova til dessert og makroner til kaffen.
Det er med andre ord ingen grunn til å stryke din glutenfrie venn fra gjestelisten. Skulle du likevel være i tvil, er det bare å spørre. Ingen som lever med cøliaki eller en annen form for glutenintoleranse venter at du skal kunne alt om glutenfri matlaging. Sannsynligheten er stor for at du oppdager at det å invitere til glutenfri middag eller kaffe er helt problemfritt. Det store flertallet av oss spiser glutenfrie måltider titt og ofte – og det uten at vi skjenker det så mye som en tanke.
  • Pass på at den glutenfrie maten ikke kommer i kontakt med glutenholdige matvarer. Én liten brødsmule kan være nok til at en cøliaker blir veldig, veldig dårlig.
  • Bruk bakepapir på stekeplater som er brukt til glutenholdig bakst tidligere.
  • Frityrolje kan brukes om igjen, men du kan ikke fritere glutenfritt i en olje som tidligere har blitt brukt til glutenholdige matvarer.
  • Husk at det kan være brødsmuler i råvarer som smør, syltetøy og smøreoster.
  • Hvis det er èn eller flere cøliakere i familien, kan det være en god investering å kjøpe egne former til den glutenfrie baksten og ha et vaffeljern som kun brukes til glutenfritt.
  • Gi familiens glutenfrie medlemmer egen matboks, brødboks, brødrister, brødfjøl og brødkniv.
  • For å unngå brødrester i maten som deles, bør hele familien venne seg til å bruke serveringsbestikk til smøreoster, peanøttsmør, syltetøy, smør og annen fellesmat.
Tipsene er hentet fra vår glutenfrie kokebok “Uten gluten”. Les mer på https://www.friskforlag.no/utengluten/ 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Handlekurven din er tom
Se våre bøker
0